Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyarország grafikonokban

Hány gyerek fogan ma? Mennyien mennének haza az otthon hagyott mobiltelefonjukért a munkahelyükről? Végignézhető-e a Sátántangó a Hidasnémeti-Magyarbóly vonatút alatt? Egész napos adatfolyam a magyarokról a statisztikai világnap alkalmából.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A ClassFM és a NeoFm közti tavaszi sajtóközlemény-háborút az okozta, hogy a ClassFM átlagos reachet, azaz elérést közölt, míg a NeoFM csak elérést harminc perces időszakokra megadva. Azért nem áll ennél pontosabb adatsor a rádiók rendelkezésére, mert a Szonda-Ipsos kutatása önbevalláson alapul, vagyis a kutatási panelban résztvevőknek válaszolniuk kell arra, hogy az adott fél órában hallgattak-e rádiót, és ha igen, akkor melyiket. A módszerből kifolyólag a lehető legpontosabb eredményt akkor kapjuk, ha nem egy adott műsor átlagos elérését nézzük, hanem a félórás adatokat időgrafikonon ábrázoljuk. Íme.

     

    A grafikonon egyébként az is jól látszik, hogy az idősebb hallgatókkal rendelkező Kossuthon korábban van a csúcs, mint a ClassFM-en, vagy akár a Rádió1-en, amelynek hallgatottsága nyolc órakor ugrik meg, és egyébként tizenegyig folyamatosan nő.

  • Minden másodiknak meg nincs, ugye. (Az Index olvasók körében 57 százalék a pontos időt csuklójukon hordók száma. Forrás: Millward Brown Hungary – TGI 2009/3-4; 2010/1-2 alapján a Mindshare feldolgozásában.)

    Gyanítjuk, hogy a mobilok fojtogatják az óraipart, ezért rákérdezünk.

    Van Önnek karórája?

  • Az augusztusi úszó Európa-bajnokságon győztes 4x200-as gyorsváltó két tagja Fehérvári Balázzsal készül a decemberi rövid pályás Európa-bajnokságra majd világbajnokságra.

    „A szerda kicsit könnyebb nap a lányoknál, csak egy edzés van, és 5600 métert úsznak, igaz ez versenyiramedzés, vagyis sokkal pörgősebb, mint a keddi vagy a csütörtöki. Kedden 13 kilométert úszott Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes és Jakabos Zsuzsa is, csütörtökön 16 kilométer vár rájuk. Értelemszerűen nem egyszerre, hanem délelőtt és délután. 9-től két és negyedórán át edzünk, délután öttől ugyancsak 135 perces az edzés. Csütörtökön reggel héttől tornatermi edzés is van. Keményen kell készülnünk, a makrociklus első részében vagyunk, bár a második szakasz a kegyetlenebb, akkor a mennyiség alig csökken, de cserében az iram jelentősen nő.”

  • Sokaknak már véget ért a munkaidő, és a legelvadultabb iskolákban is befejőzödött már a tanítást. Akik városon belül tömegközlekedéssel mennek haza, azok főleg buszoznak, az utazók több mint fele tartozik ebbe a csoportba. Egyötödük villamossal jár, háromszor annyian metróznak, mint troliznak.

     
  • 1855 köbméter (nagyjából 250 kiló) volt tavaly az egy lakosra jutó, a lakásoktól elszállított hulladék mennyisége. Amennyiben a gazdálkodó szervezetektől, intézményektől begyűjtött hulladékot is figyelembe vesszük, akkor az egy főre eső mennyiség 3,127 köbméter (kb. 400 kiló) a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. adatai szerint.

     
  • Elindult a munkába menet, a magyarok inkább busszal közekednek nagyobb távolságra, mint vonattal.

     

    Forrás: KSH

  • Tavaly a helyi buszjáratok csaknem ötödével kevesebb utast szállítottak, mint 2001-ben. A HÉV és a villamosok népszerűsége nőtt, a metró lényegében stagnált.

     
  • A kritikusunk által übercukinak titulált Babák - Az első év [4] című dokumentumfilmet hétfőn koradélután elkezdték nézni A Tetovált lány mellett a budapesti Művész moziban, míg ugyanitt a többi filmre, köztük a Nők férfiak nélkül-re alig ültek be a forgalmazó statisztikája szerint. A Babák-dokumentumfilmet három kópián vetítik országszerte: 683-an látták a hétvégén.

    Magyarországon 408 moziterem van összesen. A három nagy magyar moziláncból a Cinema City és a Palace Cinemas nem közölt napi lebontást az Indexnek, az előbbinek két mozija van Budapesten, de számos mozival rendelkezik vidéken, a Palace jelentősebb fővárosban a mozik számát tekintve. Csak a Budapestfilm adta oda két mozijának lebontását, a Corvin és a Művész moziét. A többi budapestfilmes moziról annyit tudunk, hogy a délelőtti vetítés ritka: a Toldi nem vetít délelőttönként, a Puskin és a Művész mozi csak hétvégén tart délelőtti előadásokat.

     
  • Rákérdeztünk a Tescónál, hogy mikor vásárolnak náluk a legtöbbet, össze is állítottak egy adatsort, de az átküldést már megakasztotta az extraadó bejelentése. Van azért felmérésünk, hogy hova mennek ilyenkor vásárolni az emberek.

     

    Forrás: Millward Brown Hungary – TGI 2009/3-4; 2010/1-2 alapján a Mindshare feldolgozásában

  • chart kormos kenguru.png
  • Újra dugó van, ebben lehet szerepe annak, hogy megállt a zuhanás, és az elmúlt pár évben újra nőtt Budapest lakossága.

     
  • A tavalyinál alig volt költöttünk többet a kiskereskedelmi áruházakban az idei első hónapokban. Ezek folyó áras adatok, ha az infláció hatását is figyelembe vesszük, a forgalom csökkenése látható.

     
  • Nem hiába ismétlik állandóan Bud Spencer és Terence Hill teljes életművét szinte minden csatornán, a magyar kereskedelmi tévézés történetének legnépszerűbb filmjét ugyanis ők követték el. A karácsony és a hagymás bab hívószavak miatt lett igazán népszerű a Bunyó karácsonyig: a legnézettebb időszak ugyanis a karácsony, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az első húsz legnézettebb film közül ötöt éppen karácsonykor adtak. A Bunyó karácsonyig viszont 1999 november 21-én nyerte el a legnézettebb film címét. De hát itt jön be a hagymásbab-hatás: a húszas listán ugyanis öt Bud Spencer-darab szerepel.

     
  •  

    Forrás: Millward Brown Hungary – TGI 2009/3-4; 2010/1-2 alapján a Mindshare feldolgozásában

  •  

    Forrás: KSH

  •  
    Forrás: Millward Brown Hungary – TGI 2009/3-4; 2010/1-2 alapján a Mindshare feldolgozásában
  • A normál munkarendben dolgozók munkaideje általában reggel 8-tól délután 4-ig, illetve 9-től és délután 5-ig tart. Az alkalmazottak többsége – akik egyre többen vannak – mostanra már befejezte a munkát.

     
  • A napi áramfogyasztás Magyarországon jellemzően 100-115 gigawattóra között mozog.Bár régebben jellemző volt, hogy a téli, sötétebb időszakban a több világítás miatt több áramot fogyasztunk, ez a különbség a klímaberendezések elterjedésével évek óta megszűnt. Igazi különbségeket nem évszakhoz, hanem időjárástól függően lehet megfigyelni, egy melegebb nyári nap például képes kiugróan megdobni a fogyasztást. Ugyanakkor az évszakra jellemző fényviszonyok a napon belüli fogyasztás eloszlását, a megawattban mért rendszerterhelést már jól láthatóan befolyásolják: egy hóközi januári, júniusi és októberi hétköznapot összevetve látszik, hogy míg nyáron délután jelentősen esik az áramfogyasztás, a sötét hónapokban öt óra után felfelé indul a görbe.

     
  • A szeptemberi 740 ezres nézettségi mélypont után októberben kezd kicsit növekedni a magyar nézők mozizó kedve is, hogy novemberről decemberre elérje akár az 1,2 millió főt. A  júliusi csúcs nyolc éve még szeptember volt, akkor két hónap alatt jutottak el a júliusban bemutatott amerikai blockbusterek hozzánk, ma ez már általában gyorsabban zajlik.

     
  •  

    Forrás: Millward Brown Hungary – TGI 2009/3-4; 2010/1-2 alapján a Mindhsare feldolgozásában

  •  

    Az összes otthon szülés adatba az a gyerek is beletartozik, aki útközben, a kórház bejáratánál vagy a lépcsőházban látja meg a világot, illetve az is, akinek a szülei nem merik elárulni a védőnőnek, hogy otthon szeretnének szülni. Ezzel szemben a tervezett otthon szülések adatai azokra vonatkoznak, akik tudatosan nem akarnak kórházba menni, és ezt be is vállalják. A teljes országra vonatkozó adatsor megyei bontásban itt található. (forrás: ÁNTSZ - Védőnői Szakfelügyeleti Osztály)

  • A Szonda-Ipsos az ORTT kérésére azt is figyelte, hogy mi a hazai és a külföldi zenék megoszlása az egyes rádiókban, hiszen a frekvencia kiosztásakor aláírt műsorszolgáltatási jogosultságnak ez fontos kitétele. Először is íme a médiahatóság által utoljára publikált, 2010 márciusi adat.

     
  • A védőnők (elvileg) minden magyar gyerek születéséről értesülnek, így az otthon született gyerekekről is. A tudomásukra jutott otthon szülések megyei megoszlásából jól látható, hogy az anyák az ország jómódú területein vállalkoznak inkább arra, hogy ne a kórházban hozzák világra gyermeküket. Van olyan megyénk is, ahol pár kivételtől eltekintve minden gyerek kórházban születik. A teljes országra vonatkozó adatsor megyei bontásban itt található. (forrás: ÁNTSZ - Védőnői Szakfelügyeleti Osztály)

     
  • Hiába lehet manapság szusit, mexikói és nepáli ételt rendelni a neten, a magyarok legszívesebben a pizzánál maradnak. A Netpincér.hu-n keresztül naponta átlagosan 2125 darab pizzát adnak el, egyértelműen ez a legnépszerűbb rendelési tétel. „Ha ezt a rendelésszámot arányosítjuk az egész piacra, akkor körülbelül öt másodpercenként visznek házhoz pizzát ma Magyarországon.”

  • Hét óra van kezdődnek a színházi előadások. Tavaly ezer lakosra 448 színházlátogatás jutott, ez az érték 1992 óta nem volt ilyen magas. Az oka részben az is lehet, hogy 2007 óta az alternatív színházakat is nyilvántartja a KSH, így ugrott meg az intézmények száma az utóbbi két évben, míg az azt megelőző tizenhétben fokozatosan kúszott fel 43-ról 56-ra.

     
  • Negyven százalékkal kevesebb halálos baleset volt az idei első félévben, mint 2006 első hat hónapjában. Az egy évvel korábbihoz képest is negyedével csökkent a halálos balesetek száma.

     
  • Régen jobb volt?

  • A leggyakoribb családnév a Nagy, 2010. január 1-én 236 487-en viselték ezt a nevet. Itt nézheti meg, hány Fehér és Fekete van, illetve mennyi Orbán.

     
  • Július óta már nem az RTL Klub Híradója, hanem a Tények vezeti a hírműsorok nézettségi  versenyét. Már többször előfordult, hogy nyáron a Tv2-nek sikerült fordítania, mivel az RTL Klub vakációra küldi az összes műsorát, és ez a teljes csatorna, így a Híradó nézettségére is kihat. Most viszont szeptemberben sem változott a helyzet, a Tények őrzi első helyét a reklámozóknak fontos 18-49 év közötti korcsoportban, és a teljes lakosság körében is.

     
  • A KEKKH személyiadat- és lakcímnyilvántartása szerint még mindig az a legmenőbb, ha az esküvő után a feleség felveszi a férje nevét, a "-né" toldattal.