Újrajátsszák a romák megtámadását

2010.03.02. 11:27 Módosítva: 2010.03.02. 16:05
Több tucat kommandós és kutyás rendőr felügyelte Galgagyörkön, a romagyilkosságok első helyszínén kedden kezdődött bizonyítási eljárást. A támadást az elsőrendű gyanúsított, K. Árpád vallomása alapján rekonstruálták.

Kedden tartották az első helyszíni bizonyítási eljárást a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat ügyében. Elsőként a Pest megyei Galgagyörkön rekonstruálták a történteket.

A helyszínen több tucatnyi kommandós biztosította az eljárást. A romák által lakott Rákóczi utcában, a település dombján tucatnyi lesötétített rendőrségi autó állt, amelyekben védőfelszerelést viselő rendőrök ültek. A csuklyás kommandósok, illetve a védőfelszereléseket viselő rendőrök arra kérték az ott lakókat, hogy amíg tart a bizonyítási eljárás, maradjanak otthon, az udvart ne hagyják el.

Több tucatnyi kommandós és rohamrendőr biztosítja a Pest megyei Galgagyörkön a romák elleni támadássorozat helyszíni bizonyítási eljárását
Több tucatnyi kommandós és rohamrendőr biztosítja a Pest megyei Galgagyörkön a romák elleni támadássorozat helyszíni bizonyítási eljárását

A gyanusított is a helyszínen volt

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője azt mondta: a bűncselekmény-sorozat elkövetésével gyanúsított K. Árpád vallomása alapján játsszák le a két évvel ezelőtti fegyveres támadást. A gyanúsított szintén a helyszínen volt, kommandósok és rohamrendőrök felügyeltek rá.

A géppisztollyal őrzött gyanúsítottat, fején csuklyával, kezén-lábán bilinccsel szállították a majd két évvel ezelőtti támadás helyszínére. A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint a gyanúsított közreműködött a 2008. július 21-én történt bűncselekmény rekonstruálásában, a helyszín megközelítésének ellenőrzésében.

Az utcában lakók azt mondták: a gyanúsítottat nem láthatták, mert kommandósok gyűrűje vette körül, majd másfél óra elteltével a várakozó újságírókat is kikerülve, el is szállították a településről.

Szemtanúk elmondása szerint az utca két oldalán, a dombtetőkön bűnügyi technikusok rögzítettek nyomokat és videóztak, fotóztak. A településen és a szomszédos falvakban járőrautók cirkáltak. A megtámadott ház közelébe nem engedtek újságírókat, a szomszédok mozgását azonban nem korlátozták Galgagyörkön, amely a nyomozás eddigi adatai szerint a romák elleni támadássorozat első állomása volt.

Galgagyörk
Galgagyörk

A helyiek mindent megfigyeltek

Az MTI tudósítójának egy környékbeli lakos elmondta: a bizonyítást háza ablakából és udvaráról figyelte. Beigazolódott, amit már korábban is sejtettek: három különböző helyszínről adták le a sörétes fegyverekből a lövéseket. Az egyik házat egy bokros területről leadott lövésekkel támadták meg, míg a másik kettőre már az elsőként meglőtt ház udvaráról tüzeltek. Ezeken a pontokon hosszabb ideig álltak a rendőrök és videokamerákkal rögzítették a részleteket.

A megtámadott házak annak a romos állapotban lévő otthonnak a szomszédságában vannak, amelyből két héttel korábban az azóta feloszlatott Magyar Gárda segítségével elköltöztettek egy nem roma családot. A helyi lakos elmondása szerint a július 21-ei támadáskor az elkövetők ezt az épületet felgyújtották, a berendezési tárgyakat az udvarra dobálták, a televíziót sörétes fegyverrel szétlőtték. Ekkor lőtték szét az épülettel szemben álló ház ablakának redőnyét is. A bizonyítási eljárás során ennél az épületnél is hosszasan időztek a rendőrök.

Sorozatos támadások voltak

A Pest megyei településen 2008. július 21-én, kevéssel éjfél után lőttek rá a romák lakta házakra. A támadók három házra lőttek, összesen 14 lövéssel. Az épületekben tizennyolcan voltak, de senkinek sem esett baja. A nyomozás eddigi adatai szerint ez volt a kilenc támadás első állomása.

A Galgagyörki eset után augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön dobtak Molotov-koktélt egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009. augusztusában  fogták el egy debreceni szórakozóhelyen. A Perényi 1 nevű hely hátsó raktárhelyiségében megtalálták a gyilkosságoknál használt fegyvereket is. A gyanúsítottak között van egy volt zenész és egy volt katona is, ketten pedig testvérek. Mindannyian előzetes letartóztatásban vannak azóta.

Előbbre hozták a bizonyítási eljárást

A RomNet internetes hírportál információival ellentétben nem várták meg az országgyűlési választások végét a bizonyítással. A rendőrség a hírportál értesülései alapján a helyszíneket aszerint osztályozta, hogy miként tudják biztosítani a településeken a rendet, a gyanúsítottak testi épségét, illetve az eljárás sikerességét. Ez alapján a kilenc helyszín között van olyan is, ahol a bizonyítást nem tudják megoldani.

Ahhoz, hogy sikeresen tudják ezeket a nyomozástechnikai lépéseket végrehajtani, részben, vagy teljesen ki kell üríteni az érintett településeket, így kordonokkal és rendőrsorfallal zárják majd el több száz méter távolságban az egykori bűncselekmények helyszíneit.