Itt már game over

2010.10.18. 23:33 Módosítva: 2010.10.18. 23:34
Tanácstalanul és lemondóan várják a döntéseket tönkrement házaiknál az elöntött devecseri utcák helyben maradt lakói. A kárfelmérés még tart, dózerolni hétfőn itt még nem kezdtek. Van, aki húsz év után nem vágyik lakóparkba.

Szakadó esőben Devecser vöröiszappal elöntött utcái még siralmasabb látványt nyújtanak, mint száraz időben. Minden ragad, csúszik, a csapatokban vonuló, fehér vagy sárga védőruhába bújt önkéntesek csizmái cuppognak az esővízzel keveredett vörösiszapban. Fél órája sem vagyunk itt, de már furcsa, fémes, hányingert keltő ízzel telt meg a szám.

Így takarítanak - kattintson

A kastélykerttel szemben lapátol egy csapat szentantalfai férfi. Nevetve ugrik el egyikük a szívó-kotrógép irányt kereső csöve elől. Mikor a cső belemerül az árok alján összegyűlt szennybe, gőzerővel tuszkolják a nyílás felé a szutykot. Büszkén mesélik, hogy négyszáz lelkes falujukból negyvenen jöttek el segíteni. Hétfő reggel álltak munkába. Túl sok eligazítást nem kaptak, de azt mondják, feltalálták magukat, bár nemigen hisznek benne, hogy a munkájuknak lesz bármi látszatja. "Itt dózer lesz úgy is" - legyint egyikük a kihalt, patakparti utcák felé mutatva.

A vörösen hömpölygő Torna-patak mentén, a süppedős, iszapos talajon, fűcsomókon egyensúlyozva haladunk az elhagyott házak felé. A vörösiszapra szórt perlitből ide még nem jutott, de látszik, hogy dolgozhattak itt is, a munkások nyomát elszórt ételmaradékok, ott felejtett kések, egy kis csomag babapiskóta jelzik.

Jöttünkre abbahagyja az ásást, és az egyik menthetetlennek tűnő ház gazdája körbemutat tönkrement udvarán . "Itt már game over" - mondja.  A kertjében önkéntesek dolgoznak, ő azt a patak felé vezető árkot mélyítgeti, amelyet még a gárdisták kezdtek kiásni az iszapömlés másnapján. Öten laktak itt, ő, a felesége, két gyerekük, meg az anyósa. Otthon volt, amikor jött a nyakig érő ár, a lúg kimarta a lábát, a felesége másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Az asszony a munkáját is elvesztette az iszapömléskor, boltban dolgozott, azt is elöntötte a vörösiszap. "Most iszapot áruljanak?" - kérdezi a férfi.

Mi ebből nem jövünk ki jól

Most az ő anyjánál laknak, aki szintén devecseri, de távolabb él a pataktól. Nála csak térdig ért az iszap, magyarázza. A katasztrófa óta minden napját takarítással tölti a házánál, bár most már meg van győződve arról, hogy "mindent le fognak dózerolni". Perközösséghez nem csatlakozott, bizalmatlan mindenkivel szemben.  "Annyi ügyvéd van, meg hiéna, de mi ebből nem jövünk ki jól. A kárpótlást szerintem elfelejthetjük. Nekem a gépparkom annyit ért, mint a szomszédnak a háza" - mondja. A Mal-vezetők felelősségre vonásában sem hisz. "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét" - bizonygatja.

Az önkéntesek segítségének örül, bár egyesek rátermettségével akad gond szerinte, "az előző csapatból beleesett valaki az aknába". Miközben beszél, odajön a parthoz két fehér védőruhás önkéntes is, vöröses kezükkel nápolyit eszegetnek egy zacskóból és bólogatnak.

Szerettünk itt

Egy utcával beljebb, kicsit távolabb a vörös víztől, középkorú asszony les ki az ajtaján. A Patak utcából már mindenki elmenekült, csak ők meg még egy szomszéd maradtak, meséli. Ő a szerencsésebbek közé sorolja magát, mert a házába nem jutott be a vörösiszap, csak a föld alatti helyiségekbe. "Amikor jött az iszap, mindenki kiabált, hogy itt a világvége. Mi átvészeltük, nem sérültünk meg" - mondja. Egyelőre fogalma sincs, mi lesz a házával, amelynek a lúg fenyegeti a talapzatát, és mi lesz a kártérítéssel.

"Nem tudunk még semmit, várjuk, hogy milyen döntések születnek" - ismételgeti. Idegesen gyűrögeti az ujjait, dobol a lábával. "Mindenki azt szeretné, hogy készpénzben fizessék ki, de hát erre nincs sok esély.  Azok fognak jól járni, akik egy-két milliót érő putriban laktak, de mi, meg akiknek húsz-harminc milliót ért a háza?" - sóhajtja.

"Siralmas" - mutat elpusztult kertjére. Zöldségei, huszonkilenc gyümölcsfája odavan. Szomorúan idézi fel, hogy a tavaszi árvíz idején még mennyire örültek, hogy homokzsákokkal sikerült megfékezni a patakot. Húsz éve lakott a Patak utcában, lakóparkba nem vágyik. "Csendes utca volt, jó helyen is volt, nyugalmas is volt. Szerettünk itt. Most ennek vége. Mindenki kivan idegileg" - mondja.

A központban több helyre, köztük a templon falára is kiragasztottak egy ingyenes lelkisegély-telefonszámot. Az adományokat már szinte nem tudják hová tenni, a Katolikus Karitásznál, a plébánia udvarán ruhával tömött nejlonzsákok sorakoznak, szétválogatni még nem volt idő mindent. A Karitász munkatársai szerint egyelőre leginkább készpénzre volna szükségük a devecserieknek.

Devecseren még nem kezdték meg a bontást, de a polgármester szerint több mint száz ház jut erre a sorsra. A takarítás, kárfelmérés egész nap folyik, munkagépek róják az utcákat. Kolontárral ellentétben, amelynek lezárt részére a munkagépek jelentette veszélyre hivatkozva senkit nem engednek be, Devecserre bejutni könnyű, elmenni annál nehezebb. Hosszú sort kell kiállni, mire minden egyes kocsit leslagoznak a város határában. Hiába zuhog az eső, az autókat beborítja a vörös szenny.