Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Orbán Viktor akciózik

2010.10.18. 13:43

Fontosabb részletek
 • Orbán Viktor napirend előtt ismertette a kormánya második gazdasági akciótervét
 • Ahogy ezt már szerdán is jelezte, a telekommunikációs, az energetikai cégek és az árhuázláncok válságadót kötelesek fizetni
 • A magánnyugdíjpénztárakból ki lehet majd lépni, de államosítás nem lesz
 • A MÁV és a Volán társaságok egy holdingba kerülnek
 • A Jobbik és az LMP balról támadta a bejelentéseket, az MSZP szerint az intézkedések visszaütnek a lakosságra

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A fölösleges bürokráciát le kell építeni. Ezzel 5 százalékot lehet spórolni.

 • Közös holdingba kerül a Volán és a MÁV, együttműködés lesz a BKV-val.

 • "Senkit sem lehet arra kötelezni, hogy tőzsdére vigye a pénzét!" - ezt Orbán kétszer is elmondta.

  Az állam engedi a visszalépést a magánnyugdíjpénztárból, és az állam garantálja, hogy a visszalépők a megtakarításaikhoz hozzáférjenek.

 • A magánnyugdíjpénztárak az állami és magán rendszerek rossz keveredése alapján működnek. "Nem tettek ilyet soha a Lajtán túl" - hogy kötelező lett a magánpillér. Csak az állam elég erős a nyugdíjak garantálásához.

 • Minden nagyobb önkormányzattal tárgyalni fog az állam a közszolgáltatások további sorsáról. Tarthatatlan a PPP-rendszer, ahol az esetek túlnyomó többségében a kötelezettséget az állam vállalta, a hasznot a magánérdek kapta. Ezért a PPP-beruházások felülvizsgálatára és a szerződéskötések felülvizsgálatára van szükség.

 • Ahol kiszámítható és nagy profit van, ott lesz különadó. Ezt nagy tisztelettel kéri Orbán. Az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel itt. A választások második fordulója után 4 nappal a leköszönő kormány 178 milliárd forintról mondott le az energetikai szektorral kötött rossz szerződésekkel. "Három évre tervezzük a válságadókat".

  Fotó: Barakonyi Szabolcs
  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • Az ország már segítetett a gazdaságnak a válság túlélésében. Most fordítva kell hogy legyen. Az adófizetők eddig rengeteg többletet fizettek be, eddig mindig tőlük vett el az állam. Most úgy tisztességes, hogy a válság második szakaszában az vállaljon többletterhet, aki eddig mentesült az áldozatvállalás alól. Most azok fizetnek, akik jelentős profittal rendelkeznek.

 • A három fő cél most a közterhek arányos elosztása, a munkahelyek megőrzése és az értelmetlen bürokrácia leépítése.

 • Sokan mondják, hogy az állam nem jó gazda. Az elmúlt nyolc évben tényleg nem volt az, de csak azért, mert magánérdekeket vett a nyakába. Meg kell mutatni, hogy a közérdek mentén működő állam lehet jó gazda.

 • Az állam piacosítása öngyilkos modell. Az államnak csak a közérdeket szabad képviselnie, egy kisebb de erősebb állam kell. Minden magánérdeket kisöprünk az állam működéséből.

 • Miért zuhant az ország a válság mélyébe? Nem az emberek tehettek erről. A politikával és az állammal volt a baj. Magánérdekeket és piaci részérdekeket engedtek kontrollálatlanul az államba. Ebből korrupció lett, hatékonytalanság, csődközeliség.

 • Visszatekint a nagy munka előtt. A parlamenti választás arról szólt, hogy az emberek mit nem akarnak, az önkormányzati már arról, hogy mit akarnak. Október 3-a üzenet volt a nemzeti ügyek kormányának: "Tovább!". Új időszámítás kezdődött azóta. Az emberek megtették, ami rajtuk múlott.

 • A vasi fantombotrányos Tóth Csaba a mandátumáról lemondott Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltjének a helyét veszi át. Horváth a fővárosi közgyűlésben folytatja népképviseleti tevékenységét.

  02
 • A parlamenti ülés kezdete általában is csúszni szokott 5-10 percet, most azonban, negyedórával a meghirdetett kezdés után még sem a házelnök, sem jegyzői nem foglalták el helyüket.

 • Rogán Antal az orrunk előtt felkasztotta a kabátját és az esernyőjét egy rendkívül sok ágú fogasra, és dinamikus léptekkel bement az ülésterembe. Természetes, hogy törvényjavaslat-benyújtóként helyben kell meghallgatnia az akciózó miniszterelnököt.

 • A hétfői ülésnapon hét interpelláció fog elhangzani. A szocialista Harangozó Tamás az iránt érdeklődik majd, hogy valóban leállította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az Országos Környezeti Kármentesítési Program finanszírozását. A jobbikos Lenhardt Tamás azon értetlenkedik, hogy a kormány hogyhogy a neoliberális adómodellt vezeti be. Az elempés Ertsey Katalin és Szabó Tímea a börtönviszonyokon szörnyülködnek, a szocialista Varju László szerint a kormány nem támogatja a kkv-ket, párttársa, Tukacs István szerint a kormány nem támogatja a devizahiteleseket, a jobbikos Volner János pedig végre elmondhatja a kábítószerek előállításához használható anyagok betiltását javasló interpellációját. A Fidesz öninterpellálója a parlament legjobban öltözött képviselője, Mikola István lesz, patikaügyben.

 • Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitja majd a napot, a miniszterelnök a "kormányzati intézkedésekről" kíván beszélni, várhatóan a második akcióterv ismert és még nem ismert elemeit részletezi majd. A jobbikos Hegedűs Tamás "a nyugdíjrendszer feltétleinek átalakításáról" beszél majd, az elempés Scheiring Gábor, a párt talán legbalosabb képviselője "Szevasz, Taigetosz" című felszólalásában az adórendszer alacsony jövedelműekre gyakorolot hatásairól fog szónokolni.

  A szocialista fregoliember, Kiss Péter az iránt érdeklődik majd, hogy "nyugodt évek elé nézünk-e", Rogán Antal pedig azzal büszkélkedik, hogy a szocialistákkal szemben a Fidesz megvalósította az adócsökkentést.

  01
 • Lázár János frakcióvezető mellett Rogán Antal frakcióvezető-helyettes az az ember, aki a kötelező egyeztetési köröket kicselezendő olyan törvényjavaslatokat nyújtogat be lépten-nyomon, amelyek egyébként kormányzati agyakban fogannak. A multisarcolásos előterjesztés is kettejüké, amelyet ma zavarnak keresztül a parlamenten. Nap emberéből csak egy lehet, kettő nem, az V. kerületi polgármestert választottuk.

 • cikkünk a témában:

  Névtelenül teregetik a szennyest a zuglói MSZP-sek

  Tóth Csaba zuglói tevékenységéről januárban írtunk.

 • A szocialisátk új képviselőjének eskütételével kezdődik a parlament őszi ülésszakának negyedik ülése. A vasi fantomtagbotrányról elhíresült Tóth Csaba lesz az MSZP legújabb képviselője.

 • cikkünk a témában:

  Brüsszel tájékoztatást kér a telekomadóról

  Tájékoztatást kér az Európai Bizottság a magyar kormánytól az Orbán Viktor által bejelentett távközlési adóról annak megállapítására, hogy összhangban van-e a teher az uniós távközlési szabályokkal – közölte Neelie Kroes illetékes biztos szóvivője a BruxInfóval.

 • cikkünk a témában:

  Végül is összenőhet, ami összetartozik

  Erről is ma szavaznak: Határozatban kéri fel a kormányt a magyar parlament a Magyarság Háza létrehozására. Az új intézmény egyrészt lehetőséget teremtene a sablonos iskolai ünnepségek érdekesebbé tételére, másrészt biztosítaná, hogy tanulmányai során minden magyar diák legalább egyszer eljusson külföldre, lehetőleg magyarlakta területre. Az ötletgazda szerint a program a gazdaságot is fellendítheti.

 • Ezekben a percekben zajlik a parlamentben a házbizottság ülése. Elég biztosak vagyunk benne, hogy ezen a frakciók az előterjesztésnek megfelelően úgy döntenek: a hétfő-keddi ülésnap után legyen szerdán is egy másik, amelyen a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket leállító törvényjavaslatról dönthetnek majd a képviselők. Ezt a kormány által benyújtott jogszabályt is házszabálytól eltéréssel tárgyalhatják két nap múlva, azaz lezavarják rohamtempóban. Ugyancsak szerdán kerülhet napirendre a költségvetés korrekciójára vonatkozó javaslat.

 • cikkünk a témában:

  A Tesco és a Spar fizetheti a legtöbb különadót

  Az Országos Kereskedelmi Szövetség hétvégén végzett gyorsfelmérésének előzetes adatai szerint a kereskedelmi láncok közül a Tesco fizetheti a legtöbb különadót, 12,1 milliárd forintot, majd a Spar és az Auchan következik, 6,1, valamint 3,4 milliárd forintos terheléssel - közölte az OKSZ.

 • cikkünk a témában:

  Itt az adócsomag

  Már benyújtotta a kormány a parlamentnek.

 • cikkünk a témában:

  Újabb extraadók, vége lehet a magánnyugdíjpénztáraknak

  Szerdán a kormányfő már bejelentette a most bejelentendő akcióterv néhány fontos elemét. De azt is mondta, hogy "Nos, ha megengedik, az összes pontját a második akciótervnek nem sorolom fel, mert akkor nem nézik meg hétfőn a parlamenti tudósítást". Szóval nézzék az Index közvetítését, lesz még újdonság.

 • cikkünk a témában:

  Rohamtempóban sarcolják meg a multikat

  Az Országgyűlés őszi ülésszakának negyedik ülésnapján harmadszor beszélhet napirend előtt Orbán Viktor. A miniszterlnök második akciótervét ismerteti, amelynek legfőbb elemét, a multiadót hétfőn el is fogadhatja a parlament. Meghosszabbíthatják a vészhelyzetet, és dönthetnek arról is, hogy a jövőben minden magyar diák menjen kirándulni.