Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.05. 14:50

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem tarja hibásnak magát a Mal Zrt. a katasztrófáért, és a cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amekkorát emlegetnek. Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnay Lajos cégelnök Kolontáron, a védelmi bizottság ülése után azt mondta: minden szabályt betartva működnek, ezért nem értik, miért függesztette fel a környezetvédelmi államtitkár tevékenységüket. Ezért kezdeményezik, hogy a hétvégén újraindulhasson működésük. (MTI)

  • Felgyorsítja a timföldgyárat is birtokló Magyar Alumínium Zrt.-vel kapcsolatos vizsgálatot a katasztrófa, mondta Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos. Még nincs a kezében egyetlen olyan dokumentum sem, amely az alumíniumipari cégcsoportot, illetve a hozzá köthető további cégeket érinti. Egyelőre a minisztériumok tájékozódnak arról, hogy milyen szerződések születtek a cégcsoport és az állam között az elmúlt időszakban. (MTI)

  • Mórichidán, a Marcal hídján a körjegyző már kifüggesztette a figyelmeztetést, hogy senki ne érintkezzen közvetlenül a vízzel. A vörösiszap-szennyezés várhatóan estére érheti el a Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye határánál fekvő falut. A katasztrófavédelem szakemberei rendszeresen mérik a víz pH-értékét, és már lapátolják a több tonna gipszet, amelyet majd tűzoltófecskendővel juttatnak a vízbe. Így csökkentenék majd a szennyezett víz lúgosságát a mostani, a felső szakaszon 13 körüli erősségről legalább 10-esre. (a semleges érték 7). (MTI)

  • Tudósítónk nem erősítette meg azokat az információkat, hogy megtalálták volna a katasztrófa ötödik halálos áldozatát. Elmondta, lezárták Kolontár legalacsonyabban fekvő, hídon túli részét, körülbelül tíz-tizenöt házról van szó. Jelenleg itt zajlik a kutatás.

  • cikkünk a témában:

    A Duna Tv látja a jövőt

    A Duna Tv ma este fél kilenctől vetíti a tragédia közelében játszódó Vörös föld című filmet, és fél órával korábban még el is beszélget a rendezővel, Vitézy Lászlóval.

  • Megtiltják a szennyeződött élelmiszer és takarmány fogyasztását, megkezdik az előzetes kárfelmérést, közhasznú munkásokat vesznek fel az iszap összegyűjtéséhez. Ezekről döntött a Veszprém megyei védelmi bizottság. A töltésszakadás megszüntetése során egy háromlépcsős gyűrűt építenek ki, ez várhatóan szerda reggelre elkészül. (MTI)

  • Romániában folyamatosan figyelemmel kísérik a folyóvizek minőségét a kolontári iszapömlést követően, közölte a román környezetvédelmi minisztérium. A következő 24 órában Románia területén a folyóvizek szennyezettsége nem fogja meghaladni a megengedett értékeket az iszapömlés miatt. Borbély László miniszter felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. (MTI)

  • A katonák jelenleg a Kolontárt kettévágó hídon dolgoznak. Feltöltik a patakmedret, ezen át lehet majd megközelíteni a falu másik részét. Tudósítónknak ott lakók elmondták, a katasztrófa óta nem voltak otthon. Abban bíznak, hogy rövid idő múlva hazamehetnek, és legfontosabb ingóságaikat magukhoz vehetik.

  • Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma operatív csoportot állított fel, amely készen áll arra, hogy szükség esetén Magyarországra utazzon, és segítséget nyújtson, de Budapestről eddig nem érkezett megkeresés. (MTI)

  • Felkészültek a védekezésre Szergény határában, a Marcal folyó hídjánál több tonna gipszet halmoztak fel, vízszállító tartálykocsik sorakoztak fel, hogy megkezdjék a vörösiszap semlegesítését. A szennyeződés délután négy órakor még nem érte el a Marcalnak a szergényi hídnál lévő szakaszát, valahol Mersevát környékén tartott, Bobánál már vörösre festette a vizet, már erőteljes halpusztulás nyomait is látni lehetett.

    Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi- és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint az igazán jó megoldás az lenne, ha sikerülne egy alkalmas mezőgazdasági területen átvezetni és "kiülepíteni" a szennyezett vizet, ahonnan aztán talajcserével el lehetne szállítani a káros anyagokat, köztük nehéz fémeket, ólmot is tartalmazó iszapot. A vízügyi szakemberek most ezt a területet keresik. (MTI)

  • Schmitt Pál köztársasági elnök a Honvédkórházban részvétét fejezte ki az iszapömlés áldozatainak hozzátartozóinak. Az államfő miután meglátogatta a kórházban azokat a betegeket, akik az iszapömlésben sérültek meg, majd pedig megköszönte a mentési munkálatokban részt vett rendőröknek, katonáknak, tűzoltóknak, orvosoknak, katasztrófavédelmi dolgozóknak a munkáját. Reméli, hogy megtalálják a felelősöket, mondta. Schmitt Pál szerint egy dolgot megtanulhatunk ebből az esetből is, azt, hogy "nem lehet a húrt feszíteni a természettel szemben", Verespatakon is súlyos ciánszennyezés történt, mert az ember valamit el akart venni a természettől a saját javára. A Honvédkórházban összesen tíz sérültet ápolnak.

    03
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Elég volt a riogatásból és a vegyipari ágazat elleni hergelésből az ajkai iszapömlés ügyében Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke szerint. "A dilettáns vélemények és elhamarkodott intézkedések felbecsülhetetlen kárt okoznak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL)-nek, de elsősorban a dolgozóknak" - áll a közleményben. A szakszervezeti vezető a politikusoknak és a kívülről beavatkozó dilettánsoknak címezte a felszólítást. (MTI)

  • Az elöntött területekre legeltetési, a már betakarított takarmányokra feletetési, a szennyezett területen termesztett növényekre pedig fogyasztási tilalmat rendelt el a Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága. A hivatal Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Apácatorna, Tüskevár és Kisberzseny területére rendelte el a tilalmat. A szennyezés 800 hektár termőföldet érint. (MTI)

  • Tudósítóink bejutottak Kolontár lezárt részébe, ami leginkább atomcsapás sújtotta területre hasonlít. A lakók két órát kaptak arra, hogy értékeiket összeszedjék, legalábbis azt, ami megmaradt. Ez az a terület, ahol a halálos áldozatokat megtalálták, a katasztrófavédelem délután négyig kereste az eltűnteket. A házak lakhatatlannak tűnnek, a szobákban 1-1,5 méter magasan állhatott a vörösiszap, a helybéliek kétségbe vannak esve.

  • cikkünk a témában:

    Orbán: Emberi mulasztás történhetett

    Orbán Viktor azt mondta, kivizsgálják a vörösiszap-katasztrófa büntetőjogi és anyagi felelősségét is, a miniszterelnök szerint emberi mulasztás történhetett. Pintér Sándor belügyminiszter közölte: ha a tulajdonos vállalat vezetői szerint nem veszélyes a vörösiszap, akkor fürödjenek meg benne.

  • Már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételen látszott, hogy megrepedt az iszaptározó gátja, állítja a Greenpeace. A zöld szervezet szerint a túl sok tárolt iszap lehetett a tragédia oka. A hivatkozott Google Maps-es műholdfelvételt és a légifelvételeket összevetve ugyanakkor úgy tűnik, hogy a vélt sérülés a gátnak nem azon a sarkán van, ahol végül beszakadt.

    gat
  • A Veszprém, a Győr-Moson-Sopron és a Vas megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal  (MgSzH) mint első fokú vadászati és halászati hatóság a vörösiszap szennyezéssel járó környezeti katasztrófa miatt a vadak és a halak menekülő útvonalaira is tekintettel halászati, horgászati, vadászati tilalmat rendelt el.

    Vas megye területén 2010. október 4-e 16-órától általános halászati és horgászati tilalom lépett érvénybe a Marcal folyó teljes Vas megyei szakaszán, a Kodó patakon, a Cinca patakon. Győr-Moson-Sopron megye területén általános halászati és horgászati tilalmat hirdetett a Marcal folyón, a Rábán a Marcal betorkollásától a Mosoni-Dunáig, illetve a Mosoni-Dunán végéig, míg a  Dunába nem torkoll. Veszprém megyében az általános halászati és horgászati tilalom szintén hétfőtől a Marcal folyó teljes megyei szakaszán, a Torna és  Gerence patak teljes hosszán,  valamint a Kigyós patakon Sárosfőpusztától a Torna patakig érvényes. (MTI)

  • Helyi önkéntesekből alakult ötfős csoport menti az állatokat az iszappal elöntött területekről Devecserben. Kedden húsz kutyát és hat macskát mentettek ki. Az állatokat a budapesti Noé Állatmenhely Alapítványnál és a veszprémi állatmenhelyen helyezik el, és ott várják az örökbefogadást. Az állatok többsége az elöntött kertekben rekedt. (MTI)

  • Vegyészekből, ökológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló kilencfős akadémiai bizottság végzett a nap folyamán helyszíni bejárást, közölte Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára. Prioritásként emelte ki a folyamatos monitorozást a környéken, megakadályozandó a felszíni- és a talajvizek szennyeződését. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Kinevették a gyorssegélyt

    Gúnyos nevetés tört ki a kolontári lakossági fórumon, ahol Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke bejelentette: a Mal Zrt. 100 ezer forintos gyorssegélyt ad a károsultaknak.

  • Az átmeneti szálláshelyek többsége kihasználatlanul maradt Devecserben, körülbelül ötvenen éjszakáznak az egykori bíróság épületében és a plébánián. Az előző napihoz képest kevesebben vették igénybe a kínált lehetőséget. (MTI)

  • A tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani, ha az Ajkához közeli tárolóból kiömlött vörösiszap eléri a Dunát, írta a Természetvédelmi Világalap (WWF). A WWF ezért azt követeli, hogy a természetbe került, mérgező anyagokat tartalmazó vörösiszapot maradéktalanul gyűjtsék össze, még mielőtt a szennyezés elérné a Dunát. (MTI)

  • A Greenpeace helyreigazítást tett közzé, mert téves sajtóinformációkra hagyatkozott. Azt írták, nem ellenőrizték le az egyik hírportál információját, de ez a tévedés semmit sem változtat az ügy súlyosságán.

  • Várják a segíteni kívánók e-mailjeit, a felajánlásokat a felajanlas@katved.hu e-mail címen lehet megtenni, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

  • A katasztrófavédelem szakemberei két településen, Devecserben és Kolontáron 500 emberrel kezdik meg a kárelhárítást; a honvédség még 100 emberrel kiegészülve, a MAL Zrt. pedig 50 dolgozójával vesz részt a munkákban, mondta Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke. Somlóvásárhelyen önerőből folytatnak védekezést, mert nem annyira súlyos a helyzet mint Devecseren és Kolontáron.

    A pénzügyi eszközöket és forrásokat a kormányzat biztosítja, a felelősök megtalálását követően el lehet majd dönteni, hogy „ki fizeti a révészt". Az utcákról összegyűjtött anyagokat, iszapot a MAL Rt. területére szállítják, minden veszélyes anyagnak minősül. (MTI)

  • A vízügyi szakemberek folyamatosan mérték a víz ph-értékének emelkedését, ami este 11-kor érte el azt a szintet, ami a beavatkozást már szükségessé tette. A Marcal hídjáról több tonnányi gipszet és műtrágyát szórnak a folyó vizébe, amit a tűzoltók vízsugárral terítenek szét, így próbálják közömbösíteni, csökkenteni a vörösiszap káros környezeti hatásait.

    Ha a védekezésnek ez a módja Szergénynél beválik, a folyó több szakaszán is hasonló mentesítő helyeket létesítenek, mindent elkövetnek azért, hogy minél kevesebb szennyezőanyag kerüljön a Rábába. A védekezésnek ez a módja még akár napokig is eltarthat. Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint az igazi megoldás az lenne, ha egy arra alkalmas mezőgazdasági területen vezetnék át "kiülepítenék" a szennyezett vizet, ahonnan később egy talajcserével eltávolíthatnák a káros anyagokat. (MTI)

  • Hat idősebb embert nem találnak, ezért a katasztrófavédők úgy vélik, mivel eddig életjelt nem adtak, a még mindig méteres magasságban álló sártenger alatt lehetnek. A speciális mentők kedd éjszaka is hosszú fémrudakkal kutatnak a sártengerben.

    Kedd délután már szétterült az iszaptenger, magassága csökkent, így olyan tárgyak is előbukkantak, amelyek egyéb esetekben soha nem kerültek volna szántóföldre. Bútorok, berendezési tárgyak, de az embereket eddig még nem találták meg. A katasztrófavédők eddig egy idősebb nő és egy 35 éves férfi holttestét találták meg, hétfő este pedig két kisgyermek, egy testvérpár tetemét találták meg a maró hatású sárfolyam alatt. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Éjszaka elkészült a katonai híd Kolontáron

    Honvédségi híddal pótolták Kolontáron az iszapömlés miatt összeomlott átkelőt, annak kiváltására egy úgynevezett TMM3M-kísérőhidat állítottak fel. A falu két része közötti közlekedés a gyalogosok számára már engedélyezett az új hídon, hamarosan pedig az autóforgalom előtt is megnyitják az átkelőt. A híd 3,5 tonna teherbírású és váltakozó irányú forgalmat tudnak rajta biztosítani. (MTI)

  • Továbbra is négy halottról és öt eltűntről tudnak a katasztrófavédelmi hatóságok az iszapömlés érintette térsében. A katasztrófavédelem reggeli tájékoztatása szerint nem nőtt a sérültek száma sem, jelenleg 61-en szorulnak kórházi ápolásra, 12 sérült állapota súlyos, két sérülté életveszélyes. Szerdán megkezdik a katasztrófa során megrongálódott házak kármentesítését, a külső falakat, járdákat, lépcsőket mossák majd le magas nyomású mosókészülékekkel, amiket már beszereztek. A munkát az ÁNTSZ felügyelete mellett a helyi polgármesterek koordinálják majd. A veszélyes hulladék elszállítására zsákokat szereztek be, az összegyűjtött hulladékot zárt konténerekben tárolják majd.