Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.08. 21:43

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több mint 250 tagú mentőcsoport indul szombat reggel Szlovákiából Ajkára, hogy a vörösiszap sújtotta területeken segítsenek. A magyar féllel egyeztetve az önkéntes tűzoltószervezet tagjai a mentési munkákban segítenek, míg egy 25 tagú csoport a fertőtlenítésben vesz részt. (MTI)

  • Megkezdték Kolontár kiürítését, miután tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja - közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő. A kiürítésről a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság döntött szombaton kora reggel.
    A helységbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök is, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató.
    Kolontár területén a rendőrség hangszórókon értesíti a lakosságot a kitelepítésről, az ott tartózkodó tartozkodó bel- és külföldi tudósítóknak el kellett hagyniuk Kolontárt.
    A hatóságok felkészültek arra, hogy szükség esetén Devecsert is kiürítik. (MTI)

  • Felszólították Devecser lakosságát, készülődjön az esetleges kitelepítésre, és pakolja össze egy táskába a legszükségesebb dolgait; rendőrségi hangszórós autó járja az utcákat, mindenhol katonákat és rendőröket lehet látni. Több száz katonai teherautó tartózkodik Devecseren, illetve a már teljesen kiürített Kolontáron és a két település közötti utakon, a területet helikopter őrzi folyamatosan.(MTI)

  • A Magyar Alumínium Zrt. területén lévő vörösiszap tároló X. kazettájának északi gátja tovább rongálódott, ezért megnőtt a kockázata a tározóban lévő vörösiszap és lúgos víz elegye kijutásának, közölte honlapján a katasztrófavédelem. A kárelhárítási munkálatok befejeztével a lakók visszatérhetnek otthonaikba.

  • Egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt egy esetleges újabb gátszakadástól, közölték  szakemberek a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt. Tájékoztatásuk szerint a hármas körgát építése közben erős elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál, ezért döntöttek a település azonnali kiürítéséről, az ott élő mintegy 800 ember már el is hagyta a falut.

    Egy 40 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat. A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges követ, még szombaton el is kezdik az építést, és várhatóan két nap alatt befejezik. (MTI)

  • A Kolontárt védő gátat úgy építenék, mint egy autópályát, ami egy gyengébb, láposabb talajra épülne: vagyis a talajt 50 centiméter mélyen "legyalulják", geotextíliát terítenek rá, és arra épül fel egy terméskő prizma, majd földből készül rá a zárótöltés.

    A gát a település közepén, az elöntött terület szélén, a polgármesteri hivatal, illetve a templom mellett húzódik majd, egészen a 8-as útig, így védve lesz Kolontár területének fele. Ahhoz, hogy a gátat meg tudják építeni, feltehetően több házat el kell dózerolni, s a munkához szükséges emberi erő és gépi eszköz helyszínre szállítását már szervezik. A nap 24 órájában megfeszített tempóban dolgoznak majd a gáton, és várhatóan hétfő hajnalra elkészülhetnek. (MTI)

  • A lakosság kiürítésére "elővigyázatossági szempontból, az állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség", és várhatóan két-három napon belül, a védőgát megépítését követően térhetnek vissza otthonaikba, közölte Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke. Ellátásukról a polgári védelem és a katasztrófavédelem gondoskodik, a szomszédos Ajka városban befogadó állomásokat létesítettek. (MTI)

  • A lakosok már korábban is "halott falunak" nevezték településüket, ahol az utcákon most csak katonákat, rendőröket és mentősöket, valamint tűzoltókat lehet látni, és autóbuszokat, amelyek arra várnak, hogy az esetleg még itt maradt embereket Ajkára szállítsák. A televízióstábok elhagyták a falut, csak néhány külföldi társaság műholdas autójának elszállításáról intézkednek még a rendőrök.

    Minden üzlet bezárt, az emberek némán és csendben vették tudomásul, hogy saját biztonságuk érdekében el kell hagyniuk az otthonukat. A faluba érkeznek a munkagépek, hogy elkezdjék a gát építését, a szakemberek már jelölik az építési területet.  A térség fölött órák óta katonai helikopter köröz, és figyelemmel kíséri a kiürítés folyamatát, valamint a Kolontártól néhány kilométer távolságra lévő zagytározót.
    Orbán Viktor kormányfő és a kabinet több tagja a megsérült gát közelében tájékozódik szakemberekkel. (MTI)

  • A szakemberek szerint a tározóban lévő és szakadással fenyegetett tározóban lévő vörösiszapnak sokkal kevesebb a víztartalma, mint amely hétfőn a településre zúdult, de a sűrűbb folyam nagyobb veszélyt jelenthet. (MTI)

  • Kolontár kiürítésről a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság döntött szombat kora reggel, közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő. (MTI)

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint Kolontár község kitelepítését 350 rendőr segíti és biztosítja, a helyi rendőri erőket a Készenléti Rendőrség 300 fővel erősítette meg. A helyszínt különböző megfigyelési pontokkal, mozgó vezetési ponttal, helikopteres és hőkamerás ellenőrzéssel biztosítják. A rendőrség elsődleges feladata továbbra is a közrend, a közbiztonság fenntartása, a jogsértések megelőzése, illetve a területzárási feladatok ellátása. A Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy 320 katona és 127 technikai eszköz (közöttük autóbuszok is) a helyszínen vannak, és részt vesznek a kitelepítésben. (MTI)

  • Helikopterekkel ellenőrzik az ajkai vörösiszap-zagytározó sérüléseit és vízszintjét, ennek ismeretében döntenek a szükséges védekezési munkálatokról. A légi rendészet MD-500 típusú helikoptere egy mentőcsövet ereszt a vörösiszap-tározóba, hogy megmérje a folyadék sűrűségét, ennek alapján tudják meghatározni a szakemberek, hogy egy esetleges gátszakadásnál hány százezer köbméter iszap zúdulna a veszélyeztetett körzetbe. Fokozott készültséget rendeltek el a katonaság, a rendőrség és a légierő állománya körében, továbbá egy másik MD-500 helikopter is készültségben áll, speciális felderítő eszközökkel, köztük hőkamerával és mérőműszerekkel. (MTI)

  • Az eddigi megállapítások szerint a zagytározó északi oldalán keletkeztek újabb repedések és szakadások.


    Nagyobb térképre váltás

  • Biztonságban van Devecser lakossága, Kolontárt kiürítettük, mert veszélyhelyzet állt fenn az éjszaka folyamán - mondta Orbán Viktor a kiürített Kolontáron szombat reggel.  Orbán Viktor elmondta, hogy az éjszaka veszélyhelyzet alakult ki az ajkai térségben. A kiürítési tervet elkészítették, minden létező eszköz rendelkezésre áll, hogy szükség esetén Devecser lakosságát néhány órán belül biztonságos helyre menekítsék.

    A kormányfő kijelentette: biztonságban vannak az emberek, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek heroikus munkájának köszönhetően. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy példátlanul gyorsan és szakszerűen hajtották végre a település kiürítését.
    (MTI)

  • Egyetlen logisztikai intézkedéssel ki tudjuk menekíteni Devecser lakosságát, az ehhez szükséges technikai feltételek rendelkezésre állnak - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter Kolontáron szombat reggel.

    A miniszter elmondta, hogy 127 katonai jármű áll készen arra, hogy szükség esetén háromezer embert azonnal el tudjanak szállítani a veszélyeztetett körzetből. Az emberek esetleges elszállítását közúton és vasúton egyaránt biztosították. A szakemberek felhalmoztak a közelben a közömbösítéshez szükséges minden anyagot, hogy egy esetleges katasztrófa esetén meg tudják menteni a Dunát. (MTI)

  • Nincsenek veszélyben Devecser lakói és épületei, és ha a védőgát Kolontáron elkészül, az esetleg kizúduló vörösiszap elkerüli a Veszprém megyei kisvárost - nyilatkozták szakemberek szombat reggel az MTI tudósítójának.

    A szakértők egy négyszáz méter hosszú, négy-öt méter magas gátat építenek, amelynek koronateteje hat méter, az alja pedig húsz méter széles lesz.  A gát kettészeli majd a vörösiszappal elöntött Kolontár települést, ezzel megvédik a hétfői áradatban épen maradt településrészt. A 8-as útig vezető védőgátat úgy építik, hogy ha ismét vörösiszap ömlene Devecser határába, az a település lakóházaitól messzebb terüljön el.  Szakértők szerint a sűrűbb tartalmú iszap lassabban árasztaná el ezt a részt, és a védőgát képes megmenteni Kolontárt, illetve Devecsert.  (MTI)

  • A helyszínen lévő Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt 10 órakor sajtótájékoztatót tartott az újabb kiürítésről és a jelenlegi állapotról. A Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel még péntek éjszaka elemezték a gát mostani állapotáról begyűjtött információkat, és ezek alapján arra jutottak, hogy van kockázata annak, hogy a fal ledől, és akkor mögüle a zagy újra kiáramlik. Sőt ahogy később fogalmazott: "Nagy valószínűséggel azzal kell számolni, hogy a fal le fog dőlni, de pánikolni nem kell". Kolontárt már reggelre teljes egészében evakuálták, 715 főt, elrendelték a megfelelő műszaki egységek helyszínre szállítását, és megszervezték a falu vagyonvédelmét. A bennmaradt állatok ellátását megszervezték, a falu biztonságban van.

  • Orbán információi szerint, ha megtörténik a gátszakadás, akkor a zagy ugyanazon az útvonalon fog haladni, mint az első kiömléskor, ezért a 6000 lakosú Devecsernél is óvintézkedéseket tettek, de Devecsert nem ürítik ki egyelőre. "Szakértők kiszámolták, hogy ha kidől a fal, akkor milyen gyorsan terjed majd szét a vörös iszap, és ehhez megfelelő készültséget telepítettünk ki Devecserre"  - mondta. Az egységek jelenleg 3000 fő evakuálására vannak felkészülve. Konzultált Devecser polgármesterével is, aki szerint a városban szomorúság, várakozás és nyugtalanság hangulata uralkodik, de pánik nincs.

  • Orbán Viktor tudomása szerint ha a fal kidől, a hétfői katasztrófa során kiömlött anyag fele, azaz 500 ezer köbméter vörösiszap áramolhat ki, de ez függeni fog annak nedvességtartalmától. A vörösiszapot tároló gát északi falán több repedés található, amikből pára száll fel, és a fal részei már elváltak egymástól, csak még nem mozdultak el - ismertette Orbán Viktor a mérések eredményeit.

  • A gyár újranyitásáról a vészhelyzet elmúltáig nem tárgyalnak a vezetőséggel, és az ügyről Orbán Viktor hétfőn fog beszélni a Parlamentben. "Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy ilyet általában szoktak, új időszámítás kezdődik" - válaszolta a felelősségre vonást firtató kérdésre a miniszterelnök.

  • Mintegy ötven, a kora reggeli órákban kitelepített kolontári lakos már megérkezett az ajkai befogadó állomásra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének szombaton tíz órakor kiadott tájékoztatása szerint a kitelepítés folyamatosan zajlik, Ajkán három befogadó állomás várja az embereket. Rendben történik a lakosság szállítása a befogadó helyekre, az embereket összeírják, egészségügyi ellátásuk megoldott.  A befogadó helyen a Krízis Intervenciós Csoport önkéntes pszichológusa mellett gyerekekkel foglalkozó szakemberek is jelen vannak. (MTI)

  • Legalább fél évig lakást bérel - elsősorban az ajkai térségben - a reménytelen helyzetbe jutott kolontáriaknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szeretetszolgálat elnöke, Kozma Imre atya felvette a kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnökkel és Pintér Sándor belügyminiszterrel az iszapömlés károsultjainak további megsegítéséről.
    A lakásbérlés koordinálására Ajkán irodát állít fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely az anyagi támogatás mellett méltányos áron bérelhető jó állapotú lakások felajánlását is várja. (MTI)

  • Marton László, Somlóvásárhely független polgármestere azt reméli, hogy náluk nem lesz "kitelepítés". Mint szombaton beszámolt róla: elvégezték azokat a munkálatokat - töltést, gátat építettek -, amelyekkel a Torna-patak újabb áradását kivédhetik. Baj csak akkor lenne, ha az iszapáradat Devecsertől a patakból kiöntve "jönne el" hozzájuk - jegyezte meg a polgármester, akkor viszont mindenki a Somló-hegyre menekülne.

    Marton László szerint a lakosság körében a kolontári kiürítés hírére volt egy kis pánik szombaton reggel, de azóta megnyugodtak a kedélyek.
    Devecsert szinte hermetikusan elzárták a rendőrök, a csak traktorokkal járható földes bekötőutakat is rendőrautók állják el. A 8-as főút felőli bejáratnál tűzoltó- és rendőrautók láthatók, valamint rendőrök, akik elterelik el a forgalmat a várostól. (MTI)

  • Devecser minden bevezető útját lezárta a rendőrség, csak a mentési munkálatokban részt vevő járművek és a buszok hajthatnak be a városba. A város lakói csoportokba verődve beszélgetnek az utcákon. Mindenütt fehér ruhás munkásokat látni, és minden utca minden kereszteződésében rendőrök és polgárőrök posztolnak.

    Egy nagyobb csoportosulás "szóvivője" azt mondta, hogy "a fél város elment már Sümegre, Zalahalápra, Gógánfára és más településekre".
    Horváth Ottó elmondása szerint reggel hangszórós autóból tájékoztatták a lakosságot, hogy Kolontár lakosságát kitelepítik, s esetleg erre kell készülniük a devecserieknek is.

  • A Magyarországi mérgezőiszap-baleset már régóta készülődött, és megelőzhető lett volna - állítja a Természetvédelmi Világalap (WWF) szombaton kiadott sajtóközleményében. Eszerint egy júniusban készült légi fotón jól látható, hogy az iszaptározó falai már három hónappal a környezeti katasztrófa bekövetkezte előtt is  rossz állapotban voltak és szivárogtak. "A mérgezőiszap-katasztrófát és annak nyomán a környező folyók - köztük a Duna - szennyezését meg lehetett volna akadályozni" - idézi a német hírügynökség a WWF közleményét. (MTI)

  • Könnyen szállítható, legfeljebb húsz kilogramm súlyú csomagot készítsenek össze azok, akiknek egy vagy több éjszakára el kell hagyniuk az otthonukat - javasolja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A felhívás szerint azok, akiknek várhatóan rövid időre (3-6 órára) kell elhagyniuk az otthonukat, csak vizet és gyógyszereiket vigyék magukkal. Csecsemőknek egy üvegnyi tejet vagy tápszert, a kisgyerekeknek egy kedvenc tárgyát tartalmazza a csomag - írják. Ha a hatóság a lakóhely elhagyására szólít fel, mindenki eldöntheti, hogy a kijelölt befogadó helyre vagy rokonokhoz, ismerősökhöz megy. (MTI)

  • Magyarországra érkezett az Európai Unió katasztrófavédelmi ügyeletének összekötő tisztje szombaton. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Monitoring és Információs Központ tisztjének feladata, hogy előkészítse egy öttagú uniós szakértői csoport hétfői érkezését az iszapömléssel sújtott ajkai térségbe. (MTI)

  • A magyar oligarcha címmel közölt cikket a Magyar Alumínium Zrt. tulajdonosáról a Berliner Zeitung szombaton. A szerző, Peter Steinke "a magyar oligarchák prototípusának" nevezi Tolnay Lajost, aki - a Bakonyi családdal együtt - a Magyar Alumínium Zrt. részvényeinek többségi tulajdonosa. A hétfői katasztrófa bekövetkezése után alkalmazott kommunikációs stratégiája a kedélyek lecsillapítása volt: "a rozsdavörös massza nem mérgező", a céget nem terheli semmilyen felelősség. Ráadásul cinikusan 110 ezer eurónak megfelelő nevetséges kárpótlást ajánlott fel a katasztrófa által sújtott 400 családnak, írja a lap.

    A Mal Zrt. tulajdonosai éveken át jó pénzeket kerestek - emlékeztet Steinke. Magyarország 30 leggazdagabb vállalkozói közé törtek fel: vagyonukat 145 millió euróra becsülik. A politikához - legyen az bármilyen színezetű - fűződő jó kapcsolatok bizonyára segítségükre voltak ebben a fölemelkedésben. A kommunizmusból a kapitalizmusba történt rendszerváltásnak van azonban egy folyamatos tényezője: a környezet iránti gondatlanság. (MTI)

  • A kimenekítés megkezdésére a kolontáriak közül csaknem 600-an már egyénileg elhagyták a falut. A maradék 115 főből 51 érkezett meg az ajkai sportcsarnokban kialakított befogadó állomásra. Már csak a sportcsarnokban fogadják a kimenekített kolontári lakosokat, az átmeneti szálláshelynek kialakított  Fekete-Vörösmarty Általános Iskolát, ahol a tűzoltók éjjel 300 ágyat készítettek elő az érkező lakosság számára, érdeklődés hiányában bezárták. Az emberek  meleg ételt, teát kapnak, egészségügyi ellátásukról szükség esetén gondoskodnak a helyszínen készenlétben lévő mentősök is. (MTI)


  • Házról házra járva ellenőrzik a porvédő maszkot viselő rendőrök, hogy elhagyták-e a lakosok a hatósági felszólítás alapján otthonaikat a Veszprém megyei Kolontáron; a néptelenné vált utcákon csak tűzoltók, katonák és mentősök tartózkodnak, a falut lezárták.