Hol legyen az Index utca? – Döntő

2010.07.27. 11:25
Nyolc magyarországi település – Besence, Fülöpháza, Gyenesdiás, Ligetfalva, Kamut, Tornyospálca, Zalaköveskút és Zubogy – nevezett be abba a versenybe, amelyben az olvasók szavazással döntik el, melyik falu nevezzen el utcát, teret vagy parkot az Indexről. Közülük mostanra ketten maradtak versenyben: a 25 lelkes Zalaköveskút és az ezer lakosú, Békés megyei Kamut.
indexutca 450 4donto

Kamut: struccok és Woodstock

Kamut a selejtezőkben a zalai Ligetfalvával, az elődöntőben a Balaton északi partján fekvő Gyenesdiással került össze, és mindkét párharcból győztesen került ki, így jutott a döntőbe, ahol a félelmetes hírű Zalaköveskúttal mérkőzik meg.

Kamut ezer lelkes falu, nem messze Békéscsabától, és érdekes módon épp ettől a pozíciótól várja a felemelkedést. A kamutiak álma ugyanis az, hogy a nagyvárosi nyüzsgésben megfáradt csabaiak Kamuton keresnek menedéket, ahol jó a levegő, nagy a nyugalom, és a búza olyan csöndben nő, hogy este az ember még a szomszédban megcsördülő mobiltelefont is meghallja. A település fő látványossága a modern templom és a kultúrház mellett a magánkézben lévő struccfarm, amely nyugati importra, Belgiumba és Franciaországba gyártja a struccot.

Ez lenne az Index park Kamuton
Ez lenne az Index park Kamuton

A kamutiak a Rózsadomb nevű, jelenleg névtelen parkot neveznék át Index parkká, és egyből Woodstock-szerű fesztivált álmodnak oda – a fesztiválhoz szükséges kellékekből a wifi és a hinta már megvan, a többi még hiányzik. A kamuti Rózsadomb mindössze 85 méter magas, és teljesen lapos, viszont 1129 négyzetméter alapterületű, így ha Woodstock-méretű fesztivál nem is, egy parkavató bál mindenképpen elfér rajta. Feltéve, hogy a kedves olvasók megszavazzák.

Zalaköveskút: Bivaly és kukker

Zalaköveskút nagyszerű ellenfelek legyőzésével, talán ki lehet jelenteni: egyenesen a halálcsoportból jutott a döntőbe. Először a Kecskemét melletti Fülöpházán jutott túl, majd az emlékezetes észak-dél párharc győztesével, Besencével küzdött meg a döntőbe jutásért.

A lassacskán teljesen elnéptelenedő falu Keszthelytől és a Balaton északnyugati csücskétől néhány kilométerre terül el. A település lelke Pista bácsi, a polgármester, aki minden erejével azon van, hogy újra élettel töltse meg, és ezzel visszahelyezze a térképre a festői szépségű, dombos, zöldellő, kies Zalaköveskutat.

Zalaköveskút: itt lenne az Index tér
Zalaköveskút: itt lenne az Index tér
A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs, regisztrálj .

Hol legyen az Index utca?

  • 1165
    Kamut
  • 1026
    Zalaköveskút

Tolnai István fegyvertárának  legfontosabb eleme a faluban létesített állatsimogató, ahol bivalyokat, lovakat, sőt emut és lámát is legeltet, és természetesen abban bízik, hogy az Index utca is segít majd népszerűsíteni a települést (a másik fontos elem a kukker nevű koktél, ami két pohár kisfröccsből áll). Ha az Index utca Zalaköveskúton lesz, akkor nem utca lesz, hanem tér, egészen pontosan egy központi helyen álló, kifejezetten látványos buszforduló, fából faragott világháborús emlékművel és haranglábbal.

Megnyugtató hír, hogy a feszültséggel teli döntő jó hangulatban zajlik majd. Kanalas Sándor, a kamuti kezdeményezés motorja ugyanis telefonon felkereste Pista bácsit, Zalaköveskút polgármesterét, amikor megtudta, ki lesz az ellenfél. A beszélgetés baráti hangulatban zajlott; a felek kölcsönösen gratuláltak egymás sikereihez, és biztosították egymást arról, hogy bárhogy is alakuljon a döntő, szívesen látják a másikat otthonukban (a két település közötti távolság közúton 350-400 kilométer). „Mindent összevetve nagyon vidám, jó kedélyű beszélgetés volt, amiből rögtön körvonalazódik az egész pályázat nagy érdeme – amellett, hogy pár kistelepülés reflektorfénybe kerül, új ismeretségek, barátságok születhetnek.” – mondta Kanalas Sándor.

Akár Kamut, akár Zalaköveskút nyeri a szavazást, az Index nagy erőkkel készül a sajtótörténeti jelentőségű névadó ünnepségre. Itt az idő, szavazzanak!