Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Verók zacskóban kapta a Trinátot

2010.09.09. 17:49 Módosítva: 2010-09-09 18:13:52
Hogyan abszolvál egy igazi rutineseményt a korrupcióval legtöbbször vádolt, szabadlábon kampányoló szocialista? A döbbenetes felismerés, hogy őszintén.

Verók „Nem, Előzetesben Nem Én Vagyok!” István terézvárosi MSZP-s polgármester idegesen nézeget a Király utca felé. Mint később kiderül, nem az ügyészség, hanem az utcaseprők embereit várja. Ő Strossmayer doktor legjobb magyar hasonmása a Kórház a város szélénből (mínusz SZTK-szemüveg), de ez láthatólag nem nyugtatja meg.


A Terézvárosi Plébániatemplom mögötti terecskén vagyunk, úgynevezett kampányeseményen, ami arra szolgál, hogy az itt készült fotók meggyőzzék a bizonytalanokat, Verók az igazi választás. Ennek megfelelően én vagyok az egyetlen nemfotós újságíró, ha a kerületi tévé stábját nem számítjuk.

„A Terézváros Önkormányzata az eddigi évek folyamán is kiemelt területként foglalkozott a VI. kerületi közterületek tisztaságával. A holnapi napon Verók István polgármester vezetésével ennek jegyében a Templom teret és környékét takarítjuk ki.” – csábított a meghívó. Én kilenctől harminc éves koromig laktam a kerületben, annyi kakába léptem bele, hogy abból Hagyó Miklós méretű halmot lehetne építeni, úgyhogy kikacsintós iróniának vettem az egészet.

Ami igazán érdekelt, az az, hogy hogyan tud a szabadlábon lévő politikusok közül korrupcióval talán a legtöbbször megvádolt Verók abszolválni egy ilyen tizenkettő egy tucat rutineseményt.

Némán várjuk a kukást

A start pazarul sikerül, hiszen nem sikerült leszervezni, hogy időben ideérjen az utcaseprő az előadás kellékeivel. Verók csavargatja a nyakát, de a jelek szerint nem a szavak vagy a tettek embere, megszólítani ugyanis nem képes a megjelent sajtóhiénákat, akik türelmetlenül pöckölgetik a fényképezőgépüket. A helyzetet a sajtós lány menti meg, a közeli általános iskolából kitóduló gyerekek közé tolja ugyanis a „Terézvárosi Önkormányzat – Zöld Start” feliratot viselő elektromos rollerét. Egyből rárepülnek a kisdedek, akiket a lány a roller segítségével Verók közelébe csalogat. A polgármester jó egyperces spéttel kapcsol, de aztán felvillan a fejében a piros izzó, és egymás után felállítja a rollerre a kislányokat. Óriási mázlija van, az első ötben van egy cuki, nagyfejű ázsiai és egy tündérszép félvér csaj is, izzanak az alaplapok rendesen. Verók itt majdnem vicces, mert színpadi „félre” hangon beszél a gyerekekhez, hogy mindenki hallja. És sohasem a gyerekekre, hanem csakis az objektív felé néz.

Megjött a szajré

Végre befut a teherautó, a kukásmellényes sofőr egy nejlonzacskóban négy doboz Trinát márkájú festéket nyújt át az ismert baloldali politikusnak. A médiatakarítás során ugyanis újra fogják festeni a téren álló három padot.

Elkapok egy párbeszédet a kukás és Verók spin doctora között:

Kukás: - Ami fekete, arra feketét, ami barna, arra barnát!
Spin doctor: - Aha!!!

Gyorsan kiderül, hogy is néz ki a Verók István vezette munka: ő áll, míg négy embere dolgozik. Az egyik festékesdobozt nyit, a másik ecsetet vesz elő, a harmadik és negyedik szerkezeti reformokon töri a fejét.

Felmosás víz nélkül

De a főnöknek festés előtt kedve támad körbevezetni a téren a takarító járművet. Hosszan keresi a kuplungot, aztán megmondják neki, hogy ezen olyan nincs, csak egy pedál az előre- egy meg a hátramenethez. Szépen körbe is megy, de az nem jut eszébe, hogy hiába fotós kampányesemény ez, illene legalább úgy csinálni, így nem kapcsolja be a locsolót. Ezzel a módszerrel maximum akkor tehetné tisztábbá a kerületet, ha ügyesen elütne minden mozgássérült szemetelőt. (A jármű ugyanis csak igen lassan tud haladni.) Ezt egy embere megsúgja neki, így a második körre már beizzítják a locsolót, ami kiereszt egy dándoghugyozásnyi vizet az esőtől áztatott aszfaltra, megnyugodhat minden választópolgár.

Magyarosabb, mint bármelyik fideszes vagy jobbikos

Most jön a fő attrakció, a festés, az eddigre tucatnyira duzzadt lelkes gyerekcsapat élén. Ha nem láttam volna saját szememmel, azt hinném, hogy egy fideszes ügynök írta az esemény forgatókönyvét. A felújítás ugyanis úgy néz ki, hogy nekiesnek a padoknak, ahogy vannak, porosan, félig lepattogzott festékkel borítva, villámgyorsan rákennek rengeteg, félig átlátszó festéket, ami még csak el sem takarja a foltokat, viszont annál inkább lecsorog a díszkőre, aztán ott hagyják az egészet csepegni. Verók István igazi vezető típus, egyszer azt mondja, hogy „az éleket is szépen”, aztán elvonul villáminterjút adni a helyi tévének. Kihallgatom, a kőkemény, belemenős, „Vezetett-e már ilyen járművet?” kérdésre igennel válaszol, pedig az előbb még hevesen kereste a kuplungot. Ha nem emlékeznék arra a pompás eseményre, amikor az azóta börtönben senyvedő Hunvald Györggyel takarítógépes versenyt vívtak, azt hinném, lódít.

Most jön a be nem tervezett rész: egy kislány panaszkodik, hogy nagyon büdös a pár méterre álló díszkút, a polgármester pedig odavonul megvizsgálni.

V.I.: - Gyerekek, büdös a kút?
Gyerekek: - Igeeeen!
V.I.: - Akkor megtisztíttatom, oké?
Gyerekek: - Igeeen!

Nem gügyög a gyerekeknek

Ezután a polgármester bebizonyítja, hogy pragmatikus ember, akit nem béklyóznak meg a baloldali dogmák. Egy gyerek elmeséli ugyanis, hogy ezeken a padokon szoktak aludni a hajléktalanok. „Sajnos a törvény nem teszi lehetővé, hogy az ember megfogja őket és SHHHHHHHH” – válaszolja a szerencsére nem túlérzékeny szocialista.

Az eseménynek ezzel vége, a padok csendesen csöpögnek, mi pedig elégedetten indulunk a szerkesztőségbe a 2010-es választási szezon legőszintébb fotózásáról.

Kampány tiszta kézzel