Ida
5 °C
7 °C

Megszüntették a nyomozást az UD Zrt. vezetője ellen

2010.04.14. 19:47 Módosítva: 2010.04.14. 20:11
A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint Tóth János, az UD Zrt. vezetője nem követett el bűncselekményt, amikor engedélykötelesnek vélt eszközöket foglaltak le nála.

Megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda az UD Zrt. vezetője, Tóth János ellen a haditechnikai termékkel visszaélés gyanúja miatt indított eljárást, közölte a gyanúsított védője, Futó Barnabás.

Bartha László, az NNI szóvivője megerősítette: bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

Tóth Jánost tavaly szeptemberben hallgatta ki az NNI gyanúsítottként, mert az NBH akkori főigazgatója által tett feljelentés alapján elrendelt házkutatáskor olyan eszközöket foglaltak le az UD Zrt. székházában, amelyről akkor a rendőrség azt állította: tartásuk engedélyköteles.

Futó Barnabás ügyvéd korábban azt közölte, hogy hét különböző eszköz miatt történt a gyanúsítás, szakértői vélemény alapján.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési üggyel kapcsolatban került a köztudatba. Az ügyben Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója tett feljelentést még 2008. szeptember 10-én, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Ennek nyomán az NNI házkutatást tartott hat helyszínen, ahol szervereket, adathordozókat foglaltak le, majd magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen bűncselekmények miatt azonban 2009 nyarán megszüntették a nyomozást.

Laborc Sándor panasszal élt a nyomozást megszüntető határozatok miatt. A panaszban a főigazgató - aki egyébként a nyomozás során tapasztalt "anomáliák matt" tavaly szeptember 1-jével lemondott posztjáról - hangsúlyozta, hogy ismeretei szerint az UD Zrt. székhelyén tartott házkutatás során olyan - a haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel visszaélést megalapozó - eszközöket (például farönkbe rejtett videokamerát, annak vevőegységét, mobil helymeghatározó eszközt, rádióvevőt) találtak, amelyek a kirendelt szakértő véleménye szerint is titkos megfigyelésre alkalmas eszközök.

A főigazgatónak a megszüntetett nyomozások miatt tett panaszát a Fővárosi Főügyészség később elutasította.