Sólyom László nem lesz ott Schmitt beiktatásán

2010.08.06. 06:52 Módosítva: 2010.08.06. 10:39
A leköszönő köztársasági elnök saját megszólalásainak gyűjteményét hagyta örökül utódjára. A zivatar miatt módosult az ünnepség helyszíne.

A négyszemközti konzultáción a leköszönő államfő átadta utódjának a közelmúltban megjelent Egy elnökség lenyomata című könyvét, amelyben összegezte a vele készült interjúkat és az általa fontosnak ítélt megszólalásait azzal, hogy ezt hagyja örökül Schmitt Pálra, értesült a Népszabadság. A szükséges átadás-átvételi dokumentumok aláírása után Schmitt Pál szóba hozta, hogy úgy értesült, elődje nem megy el a Szent György téri ünnepségre. Sólyom László ezt megerősítette.

Mádl Ferenc beiktatási ünnepsége  2000-ben százhúszmillió forintba került. Sólyom Lászlót öt évvel ezelőtt a Sándor-palota egyik termében, csinnadratta és közpénz felhasználása nélkül iktatták be hivatalába. A magát megválasztásakor az emberek emberének nevező Schmitt Pál mai beiktató ünnepségére az eredeti terv szerint a budavári Szent György téren kialakított színpadon került volna sor.

A délelőtti órákban fővárost elérő zivatarzóna miatt az ünnepséget – változatlanul 200 meghívott vendég jelenlétében, látványos műsor keretében –  a Sándor-palota belső udvarán tartják. A helyszűke miatt a sajtó a várszínházban, kivetítőn követheti az eseményeket.

A leköszönő elnök távolmaradása összefüggésben állhat azzal, hogy lapértesülések szerint nehezményezte, hogy noha régóta eldöntött kérdés volt, Orbán Viktor csak Schmitt megválasztása előtt nem sokkal értesítette hivatalosan, hogy a Fidesz nem őt jelöli.