Két Orbán-miniszter kimaradt a leggazdagabb 100-ból

2010.05.10. 11:55
Fellegi Tamás fejlesztési és Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt kimaradt a Napi Gazdaság csütörtökön megjelent 100 leggazdagabb magyar kiadványánal listájából. Az új kormány két leendő miniszterének vagyona becslések szerint bőven túllépheti a felkerüléshez szükséges 4,3 milliárd forintot. A lista szerkesztője, Szakonyi Péter szerint alapelvük, hogy politikusok vagyona után nem nyomoznak.
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

A választások előtt Orbán Viktor két kiszemelt miniszterjelöltje tette pénzzé sikeres vállalkozásait. Fellegi Tamás és Pintér Sándor a leendő kormánytagoknak előírt összeférhetetlenségi szabályoknak tettek eleget. Pintér már az első forduló előtt eladta Kántor Tibor – Simicska Lakos egykori APEH-es helyettese – cégének központi vállalkozását, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-t. Fellegi éppen a magyar RTL 31 százalékos részesedésének megvásárlása előtt nem sokkal, a választás második fordulójának környékén adta el Nyerges Zsoltnak az Infocenter.hu Zrt.-ben lévő többségi tulajdonát.

A vételárakat nem hozták nyilvánosságra, de becslésünk szerint a két miniszterjelölt bőven felkerülhetett volna a száz leggazdagabb magyar legfrissebb listájára. A kiadvány szerint százötven-, illetve százhúszmilliárddal Demján Sándor és Csányi Sándor vezeti a hazai milliárdosok névsorát, a századik helyre már Imre István építőipari vállalkozó 4,3 milliárd forintos becsült vagyona is elég volt.

A Fidesz-közeli médiabirodalom felett diszponáló Fellegi mértéktartó üzleti becslések szerint is egy húsz–huszonötmilliárdos tranzakció előtt lépett ki az Infocenterből, amely április 23-án megvásárolta az IKO Média Holding Zrt. részvényeinek száz százalékát. A cég az M-RTL közel egyharmadának megszerzésével alig egy év alatt megkerülhetetlen médiapiaci szereplővé vált, többek közt a Heti Választ és a Class FM-t is portfóliójában tudhatja. Fellegi most eladott ötvenkét százalékos tulajdonrészének értéke minden kétséget kizáróan feljogosítaná a fejlesztési és infrastrukturális csúcsminisztert a százas névsor valamelyik előkelőbb helyére.

Az első Orbán-kormányban már miniszter volt Pintér Sándorról sokáig nem lehetett tudni, hogy az elmúlt nyolc év alatt sikeres üzletemberré lett. A volt főrendőr Csányi Sándorhoz fűződő jó viszonya révén nemcsak az OTP vezérkarába került be, hanem a százezret meghaladó darabszámú részvénypakettjével a bank egyik kisrészvényesévé is vált. Számos önálló vállalkozásával információink szerint pár éve már majdnem bekerült a leggazdagabbak közé, de végül saját kérésére kihagyták a listából. Úgy ítélte meg, hogy nem tenne jót neki, ha nagyobb nyilvánosság elé kerülne vagyoni helyzete.

A leendő belügyminiszter nyilatkozik (Fotó: Beliczay László)
A leendő belügyminiszter nyilatkozik (Fotó: Beliczay László)

Pintér a zuglói Angol utcában található telephelyen jelentős biztonságtechnikai cégbirodalmat épített ki, amelynek a 2008-ban közel 5 milliárdos forgalmat bonyolító Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-t volt a zászlóshajója. A hálózatban volt több más, nagy forgalmú, a CBSZ érdekeltségébe tartozó cég is, például a 2,2 milliárdos forgalmú Pajzs 07 Biztonságvédelmi és Magánnyomozó Zrt. és az 1,5 milliárdos forgalmat bonyolító Erando Biztonságtechnikai Kft. Pintér és felesége ingatlanokkal is foglalkoztak, az Immobil 2000 Ingatlanközvetítő és Hasznosító Kft. például Veszprém egyik bútorgyárát, majd egy mezőkövesdi volt orosz laktanyát is megszerzett. Az Immobil Mezőkövesden alakított ki komoly céghálót.

A 100 leggazdagabb magyar kiadvány szerkesztésének alapelvévé vált, hogy kétes eredetű vagyonokkal és bizonytalan hátterű vállalkozókkal nem foglalkozik, és a politikusok agyagi ügyeit sem kívánja nyomozni, mondta el Szakonyi Péter, aki elképzelhetőnek tartja a politikusok körében is lehetnek helyezést érdemlő vagyonok. Szakonyi egy kivételt említett: az egyik korábbi kiadásnál felmerült, hogy térképezzék fel az akkori miniszterelnök anyagi hátterét. Gyurcsány Ferenc akkor nyíltan beszélt az ő és családja érdekeltségébe tartozó cégek piaci értékéről, ezért fel is került az akkori listára.