Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.10. 11:19

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vasárnapra ismétt nőtt az ajkai vörösiszap tározó északi falának omlási veszélye, mert az éjszakai nedvesség hatására néhány centimétert szélesedett a repedés, mondta  vasárnap délelőtt a környezetvédelmi államtitkár az ajkai tűzoltóság előtt, a sérült tározó sajtóbejárása előtt. Illés Zoltán közölte: szombat virradóra hét centimétert nőtt a majd félméter széles és 25 méter hosszú repedés, de a mozgási folyamat napközben megállt. Éjszaka, a pára és a nedvesség hatására viszont újabb süllyedést és elmozdulást mértek a szakemberek. Az államtitkár hangsúlyozta: a gátszakadás reális veszélye és kockázata nőtt, de jó esély van arra, hogy a fal csak a Kolontárt kettészelő gát megépítését követően omlik le. (MTI)

  • Továbbra is keresik a speciális mentők az utolsó eltűntkétn nyilvántartott embert, mondta a környezetvédelmi államtitkár. A kutatás során többször átvizsgálták a környéket, átkotorták a Torna-patakot, és lecsapoltak egy halastavat is. Illés Zoltán elmondta: a lúgos iszap okozta sérülések miatt a vasárnap reggeli adatok szerint még mindig 60 ember van kórházban, 12 ember állapota továbbra is súlyos.

    A katasztrófa után négy ember, köztük egy 14 hónapos gyermek holttestét találták meg, az ötödik áldozat a veszprémi kórházban vesztette életét, a másik két áldozatot pedig pénteken, Devecser határában, otthonaiktól több kilométerre találták meg a vörösziszapban. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Hétfőre elkészül a Kolontárt védő gátrendszer

    Vasárnap 11-kor Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár megmutatta a sajtónak az épülő új gátrendszert Kolontár határában, jelentette tudósítónk. A most épülő gát négy méter magas, az alapjánál átlag 25-30 méter széles, a felső koronája tíz méter széles lesz. A gátrendszert nemcsak azért építik, hogy megakadályozza az esetleges újabb iszapömlést, hanem a későbbiekben a Torna-patak áradása ellen is védi majd a Kolontárt és Devecsert összekötő utat. A környezetvédelmi államtitkár szerint menthetetlen állapotban van a sérült tározó: előbb-utóbb le fog szakadni az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfala.

  • cikkünk a témában:

    Megúszta a Duna, éled a Marcal

    Sem fémmel, sem szerves anyaggal nem szennyeződik a Duna a tragédia közelebbi környezetében, a Marcal alsó szakaszán a Bakonyból lefutó mellékvízfolyásokból már megkezdődött az élet visszatelepülése a folyó vizébe. Részletek >>>

    TRPar3511639
  • Ma temették volna el Kolontáron az iszapömlés egyik halálos áldozatát, de a szertartás elmarad, jelentette tudósítónk. Részben az új gát építése miatt (a templomdomb közelében zajlanak a munkák), részben meg azért, mert az emberek többsége nem akar, vagy nem tud visszatérni a faluba.

  • A mostani állás szerint 32 összedőlt, vagy súlyosan károsodott házat kell ledózerolni Kolontáron, mondta az Indexnek a falu polgármestere. Várhatóan a Torna-patakon túli - azaz az új gát túloldalára kerülő -, szinte teljesen elpusztult falurész épületei is hasonló sorsra jutnak. A faluban jelenleg 28-an laknak saját felelősségre.

  • Az egyetemi és a Magvassy-sportcsarnokban, a győrszentiváni közösségi házban, valamint 18, kisebb befogadóképességű iskolában, kollégiumban helyezik el Győrben a devecserieket, ha ki kell költöztetni őket, közölte vasárnap a győri önkormányzat. Ha szükségessé válik a kiköltöztetés - Győr-Ménfőcsanakig vonattal hozzák az evakuáltakat, majd buszokkal viszik őket a befogadóhelyekre, ahol karszalagot kapnak, amelynek felmutatásával beléphetnek a kijelölt helyekre, és ott hozzájuthatnak az ellátáshoz. Még a délután 1300 tábori ágy és 3200 rend ágynemű érkezik a városba.

    Az ajkai sportcsarnokban kialakított befogadóhelyen éjszakára negyven kolontári lakos kért elhelyezést, a körülmények szervezettek, a fektetés, étkeztetés, egészségügyi ellátást megoldották, közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság az iszapömléshez kapcsolódóan indított honlapján vasárnap. (MTI)

  • Az ajkai timföldgyártás hétfői leállítása óta olyan fizikai és kémiai változások indultak meg az úgynevezett Bayer-körfolyamatban, amelyek megakadályozhatják a gyár termelőképességét, újraindulását, közölte vasárnap a MAL Zrt. "Amennyiben a Timföldgyár egy-két napon belül nem indul újra (az Erőműnek előtte 48 órára van szüksége a gőzadáshoz), a műszaki–technológiai károk olyan szintet érnek el, amelyek hosszú távon teszik lehetetlenné a termék kibocsátást. Ez olyan mértékű piacvesztést okozhat, amely jelentősen megkérdőjelezi a Gyár életképességét, és így a helyreállítást és a kárelhárítást" - áll az Indexhez eljutatott közleményben.

  • cikkünk a témában:

    Hétfőn érkeznek az EU-s szakértők

    A Franciaországból, Belgiumból, Svédországból, Ausztriából, illetve Németországból érkező szakértők segítenek felmérni, milyen mértékben gyakorolt hatást a lúgos iszap a környezetre, különösen a mezőgazdasági területekre, a növényzetre, az állatvilágra, valamint a vízre, beleértve a föld alatti vízkészleteket is.

  • cikkünk a témában:

    Buzgárok is okozhatták a katasztrófát

    Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szakértői szerint elhanyagolt buzgárok, a MAL Zrt. szerint az eltérő talajszerkezet - aminek tényéről ők nem tudtak - okozhatták a hétfői katasztrófát. A feltételezésekről bővebben >>>

    illes zoltan
    Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár
  • Kolontári tudósítónk a zagytározó északi gátján tartózkodik, ahol többedmagával megtekintette a vörösiszap-tározó repedéseit, amikről a szakértők megállapították, hogy előbb-utóbb újabb gátszakadshoz vezetnek. Az északi falon, a hétfő gátszakadás helyétől kb. száz méterre ötven-hatvan centi széles, 2-3 méter mély repedések futnak végig a gáton, és 4-5 ilyen repedés szabdalja a területet, jelentette az Index újságírója. A szakértők szerin csak annyi a kérdés, hogy mikor szakad le a fal, ami a mérések szerint hetven centit mozdult eddig kifelé oldalirányban. Tudósítónk szerint a mozgás a gáton állva nem érzékelhető, nem mozog a töltés a lábuk alatt.

  • A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint, a legújabb légszennyezettségi mérések alapján Kolontár és Devecser térségében a levegő portelítettségi mértéke helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket. Az ÁNTSZ felhívja a mentesítésben résztvevők, illetve a lakosság figyelmét, hogy viseljenek porálarcot és védőszemüveget.

    Az erősen lúgos kémhatású iszap továbbra is veszélyes, a bőrmarást és szemsérülést okozhat, belélegezve a nyálkahártyát irritálhatja. A veszélyeztetett területen a mentésben és takarításban, a terület és az ingatlanok megtisztításában résztvevőknek a következő egyéni védőfelszerelés viselése ajánlott: gumicsizma, zárt ruházat, savaknak, lúgoknak ellenálló védőkesztyű, fröccsenés veszélye esetén védőszemüveg. A veszélyes anyag bőrre kerülése esetén azt azonnal bő vízzel le kell mosni, szükség esetén orvoshoz kell fordulni. A szennyezett ruházatot, lábbeliket bő vízzel kell mosni.

    Továbbra is érvényben van Kolontáron és Devecserben a szesztilalom. A két önkormányzat határozata értelmében szeszesitalokat sem árusítani, sem közterületen fogyasztani nem lehet.
  • A rendőrség utakat zárt le a katasztrófa által érintett térségben a mentési és gátépítési munkálatok zavartalanságának biztosítása érdekében, közölte a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság vasárnap. A közlemény szerint útlezárás van érvényben Devecser és Somlóvásárhely településeknél, az Ajka-Padragkút, Ajka-Tósok, Nyirád-Halimba, Somlóvásárhely-Devecser útvonalakon, illetve a 7315-7317-es utak kereszteződéseinél. Kolontárra továbbra is csak a hatóságok, valamint a kármentesítést, gátépítést végzők mehetnek be. A Devecserbe való bejutást rendőrök ellenőrzik, csak az ott élőket és a hozzátartozókat, illetve a menetrend szerinti buszokat és a kárelhárításban résztvevőket engedik be. (MTI)

  • "Már most is Kolontár jövője épül, az elkövetkezendő napokban pedig végleg eldől a település sorsa" - fogalmazott Kolontár polgármestere vasárnap délután, miután a magyar és a nemzetközi sajtó képviselői megtekintették a szombaton kiürített települést. Tili Károly úgy fogalmazott: a falu és az emberek megmentéséhez szükséges döntések már megszülettek, jelenleg éppen azok végrehajtása zajlik. "Mindenki meghozta és meghozza a maga áldozatát" - tette hozzá az alig ezer fős falu polgármestere, utalva arra, hogy a zagytározó okozta veszély miatt a települést kettészelő, fél kilométeres hosszúságú védőgát épül, és ehhez egy lakóházat már le is kellett bontani a polgármesteri hivatal szomszédságában. Kolontár polgármestere kijelentette: az elöntött falu lakossága biztonságban van, és jövőjük érdekében megfeszített tempóban dolgoznak az emberek, hogy mentsék a még menthetőt.

    A településen, a házak mögötti udvarokban dolgoznak a munkagépek, és épül a 25 méter széles és 5 méter magas védőgát, amellyel egy esetleges újabb iszapömlés során megpróbálják kordában tartani a lezúduló sárlavinát. A településen csak a szakemberek dolgoznak, a korábban elöntött házak között az iszap nagy részét már felszedték, az udvarokat kitakarították. Az elhagyott utcákban géppisztollyal felszerelt rendőrök járőröznek, és őrzik a hátrahagyott értékeket. (FH)

  • A parlamenti pártok vezetőit tájékoztatta vasárnap kora délután Pintér Sándor belügyminiszter a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos jelenlegi helyzetről. A belügyminiszter részletes helyzetértékelést adott, tájékoztatott a védekezés jelenlegi állásáról és az eddig megtett intézkedésekről, mondta Mányai Zoltán, a Belügyminisztérium sajtófőnöke. A pártvezetők támogatják a kormányt a szükséges intézkedések meghozatalánál. (FH)

  • Segítségnyújtásra és összefogásra szólította fel a magyarországi vállalkozókat Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke. Demján Sándor, Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója tízmillió forintot ajánlott fel a bajba jutottak megsegítésére. A VOSZ ügyvezető elnöke felhívásában azt kéri a hazai vállalkozóktól, hogy "fogjanak össze a társadalmi szolidaritás jegyében és támogassák a kormányzati szolidaritási alapot a vörös iszap károsultjainak megsegítésére." (FH)

  • Budapest térségéből is jelentettek döglött halakat az állandó Környezeti Kárelhárítási Ügyeletre, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap délután. A tájékoztatás szerint a Rábán, a Mosoni-Dunán és a Dunán az átlagosnál sűrűbben vesznek mintát, ezek elemzése pedig nem mutatott rendellenességet, így kizárható, hogy az észlelt halpusztulás ezekről a folyókról ered. A haltetemek a Marcal folyó szennyezett szakaszáról származnak, ahol a teljes halállomány kipusztult. Ezek összegyűjtését és eltávolítását elsősorban helyben végzik, de a nagy mennyiségű tetem egy része elsodródott, így juthatott a Dunába. A területileg illetékes Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai egyébként folyamatosan járják a fővárosi Duna-szakaszt és összegyűjtik a haltetemeket. (FH)

  • Újabb területeken rendelték el a vadászati és halászati, illetve horgászati tilalmat a három megyében, ahol a hétfői katasztrófa után részleges tilalmat vezettek be. Vas megyében a részleges horgászati és halászati tilalom a friss adatok szerint már a mersevári tőzegbánya tavat és a nagypiriti kavicsbánya tavat érinti. A tiltás a halászati hatóság által engedélyezet kutató tevékenységre, és a halászati hatóság által felügyelt halmentésre nem terjed ki. Győr-Moson-Sopron megyében a halászati és horgászati tilalom a Dunának a Mosoni-Duna torkolatától a komáromi vasúti hídig tartó szakaszára is érvényes mostantól.

    A részleges vadászati tilalommal érintett vadásztársaságok köre a Bakonyerdő ZRt. Bakonyi vadászterületével bővült. A részleges vadászati tilalom az érintett vadásztársaságoknál azt jelenti, hogy a területük vörösiszappal borított részén és annak egy kilométeres védőzónájában, illetve a szennyeződéssel érintett vízterületeken és azok egy kilométeres védőzónájában nem szabad vadászni.

  • Csaló adománygyűjtők után megjelentek a csaló adománykérők is. Az iszapáradat áldozatának adta ki magát, és 75 ezer forint értékű segélycsomagot vitt el a devecseri plébániáról vasárnap öt ember, akik a környékbeli településekről érkeztek, közölte az Országos-Rendőrfőkapitányság.

    Az öt ember vasárnap délelőtt jelent meg az adományosztáson. A 47 éves nő és 48 éves élettársa, valamint a környéken lakó 44 éves férfi 17 és 19 éves fiával több szatyornyi tartós élelmiszert, illetve tisztítószereket pakoltak össze. Amikor a segélyezésnél segédkező munkatárs kérte, hogy adják meg nevüket, lakcímüket, valamint aláírásukkal igazolják az adomány átvételét, mindössze a 47 éves nő töltötte ki az iratot - mint később kiderült, hamis adatokkal.

    A teletömött szatyrokkal a buszmegállóban várakozó csoportot később a rendőrök igazoltatták. Mivel a kiderült, hogy olyan Devecser környéki településeken élnek, amelyeket az iszapáradat nem érintett, valamennyiük ellen hivatalból eljárást indított csalás miatt az Ajkai Rendőrkapitányság.

  • Egy katonai vadászgép és egy helikopter vezetett ki a vörösiszap sújtotta ajkai térségből egy osztrák magángépet, amely sajtófelderítést végzett a Veszprém megyében kiürített Kolontár és a megsérült zagytározó felett, közölték magas rangú katonai vezetők vasárnap délután. Vasárnap délután egy fehér színű kisrepülőgép körözött Kolontár térsége felett, majd alig 10 perc múlva megjelent egy helikopter és egy vadászgép, amelyek "kikísérték" a térségből a repülőt. Egy osztrák sajtóorgánum fotósa és operatőre próbált felvételeket készíteni a légtérzár alatt lévő területről.

    A légügyi hatóság már csütörtökön légtérzárat rendelt el a térség felett, és csak a légirendészet és a katonaság gépei repülhetnek be a területre. Éjszaka a rendőrség hőkamerával felszerelt gépei is ellenőrzik a lakosságtól kiürített Kolontárt, hogy illetéktelenek ne léphessenek a lezárt területre. Legutóbb csütörtök délután sértette meg a magyar légteret egy kisrepülő és egy helikopter, amelyeket a magyar légierő gépei akkor is kivezettek az országból. (MTI)

  • "A MAL Zrt. teljes mértékben egyetért Orbán Viktor miniszterelnök úrral, hogy a tényleges felelősöket meg kell találni, és azzal is, hogy a MAL Zrt. a felelőssége arányában térítse meg a károkat." - írta a cég hivatalos közleményében, hozzátéve azt is, hogy a vezetőség bocsánatot kér amiatt, hogy a katasztrófa utáni első napokban nem a megfelelő stílusban fejezte ki magát.

  • A vörösiszap veszélyes anyaggá minősítését fogja kezdeményezni Magyarország Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár szerint. Az államtitkár a katasztrófa sújtotta kolontári terület sajtóbejárásán beszélt erről vasárnap délután. A vörösiszap hazai besorolása az uniós csatlakozáskor változott meg Magyarországon, az uniós szabályok szerint nem minősül ugyanis veszélyes anyagnak.

    Az államtitkár szerint a tározókban lévő anyag pH-értéke 13-as körül van, "a világ jobb helyein ez az érték 10-es a hasonló tározókban" - fogalmazott Illés Zoltán, hozzátéve, hogy az alumíniumgyártás mindettől függetlenül a világ más részében is veszélyes üzem. (FH)

  • Egy 1995-ben készült műszaki szakvélemény szerint a hétfőn megsérült zagytározót határoló töltést megfelelő módon és megfelelő anyagból építették. A töltések állékonysága megfelelt az előírásoknak - állítja közleményében a Mélyépterv Kultúrmérnöki Kft. szakvéleményére hivatkozva a timföldgyárat működtető Mal Zrt.

    Az 1995-ös állapotot rögzítő jelentés szerint, a most megsérült X-es vörösiszap-kazetta ajkai erőműi salak-pernyéből épített töltései a mintavételek, vizsgálatok és számítások szerint biztonsággal megfelelnek a szigorú állékonysági előírásokban meghatározott feltételeknek. (FH)

  • Az iszapáradat áldozatának adta ki magát, és 75 ezer forint értékű segélyt vitt el a helyi plébániáról öt környékbeli településekről érkezett személy. Ma délelőtt, az egyházi szervezet adományosztásán jelentkezett segélyért egy 47 éves nő és 48 éves élettársa. Velük tartott egy szintén a környéken lakó 44 éves férfi 17 és 19 éves fiával.

    Az adományosztáson több szatyornyi tartós élelmiszert és tisztítószert pakolt össze a társaság. Amikor a segélyezésben segédkező munkatárs kérte, hogy adják meg nevüket, lakcímüket, valamint aláírásukkal igazolják az adomány átvételét, a 47 éves nő töltötte ki a blankettát, hamis adatokkal. A teletömött szatyrokkal a buszmegállóban várakozó társaságot a rendőrök igazoltatták, és kiderült, hogy olyan Devecser környéki településeken élnek, amelyeket az iszapáradat nem érintett. Valamennyiük ellen hivatalból eljárást indított csalás szabálysértés miatt az Ajkai Rendőrkapitányság. (ORFK)

  • Semmilyen olyan eset nem történt a vörösiszap sújtotta ajkai térség légterében, ami miatt a magyar légierőt riasztani kellett volna - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese. Kovács Attila ezredes ezt annak a híradásnak a cáfolataként mondta el, amely szerint egy katonai vadászgép és egy helikopter együtt vezetett volna ki egy sajtófelderítést végző osztrák magángépet a térségből.

    A helyszínen, és később a sajtóban is az a hír terjedt el, hogy egy osztrák lap fotósa és operatőre próbált felvételeket készíteni a légtérzár alatt lévő területről. (MTI)

  • Kattintson!
  • Húsz buszt helyezett készenlétbe a Kisalföld Volán arra az esetre, ha ki kell telepíteni a vörösiszap által fenyegetett Devecsert. A járműveket a menetrend szerint induló járataikból tudják csak biztosítani - jelezte a társaság vasárnap este, ezért arról is tájékoztatták utasaikat, hogy a Kisalföld Volán Zrt. által közlekedtetett összes járaton számítsanak késésre, esetleg járatkimaradásra. (MTI)

  • Körgát építésével védenék a vörösiszappal elöntött Somlóvásárhelyt egy újabb esetleges iszapömléstől, és az ehhez szükséges munkát már elkezdték. A helybéliek abban bíznak, hogy az ő falujukat így nem kell majd kitelepíteni, mint Kolontárt, vagy erre felkészíteni, mint Devecsert.

    A településre hétfő délután zúdult vörösiszap 16 házat és udvart öntött el. Az utakat már kitakarították, és gipsszel vastagon beszórták. A falu határában több száz tonna gipsz van felhalmozva, és szükség esetén a Torna-patak vízébe keverik, hogy egy újabb gátszakadáskor kizúduló, és a patakon lefolyó lúgos anyagot még a Marcal folyóba kerülése előtt semlegesítsék.

    A helyiek többszöri kérésük ellenére csak pénteken, négy nappal a katasztrófa után kaptak segítséget a katasztrófavédelemtől. (MTI)

  • Nem mutattak elmozdulást a vasárnapi mérések az ajkai iszaptározó X-es kazettájának északi gátján - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A közlemény szerint a legfontosabb feladat a gátak folyamatos ellenőrzése, közben továbbra is nagy erőkkel építik az ideiglenes terelő- és lokalizációs gátat.

    Devecser lakosságának esetleges kiköltöztetése miatt 18 befogadóhelyet készítenek elő Győr-Moson-Sopron megyében, Devecser és Tüskevár állomásokon pedig folyamatosan készenlétben van négy vasúti szerelvény. (FH)

    Repedések a gáton