Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyarország grafikonokban

Hány gyerek fogan ma? Mennyien mennének haza az otthon hagyott mobiltelefonjukért a munkahelyükről? Végignézhető-e a Sátántangó a Hidasnémeti-Magyarbóly vonatút alatt? Egész napos adatfolyam a magyarokról a statisztikai világnap alkalmából.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több külföldi férfi él itt, mint nő.

     
  • A kereskedelmi tévézés legnézettebb műsora nem a Tv2-n vagy az RTL Klubon ment. Hanem a közszolgálati televízión, hiszen a nézők pár hónapig még nem hitték el, hogy tényleg nem kell az MTV-re kapcsolniuk, ha szórakozni akarnak.

     
  • Az átlagos európai nő 42 éves, két gyereke van, és heti 33 órát dolgozik, míg a férfiaknál 39 év és heti 40 óra jelenti ugyanezt az átlagot. Az Eurostat közlése szerint a nők általában a közszférában vagy szociális területen dolgoznak, míg a férfiak leginkább a szolgáltató szektorban tevékenykednek. A szerdai statisztikai világnap alkalmából közzétett összesítésből kiderül, hogy az Európai Unió tagországaiban a nők általában minimum érettségivel rendelkeznek, és 28 éves korukban szülték első gyereküket. A statisztikák szerint legalább 83 éves korukig élnek. A férfiak hasonlóan - legalább - érettségivel rendelkeznek, élettartamuk 78 év. Az adatok a 2008 és 2009. évi statisztikákon alapulnak. (MTI)

  • Megszűnt az az idő, amikor publikus volt egy-egy könyv példányszáma (azt például tudni, hogy 1986-ban Moldova György A pénz szaga című könyve például 270 ezer példányban jelent meg), így csak olyan segítségünk lehet, mint a Bookline havi sikerlistája, ami szerint például Ken Follett A titánok bukása - Évszázad-trilógia megelőzte Frei A Megmentőjét. Ezen kivül kevés támaszpontunk van, a könyvesboltokban kihelyezett lista biztosan nem az. Marad az összesítés, a KSH-től. Az például biztos, hogy szépirodalmi művet 2004 óta nem adtak el százezer példány fölött, sőt a 45 százalékuk még ezer példányban sem ment el.

     
  •  

    Forrás: KSH

  • Tavaly például nem is volt, előtte is évente legfeljebb egy. Hármasból és kettesből azért jóval több van.

     

    Forrás: KSH

  • Valami lehet abban, hogy a hetedik év a kapcsolatok próbája, legalábbis a statisztikák adnak támaszt az ebben hívőknek. A KSH adatai szerint a házasságok 5-9. évében megugrik a válások száma. A táblázat kicsit csalóka, mert a 20 évesnél régebbiek között szerepelnek azok is, ahol nem lehett tudni, hogy mióta tart a házasság.

     

    Forrás: KSH

  • A nyolcvanas években volt a legtöbb öngyilkosság. Harminc év alatt majdnem megfeleződött az öngyilkosok száma.

     

    Forrás: KSH

  • De hogy pontosan mennyi, azt nem tudtuk meg a
    Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások
    Központi Hivatalától. A leggyakoribb családnevekről már írtunk, itt vannak a legnépszerűbb utónevek.

     
     
  •  

    Forrás: KSH

  • Nem tudjuk pontosan, hogy mennyien tervezték azok közül, akik ma szeretkeznek, de közülük kicsit több mint ötszázan szülők lesznek kilenc hónap múlva. Legalábbis azon egyszerű számítás alapján, hogy 2009-ben 96 442 gyerek született, vagyis átlagosan naponta 264. Ez feleannyi sincs, mint az 1975-ös csúcs, amikor 194 240 újszülött jött világra.

     

    Forrás: KSH

  • A második ciklusában ma 145 napja kormányfő Orbán Viktor, ehhez jön még az elsőből 1420. Ezzel megelőzte már Bánffy Dezsőt (1503 nap) és Gömbös Gyulát (1466), és hamarosan, még idén novemberben beéri Széll Kálmánt (1581). Viszont előtte van még Gyurcsány Ferenc (1658 nap, jövő január 21-én érheti be).

    Ha Orbán kitölti a teljes ciklust, és mondjuk idei hivatalbalépését vesszük alapul, akkor 2810 napra növelheti kormányfőként eltöltött napjai számát. Ezzel már azért a történelmi élmezőnyben lesz, megelőzi a kétszer miniszterelnökösködő Tisza Istvánt és a háromszor is kormányt vezető Wekerle Sándort. De Bethlen Istvánt már csak egy újabb ciklussal érheti be, és még akkor is nagyon messze lesz Tisza Kálmán, a maga 15 évével, aki éppen ma 135 éve, hogy hivatalba lépett.

     

    A listában nem szerepelnek a pártállami diktatúra politikusai, azért álljon itt két adat: Lázár György (4424 nap) és Fock Jenő (2953).