2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Élje át újra a taxisblokádot!

Éppen taxiban ült, amikor éppen 20 évvel ezelőtt a sofőr csatlakozott a tiltakozókhoz? Két blokád közé szorulva, az autójában töltötte az éjszakát? Szidta a kormányt? Szidta a taxisokat? Új albérletbe költözött? Elindult külföldre? Vizet, netán pálinkát vitt a demonstrálóknak? Hogyan élte meg a taxik közé zárt napokat? Írja meg, és mi megírjuk!

Ott volt, ön is látta?
  • Talált taxisblokádos képet az asztalfiókban, a papa fotóalbumában? Küldje el és megosztjuk a többi olvasóval!
Fontosabb részletek
  • Több hetes tagadás után 1990. október 25-én az ipari minisztérium szóvivője átlagosan 65 százalékos üzemanyagár-emelést jelent be.
  • Több száz taxis gyűlik össze a Felvonulási téren, majd átmennek a Kossuth térre.
  • A taxisok a parlament lépcsőjén tárgyalnak a közlekedési miniszterrel, sikertelenül.
  • A feldühödött taxisok elkezdik elfoglalni a budapesti hidakat.
  • Vidéki taxisok is csatlakoznak a közlekedési blokádhoz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Enyhült a feszültség pénteken délután 5 órára Budapesten, a korábbi órákban tapasztaltakhoz képest - tájékoztatta az MTI-t Berkesi Ferenc rendőrezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság központi ügyeleti osztályának vezetője. Az ügyeletre beérkezett információk szerint a főváros lakossága viszonylag nyugodtan és fegyelmezetten viselte el a tömegközlekedésben kialakult nehézségeket. Az állampolgárok bizakodnak a problémák békés rendezésében, a rendőrök pedig vigyázzák a főváros rendjét. Budapest pénteken nem történt több bűncselekmény, mint más átlagos napokon - mondta Berkesi Ferenc. (MTI )

    Tamás Gáspár Miklós országgyűlési képviselő taxisokkal beszélget a lezárt Erzsébet híd pesti hídfőjénél  (Fotó: Földi Imre)
    Tamás Gáspár Miklós országgyűlési képviselő taxisokkal beszélget a lezárt Erzsébet híd pesti hídfőjénél (Fotó: Földi Imre)
  • A közlekedési nehézségek miatt elmaradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének péntekre tervezett tanácskozása. Az elnökségi ülés új időpontja: november 5., csütörtök 14 óra. A napirend változatlan, eszerint a Bp. Honvéd és az Ú. Dózsa olimpiai felkészüléséről hangzik el tájékoztató, s megvitatják a MOB Barcelonában járt küldöttségének jelentését. (MTI)

  • Felelőtlen akciónak minősítette Bod Péter Ákos ipar és kereskedelmi miniszter a taxisok viselkedését péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

    Kifejtette: igaz, hogy nyomasztóan magas a benzinár, de ez nem
    érhetett senkit sem meglepetésként. Köztudott, hogy január 1-jétől
    mindenképpen érvényesíteni kell a világpiaci árszintet belföldön.
    Vitatkozni arról lehet, hogy ennek több lépcsőben való elérése, vagy
    a jelenlegi megoldás a szerencsésebb. A miniszter szerint a
    gazdasági diplomácia szempontjából ez a jobb megoldás. Elmondta:
    tárgyalások folynak és ígéretek is vannak a magyar energetikai
    ellátás külföldi kisegítésére. Nem segélyről, hanem vissza fizetendő
    kölcsönökről van szó. Hozzátette azonban, hogy egyik ország sem nézi
    jó szemmel, ha a segélyként adott olajat, vagy bármilyen
    energiahordozót a világpiaci ár alatt bocsátják a gazdaság
    rendelkezésre és szubvencionálják a fogyasztót vagy a termelőt.
    Vitathatatlan, hogy az áremelés inflációs lökést is jelent. Tény
    azonban, hogyha megnő az olajszámla, akkor a magyar társadalomnak
    azt állnia kell. A kormánynak azt kellett eldöntenie, hogy az
    áremelkedéseket csak az energiaszektorra hárítsa át, vagy más
    szektorokra is. Az inflációs hatás akkor is bekövetkezett volna, ha
    az áremelkedést ,,lenyelve,, , azt máshonnan, nagyobb adó formájában
    hajtja be a kormányzat. (MTI)

  • Én abban az időben boldog gimnazista éveimet éltem, a bicskei Vajda János gimnázium másodikos tanulójaként. A blokádnak pont az első napján színházlátogatásra utazott osztályom a fővárosba. Ki tudja már, mit néztünk meg, abban az életkorban ez abszolút másodlagos, jól mulattunk (azért nem annyira jól, vagy inkább szerencsére még másként, mint a mai tinik). Hazafelé érte a buszunkat az a kellemetlen meglepetés, hogy nem tudtunk átjutni Pestről Budára, hosszú órákig.

    A dolog inkább izgalmas volt, és aztán kellemetlenné vált némileg, mert a fiúk valami dugi itallal felöntöttek a garatra, amit késlekedésünk miatt az osztályfőnökünk észrevett, és persze később ezért intőt kaptak. Ismét hangsúlyozom, ez a '90-es évek eleje volt, akkoriban nem volt mindennapos jelenség a részeg középiskolás. Végül jóval éjfél után hazajutottunk, kis kerülővel, mert a nem bicskeieket is hazavitte a busz minden faluba (mint pl engem), úgyhogy számomra egy kellemes emlék maradt a taxisblokád.

  • A Munkaügyi Minisztériumban tartózkodó taxisok részéről határozott ígéret hangzott el: Budapesten lesz tej és kenyér a boltokban. Ígéretük szerint a tej- és kenyérszállító gépkocsikat taxik kísérik majd, s így eljuthatnak rendeltetési helyükre. (MTI)

  • A Belügyminisztérium szervezésében október 27-ére összehívott Polgármesterek I. Országos Konferenciája az ország minden részéből meghívott polgármesterek által jelzett közlekedési gondok, valamint a polgármesterek települési munkaszervezési teendői miatt elmarad.

    A konferencia újabb időpontját a BM közölni fogja. (MTI)

  • Késő délutánig nem vezettek eredményre a tárgyalások a Munkaügyi Minisztérium képviselői és a taxisok érdekvédelmi csoportja között. A tárgyaló felek több változatról cserélték ki eddig a nézeteiket. Kiszivárgott információk szerint - a megbeszéléseken az újságírók nem vehetnek részt - három koncepcióról vitatkoztak a felek, ám ezek lényegéről semmi közelebbit nem sikerült megtudni. A délutáni forduló után a tárgyalóteremből kilépve a fuvarozók egyik szószólója csupán az eddigi eredménytelenséget, a patthelyzet tényét jelezte az újságíróknak.

    Valószínűsíthető, hogy a tárgyalások péntek este a Munkaügyi Minisztériumban, vagy a Parlamentben tovább folytatódnak. (MTI)

  • Az MTI értesülése szerint Göncz Árpád köztársasági elnök mint a hadsereg főparancsnoka még a kora délelőtti órákban határozott utasítást adott ki, hogy a hadsereget és annak eszközeit nem szabad bevonni a taxis demonstráció miatt kialakult konfliktus rendezésébe. (MTI)

  • A Független Magyar Demokrata Párt elnöksége rendkívüli ülésén egyértelműen a kormányt tette felelőssé a kialakult helyzetért. Egyben hangsúlyozta: az ország közlekedésének megbénításáért felelősök esetében le kell vonni a személyi konzekvenciákat, és a tárgyalások idejére fel kell függeszteni a benzináremelést. Az elnökség leszögezte: a kormánynak nem ez az első hibás döntése, de ez után már felmerül a kérdés, hogy alkalmas-e a további bizalomra. (MTI)

  • A Magyarországi Szociáldemokrata Párt szakszervezeti frakciója óva intette a kormányt a kialakult helyzet erőszakos megoldásától. A frakció úgy vélte: ismét beigazolódott, hogy a gazdasági gondok megoldása elképzelhetetlen a dolgozói érdekképviseletek kizárásával. A költségvetés hiányát nem áremelésekkel és infláció-elszabadítással kell eltüntetni, hanem működő gazdasággal. (MTI)

  • A terveknek megfelelően megérkezett miskolci szálláshelyére az FTC jégkorong együttese. A várost megbénító útlezárás miatt azonban a csapat nem tudott továbbindulni Kazincbarcikára, s így jelenleg is a szállodában vesztegel. A zöld-fehér játékosok szeretnének pályára lépni, mivel kevés edzőmérkőzést játszottak a bajnokság előtt. A rendezők vállalták, hogy, ha időközben feloldják a blokádot, akkor sűrített programmal mégis megrendezésre kerül a torna. Erről táviratban értesítették a többi csapatot is. (MTI)

  • Éppen katona voltam, Fehérvár mellett. A blokád kezdete után, minden katonatisztet berendeltek, az eltávokat felfüggesztették. Teljes harckészültségben vártuk, hogy mi fog történni, féltünk, mi lesz, ha kivezényelnek minket, és szembe kell szállni a tüntetőkkel. A tiszthelyettesektől kaptuk az információkat, mert nem engedték a TV -t bekapcsolni. Egyébként teljes volt az egyetértés tisztek, tiszthelyettesek és sorkatonák között, hogy megtagadjuk a tűzparancsot, ha oda kerül a sor.

  • A kenyérfelvásárlási hullám majd mindenütt ellátási gondokat okozott. Áthidalására a sütőiparban rendkívüli intézkedéskeket hoztak. A Bács-Kiskun megyei Sütő- és Édesipari Vállalatnál visszarendelték az éjszakai, illetve reggeli műszakból már hazatért dolgozókat. Ugyanakkor több olyan üzemrészt, ahol egyébként úgynevezett dúsított péksüteményeket sütnek, átállították kenyér- és normál péksütemények gyártására. A megyei sütőipar úgy számol, hogy pénteken a szokásos háromszáz mázsa helyett 900 mázsa kenyeret gyárthatnak. A kenyérsütéssel szombaton sem állnak le. (MTI)

  • A Magyar Autósiskolák Szövetsége az ország 4000 oktatójának
    nevében tiltakozott az üzemanyagár-emelés ellen, hiszen az a
    gépjárművezető-képzés teljes felszámolását eredményezheti. (MTI)

  • A budapesti rendőrség nem fog erőszakot alkalmazni - jelentette ki Göncz Árpád köztársasági elnök dolgozószobájából kilépve Barna Sándor budapesti rendőrfőkapitány az MTI tudósítójának, pénteken 16 óra 45 perckor. Hozzátette, hogy a köztársasági elnököt is tájékoztatta e tényről.

    Elmondta továbbá: ami Budapesten ezekben az órákban történik, az nem rendőrségi és közlekedési, hanem politikai problémát jelez. A magántaxisok és fuvarozók demonstrációja ugyanis a kormány által hozott döntés megváltoztatását akarja kikényszeríteni. Igaz ugyan, hogy a megmozdulás túlnőtt az egyszerű közlekedési blokádon, ám a rendőrség továbbra is csupán az alapvető közlekedési lehetőségeket igyekszik biztosítani, továbbá azt, hogy a mentők, a tűzoltók, s a többi közszolgálati jármű eljusson céljához - hangoztatta a főkapitány. (MTI)

  • Bizonytalanná vált az Érdekegyeztető Tanács jószolgálati bizottságának péntek esti ülése, ugyanis a bizottságban részt vevő munkáltatói és munkavállalói érdekek képviselői kihasználva a holt időt véleményegyeztető ülésre ültek össze a Munkaügyi Minisztériumban. Az ülés hangulatát nagyban befolyásolta Horváth Balázs belügyminiszter a tv-ben elhangzott nyilatkozata, valamint az az SZDSZ ügyvivői testülete által aláírt szórólap, amely bekerült az épületbe. Ennek nyomán a két fél képviselői abban egyetértettek, hogy amennyiben a kora esti órákig, azaz pontosabban 18 óráig nem kapnak választ indítványukra a kormánytól, a maguk részéről nem folytatják tovább a tárgyalásokat. Ellenben közös nyilatkozatot adnak a Magyar Televíziónak, amelyben kifejtik álláspontjuk lényegét. (MTI)

  • 1990. október 26., péntek - A budapesti agromerációból 180 ezer lakos jár be naponta a fővárosba dolgozni, de a taxis demonstráció miatt reggel el sem indulhatott a bizonytalan helyzetre tekintettel, más részük autóbusz helyett vonattal ment be Budapestre. Jobb volt a helyzet azokon a településeken, ahol HÉV-közlekedés könnyíti az utazást, bár a gödöllői vonalon a járatok délelőtt nem jártak az Örs vezér téri végállomásig, Nagyiccénél leszállították az utasokat 20 perces gyaloglásra kényszerítve ezzel őket.

    A délutáni hazatérés megkönnyítésére több helyen, például Érden az utat eltorlaszoló taxik 4 és 5 óra között feloldották a zárlatot, így a forgalom egy órára megindulhatott, s reményük volt a százhalombattai, diósdi, sóskúti lakosoknak, hogy ha késve is, de hazajussanak. Az érdi rendőrség felvette a kapcsolatot a környékbeli települések önkormányzataival, hogy a legfontosabb élelmiszerek kiszállításához szükség esetén segítséget nyújtsanak, ám késő délutánig ezt a támogatást nem vették igénybe, a taxis-útelzárók mindenütt átengedték a kenyérrel, tejjel megrakott teherautókat, így az üzletekbe megérkezhetett az utánpótlás. (MTI)

  • A kibontakozás kulcsa a Szovjetunió - hangsúlyozta Udvarhelyi László, a Munkáspárt (MSZMP) belpolitikai titkára a péntek délután összehívott sajtótájékoztatón. A kormány ezért értékelje át a Szovjetunió magyarországi szerepét, törekedjen a megromlott kapcsolatok helyreállítására megfelelő önkritikát gyakorolva. Arra nem kíván kitérni - mondotta -, hogy kinek kitől kell bocsánatot kérni, de már csak a további energiaellátást is alapul véve a kormány magatartása mindenképpen helytelen. A Munkáspárt (MSZMP) információi szerint az országnak mintegy háromnapos a benzintartaléka. Szólt arról is, hogy több üzemből kaptak értesítést, miszerint a dolgozók sztrájkra készülnek. A megemelt üzemanyagárak miatt több mezőgazdasági üzemben leállították a szántást, vetést.

    Thürmer Gyula elnök hangsúlyozta, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök személye garancia a jelenlegi helyzetben, ezért felügyeletével kellene felállítani egy köztársasági konzultatív tanácsot. E testület munkájában a parlamenti, valamint az azon kívüli nagyobb pártok, szakszervezetek, érdekképviseletek képviselői vennének részt. A Munkáspárt (MSZMP) javasolja: a tárgyalásos rendezésig állítsák vissza a régi üzemanyagárakat. Az ügyben érintett miniszterek addig is mondjanak le. Különösen a belügyminiszter magatartását kifogásolja a párt, aki most mint megbízott miniszterelnök - a Munkáspárt (MSZMP) szerint - jól bizonyította: nincs tisztában a jelenlegi magyarországi helyzettel. (MTI)

  • Anyukámmal és két bátyámmal Debrecenből tartottunk haza vonattal és a nagyszülők bőkezűségének eredményével: egy fél disznóval... A Határ útig jutottunk el, onnan gyalog tettük meg az utat a Helsinki útig. Az egész tök vidám volt, mindenki gyalogolt, beszélgetett egymással, olyan volt, mintha egy furcsa vígjátékban mindenki csomagokkal korzózna a határ úton.

    Én valahogy úgy emlékeztem, hogy baromi hideg, téli napon történt az egész taxis sztrájk és most egészen meglep, hogy októberben történt. Valahogy még a havat is odahaluztam az emlékeim közé. De simán lehet, hogy a hangulat keveredik a néhány évvel korábbi óriási havazással, amikor ugyanúgy lebénult az ország.

  • A közlekedésben kialakult kritikus helyzet miatt elmaradt néhány színház esti előadása a fővárosban pénteken. Így a Magyar Állami Operaházban, az Erkel Színházban, valamint a Várszínházban nem gördül föl a függöny, a jegyeket visszaváltják vagy későbbi időpontra érvényesítik. Ugyancsak elmaradt a Madách Kamara előadása is, ennek jegyei december 7-re érvényesek. (MTI)

  • Az Interart Fesztiválközpont közli, hogy a Párizsi Őszi Fesztivál budapesti koncertsorozatának október 28-ai, zeneakadémiai hangversenyét sajnálattal kénytelen lemondani, mert a közreműködő művészek próbalehetőségét a közlekedési sztrájk megakadályozta. A jegyek a vásárlás helyszínén visszaválthatók. (MTI)

  • A taxisok demonstrációja a délutáni órákra kiterjedt a megye többi városára, így Ózdra, Mezőkövesdre, Edelényre, Leninvárosra, Sárospatakra, Sátoralajújhelyre és Kazincbarcikára is. Igen nehéz a helyzet Tokajhegyalján, ahol javában tart a nagyszüret, a leszüretelt fürtökkel teli autók nem tudnak eljutni a présházakba. Mindenfelé igen rossz az áruellátás, igen erős a felvásárlás. (MTI)

  • Október 25-én pénteken elengedtek minket az iskolában az utolsó óráról. Ekkor voltam 12 éves és 7. osztályos. Egy pesti rokonunk ekkor vett egy kenyérsütő gépet, mert átélte '56-ot és nem tudta, hogy milyen lesz a folytatás. Az apósom később mondta, hogy ekkor kapta meg az értesítést, hogy mehet a 2 éve befizetett Dacia TLX-ért Győrbe – Dunaújvárosból :) Meglett a Dákó!!!

  • Én úgy éreztem, forradalom van végre, és a kommunisták után elkergetjük a horthystákat is. Egy csomószor végigmentem a Margit hídon és hallgattam, hogyan lázítanak a taxisok a fehérkesztyűsök ellen. A városban - politikai véleménytől függetlenül - meghökkentő jókedv uralkodott, mert jó idő volt, és ahogy leálltak az autók, csend lett, nem füstöltek az akkor még az autópark 80 százalékát kitevő kommunista kocsik. A zemberek boldogan sétáltak fel-alá napokig, csak a gyaloglás kedvéért. Már akkor meggyőződésem volt, hogy nem annyira a már akkor rühellt taxisok, hanem a vidám gyaloglás miatt volt akkora népi támogatása az akciónak.

  • A kormány pénteken délután megkezdődött ülésén arról a kompromisszumos javaslatról tárgyal, amelyet Szabó Tamás munkaügyi államtitkár vezetésével a kormány megbízottai és a taxisok képviselői dolgoztak ki. Ennek lényegéről az államtitkár részleteket nem volt hajlandó közölni. Kifejtette viszont azt, hogy véleménye szerint olyan kölcsönös engedményekre került sor, amelyek valószínűleg mindkét fél számára elfogadhatóak lesz, és a kiutat jelentik a válságos helyzetből. Az államtitkár kifejezte azt a meggyőződését is, az Érdekegyeztető Tanács Jószolgálati Bizottságának esti ülését végül megtartják.

    Noha a Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára a taxisokkal folytatott tárgyalásokon kidolgozott kompromisszumos javaslatról nem adott tájékoztatást, a taxisok egyik képviselője beszámolt az elfogadott feltételek lényegéről. Eszerint a benzin árát 50 százalékkal emelnék csupán a jelenlegi 60-70 százalék helyett, s ez hétfőn lépne várhatóan életbe, addig az emelt árú üzemanyagot árusítanák, s a jövő hét elején az ígéretek szerint komoly tárgyalások kezdődnének egy döntési joggal felhatalmazott kormánymegbízott és a taxisok képviselői között. A taxisok képviselője még azt is sejtetni engedte, hogy amennyiben a kormány elfogadja a tárgyalófelek által kidolgozott kompromisszumot, az a jelenlegi válsághelyzet megszűnését eredményezheti, s ennek következményeinek felszámolásában is részt vállalnának a taxisok. (MTI)

  • A szombatra tervezett, Sárköz Kupa elnevezésű ifjúsági leány asztalitenisz ranglista-versenyt nem rendezik meg Szekszárdon. Viszont a felnőtt női viadalt vasárnap ugyanott lebonyolítják. (MTI)

  • Kompenzációról tárgyalunk, szóba került a hivatásos szállítók részére üzemanyag-bón bevezetése, ennek részleteit most vitatjuk meg - mondotta a rendkívüli kormányülésről a televízió stúdiójába igyekvő Horváth Balázs belügyminiszter és Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter 17.40 órakor az MTI munkatársának. Hozzáfűzték: a taxisok saját szakmai követelésének teljesítésére vannak különböző technikai megoldások. Ezek néhány nap alatt kidolgozhatók. Az ország egész energiaellátásának zavartalansága azonban szükségessé teszi a mostani árak bevezetését, tehát egy általános üzemanyagár-visszaállításra nincs lehetőség, a kormány nem enged álláspontjából. (MTI)

  • Nagy Sándor, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke levélben fordult Horváth Balázs belügyminiszterhez. Ebben - az országban kialakult helyzetet figyelembe véve, törvényes jogával és kötelezettségével élve - egyeztető eljárás lefolytatására és a konfliktus tárgyalásos feloldására szólítja fel a kormányt. (MTI)

  • Nyíregyházán pénteken az újonnan megválasztott polgármesterrel, Mádi Zoltánnal tanácskoztak a tiltakozó taxisok képviselői a megyeszékhelyen kialakult helyzetről. Megállapodtak abban, hogy két órára, 16-tól 18 óráig megnyitják a város körüli közlekedési akadályokat azért, hogy a városban rekedt vidéki bejárók hazautazhassanak.

    A megállapodásnak azonban nem tudtak érvényt szerezni, mivel a blokád köré tömörült nyíregyháziak nem engedték az útlezárás feloldását. A polgármester a helyszínen - a 41-es főút kereszteződésénél - próbálta meggyőzni az embereket a megnyitás szükségességéről, de érveit nem fogadták el, s még két órára sem engedte megnyitni az utat. (MTI)