Papcsák szerint az In-Kal egy aktív bíró után nyomozott

2010.09.20. 14:42 Módosítva: 2010.09.20. 15:21
Újabb hárommilliárd forintnyi költségvetési pénz indokolatlan vagy gyanús kifizetéséről számolt be Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos. A fideszes politikus elmondta, hogy az In-Kal Security állami megbízásból egy aktív bíró tevékenységét is vizsgálta.

Az elszámoltatási kormánybiztos tájékoztatása szerint az In-Kal Security Kft. az ITD Hungary-vel kötött szerződés alapján a cég egyik volt vezetője után vizsgálódott, aki munkaügyi perben állt az ITD-vel. A nyomozás során vagyonosodási helyzetét, családi és baráti kapcsolatait is vizsgálta a cég.

"B. Zsolt otthoni magánéletével olyan mélységig tisztában volt az In-Kal, hogy a jelentésben rögzíti, hogy az általa bérelt házban például hetente kétszer cseréltek ágyneműt" - említette példaként.

Emellett a volt vezető felesége - aki aktív gazdasági bíróként dolgozott - tevékenységét is vizsgálták olyan jeleket keresve, amelyek alátámaszthatják, hogy a bíró egyes gazdasági ügyekben nem pártatlanul döntött.

Papcsák Ferenc szerint ez példátlan Magyarországon, hiszen a vonatkozó törvények szerint hivatali személlyel kapcsolatban, hivatali tevékenységre vonatkozóan nem végezhető magánnyomozás.

Az elszámoltatási kormánybiztos hozzátette: az In-Kal több mint ötven tanácsadói szerződésen keresztül 2,8 milliárd forintnyi állami megbízást kapott az elmúlt években, és például a mai napig ők őrzik az ügyészség épületeit is.

Intellektuálisan felkészült gárda

Az ügyben Papcsák tájékoztatja a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságügyi Tanács elnökeit és hamarosan egyéb jogi lépéseket tesz, azonban ehhez "rendkívül precíz beadványokra van szükség, mert intellektuálisan nagyon felkészült gárda készítette el a szerződéseket" - mondta a fideszes politikus.

Emellett Papcsák beszámolt egy a Proware Kft-nek adott 238 millió forintos megbízásról is. A Tarjányi Péter rendőrségi szakértő vezette cég 2002-ben a Medgyessy-kormány hivatalba lépése után a Magyar Fejlesztési Bank, az Állami Autópálya Kezelő és a Nemzeti Autópálya Kezelő munkatársairól készített a rendőrségnél használatos profilt.

Az alkalmazottakat átlagosan másfél órán keresztül faggatták egy arra kijelölt szobában Tarjányi vezetésével és pszichológusok részvételével.
Papcsák szerint ez a megfélemlítés felháborító, de mivel a cselekmény elévült, ezért nem tehet jogi lépéseket az ügyben.

Papcsák Ferenc a tájékoztatón nem kívánta kommentálni az őt érintő hétfői sajtóhíreket. A Népszava hétfőn írt arról, hogy Papcsák úgy vett fel 4,5 millió forintot egy kórház felügyelőtanácsában betöltött tagsága után, hogy négy éven keresztül nem vett részt a tanács ülésein.