Sok károsult a vörösiszap sújtotta településeken élne tovább

2010.10.24. 16:02 Módosítva: 2010.10.24. 18:25
Eddig 120 család jelezte, hogy új lakásba költözne, de maradna a vörösiszap-katasztrófa sújtott településen, de kevesebben vannak azok, akik elköltöznének az ajkai térségből. Somlóvásárhelyen két házat kell lebontani.

Eddig 120 család jelezte hivatalos kérdőíveken, hogy nem kíván elköltözni a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségből, de megsérült vagy lakhatatlanná vált ingatlanjaik helyett az újonnan épülő lakóparkban szeretnének élni - közölte a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője.

Petróczi Tímea közlése szerint addig több mint 70 család viszont úgy nyilatkozott, hogy el akar költözni az ajkai térségből. Félszázan pedig használt cserelakásba költöznének.

A teljes kárfelmérés még nem fejeződött be, és nem is tudtak minden károsultat nyilatkoztatni a szándékukról. A három héttel ezelőtti katasztrófában az eddigi felmérések szerint 364 lakóház sérült meg vagy vált lakhatatlanná Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen.

Szüneteltessék a közműdíjakat

A katasztrófavédelmi kormánybiztos arra a kérte az E.ON Zrt. vezérigazgatóját, hogy a vörösiszap-ömlés miatt katasztrófával sújtott térségben méltányossági alapon szüneteltessék az elektromos- és a gázszolgáltatás fogyasztói díjának beszedését. Bakondi György szerint az érintett településen élők halmozottan károsultak, elvesztették szeretteiket, otthonaikat, létbiztonságuk és anyagi biztonságuk is megrendült, ezért minden feléjük irányuló gesztus alapvető fontosságú ahhoz, hogy mindennapi, megszokott életvitelük minél előbb visszatérhessen.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos utasítására eddig 288 kérdőívet osztottak szét a károsultak között, de több érintettet nem tudtak még megszólítani, mert a katasztrófa után mindenüket hátrahagyva elköltöztek rokonokhoz, ismerősökhöz, így felkutatásukra a rendőrség segítségét is igénybe veszik.

A Kolontáron kiosztott 53 kérdőív már eddig begyűjtött adatai szerint a Veszprém megyei településen - ahol a vörösiszap a legnagyobb pusztítást végezte, és ennek során kilenc falubeli meghalt, 35 ház vált lakhatatlanná és vár bontásra - 23 család nyilatkozott úgy, hogy nem akar elköltözni, hanem inkább a település másik részén épülő lakóparkban szeretnének tovább élni. Hárman más településre költöznének, míg hat másik család más megoldási lehetőséget szeretne.

Devecserben - ahol 297 lakás sérült meg, és 21 utcát öntött el az iszap - vasárnapig 70 család nyilatkozott úgy, hogy új lakást szeretnének a kisváros határában épülő lakóparkban, 51-en pedig használt ingatlanba költöznének. Más településre akar költözni 70 károsult, míg 60-nal tovább folyik az egyeztetés a megoldási lehetőségekről.

Somlóvásárhelyen a 21 vizsgált ingatlan tulajdonosai közül eddig egy család nyilatkozott úgy, hogy házuk tatarozása után maradnának, míg egy másik családdal még szintén egyeztetnek - mondta a kormánybiztos szóvivője.

Somlóvásárhelyen két házat kell eldózerolni, további tizenkét sérült ház felújítás után lakható marad, mondta Marton László, a település polgármestere. Az érintett házak udvarait és az utakat már kitakarították, és gipsszel vastagon beszórták. A szennyezőanyagot úgy gyűjtötték össze, hogy a földet 30-40 centiméter mélységben legyalulták. A szántóföldeken néhol másfél méter magasságban áll a vörös sártenger, és Somlóvásárhely vezetője még megtippelni sem tudja hogyan, mikor lehet összegyűjteni majd a szennyeződést.