Mesterházy Attila: nemzeti modernizációra van szükség

2010.03.06. 21:43 Módosítva: 2010.03.06. 21:57
Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a modernizáció több ciklusra ad feladatot a kormányoknak. Az MSZP szerint új politikai kultúrára van szükség, de szerintük a Fidesz ezt megakadályozza.

Nemzeti modernizációra van szüksége az országnak - mondta Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombaton Tapolcán egy lakossági fórumon.

Olyan nemzeti modernizáció kell, amely "az elmúlt húsz év tanulságait levonja, összesűríti", s ahol szükség van a változtatásra, ott bártan belevág - tette hozzá. Mesterházy Attila szerint a nemzeti modernizációnak "több ciklusra kell feladatot adnia a különböző kormányoknak, amelyek egymást követik, és az élet szinte teljes területére ki kell terjednie".

Mivel nemzeti modernizációról van szó, így az "nem nélkülözheti a nemzeti minimumokat; azokat a politikai konszenzusos területeket, amelyekben nincs politikai vita, nincs politikai acsarkodás" - hangsúlyozta a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

A szocialista miniszterelnök-jelölt szerint a "politikai szlogeneket", ígérgetéseket félretéve, sokkal inkább arról kellene beszélni, hogy "mi a konkrét megvalósítási menetrend", azaz melyik párt mit gondol erről, milyen szakmai megoldásban hisz.

Új politikai kultúra

A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: az MSZP programja szerint "új politikai kultúrára van szükség". Olyan vitákról szóljon a politika, amely az emberek mindennapi életét befolyásolja - tette hozzá. Mesterházy Attila szerint szakítani kell a múlt rossz hagyományaival is, egyszer és mindenkorra le kell vonni a konzekvenciákat az elmúlt húsz év tévedéseit, korrupciós ügyeit illetően.

Mint mondta: sok volt a politikai botrány, a megszegett ígéret, ezzel szakítani kell. A pártnak sok kárt okoztak "az elmúlt évek politikai botrányai - jegyezte meg Mesterházy Attila, hangsúlyozva: megtanulták a leckét, s például a parlament elé terjesztették a pártfinanszírozási-, a kampány-finanszírozási és az antikorrupciós törvényt-javaslatokat, de változtattak számos munkaügyi szabályon is.

Miközben a szocialista párt konkrétan cselekedni akar, és a Fidesz naponta vádolja különböző ügyekkel, aközben a parlamentben az ellenzéki párt tartózkodik az említett törvénytervezetek megszavazásától - mondta Mesterházy Attila, aki szerint "a Fidesz szavakban mindig nagyon erős, de amikor cselekedni kell, mindig meghátrál".