Az UD Zrt. volt vezetője lesz a katonai elhárítás helyettes főnöke

2010.06.04. 16:16
Horváth József, az UD Zrt. volt vezetője lesz a Katonai Biztonsági Hivatal operatív főigazgató-helyettese. Ez derült ki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának pénteki ülésén, ahol meghallgatták a Hende Csaba által a hét elején leváltott két katonai titkosszolgálati vezető helyére jelölt tábornokokat.

Parázs vita alakult ki a parlament nemzetbiztonsági  bizottságának pénteki ülésén a Katonai Biztonsági Hivatal élére jelölt Domján László dandártábornok körül, aki kívülről érkezik, ráadásul a lehallgatási botrányba keveredett UD Zrt. vezetőjét - a szocialisták által 2002-ben a Nemzetbiztonsági Hivatalból elküldött - Horváth Józsefet szemelte ki helyettesévé. A kormánytöbbség mindkettejüket alkalmasnak találta a tisztségre.

Az utat tévesztett honvédelmi vezetés, új honvédelmi politika igénye, korrupciógyanú, botrányos ügyek, a tekintély visszaállításának szükségessége indokolta, hogy a honvédelmi miniszter, Hende Csaba új honvédségi vezetésre és a katonai titkosszolgálatok élére új főigazgatók kinevezésére tett javaslatot a hét elején - indokolta a személycseréket a parlament nemzetbiztonsági bizottságában Simicskó István, a HM államtitkára. A bizottság elnöke, a szocialista Vadai Ágnes azt mondta: kifogása van a módszer ellen, hogy "aki él és mozog a honvédelmi tárcánál, azt eltávolítják".

Domján tábornok két napja a KBH főigazgató-helyettese, most léphet előre. Eddig a honvédségben más területen teljesített hadműveleti szolgálatot. Vadai Ágnes kérdésére elismerte, nincs katonai elhárítói tapasztalata.

Ennél is nagyobb vitát váltott ki az ellenzékben, hogy leendő főigazgatóként Horváth József nyugállományú dandártábornokot javasolná helyettesének. Mint fogalmazott, a tájékozódás során őt találta legalkalmasabbnak operatív főigazgató-helyettesnek. Horváth József 2002-ig a Nemzetbiztonsági Hivatalban dolgozott, az MSZP-kormány megalakulása után eltávolították. Ezután az üzleti életben helyezkedett el, vezetője lett az UD Zrt.-nek, amely az MDF-es belharcokban tűnt fel titkos hangfelvételekkel, s amelyet a szocialisták a Fidesz magán titkosszolgálatának neveztek.

A KBH leendő főigazgatója, Domján László dandártábornok a külszolgálati terepet tartja legfontosabbnak, ezen belül az ott szolgálatot teljesítők nemzetbiztonsági védelmét.

A másik katonai titkosszolgálat, a Katonai Felderítő Hivatal élére jelölt Tóth András is a válságövezetekben szolgáló katonák helyzetének javítását nevezte a legfontosabb feladatuknak, még jobb felderítő-elemző munkával. Jelenleg 13 katonai hírszerző dolgozik Afganisztánban, akik tavaly kaptak új rádiófelderítő berendezést, amelyhez a közeljövőben mobileszközt is visznek. A széttagolt működés miatt szeretnék növelni a létszámot - mondta a főigazgató-jelölt. A KFH összlétszáma nem fog növekedni, belső átcsoportosítással oldják meg az új igények teljesítését.

Tóth tábornok fiatalítást tart szükségesnek a KFH-ban, ahol az átlagéletkor 37 év. "Egyes pozíciókban nagy szerepet kapnak olyan személyek, akik a továbbiakban nem feltétlenül élveznék az állomány bizalmát" - fogalmazott a leendő főigazgató. Képviselői kérdésre a tábornok helyett Simicskó István válaszolt: nincsenek listák arról, kiket érinthet a fiatalítás. A jelölt nem hallott arról, hogy a katonai attaséi hálózatot elvinnék a KFH-tól.

Mindkét jelölt megkapta a támogatást a kinevezéshez, de míg Tóth András nem kapott ellenszavazatot, addig Domján Lászlót ketten elutasították az ellenzékből.

Vadai Ágnes, a bizottság szocialista elnöke az ülés után azt mondta: nem tudták támogatni egyik jelölt kinevezését sem. Ennek oka egyrészt, hogy a honvédség lefejezésének módszerével nem értenek egyet. Tóth András személyével nem volt problémájuk, Domján Lászlót azonban nem tartják alkalmasnak, mert semmiféle katonai elhárítási tapasztalata nincs.  • Tippek
  • Bankszámla