Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

LMP-s alpolgármestere lesz Esztergomnak

2010.11.04. 19:07 Módosítva: 2010.11.04. 20:47
Az LMP-s Batyikné Csőke Ágnes lett Esztergom alpolgármestere. A független Tétényi Éva polgármester szerint több száz millió forint hiányzik az Esztergomban született gyermekek támogatására létrehozott Szent Miklós Alapból.

A fideszes többségű esztergomi képviselő-testület az LMP-s Batyikné Csőke Ágnest választotta alpolgármesterré csütörtöki ülésén, Tétényi Éva független polgármester másik  jelöltje Stámusz Andrea, a Jobbik képviselője volt.

Az önkormányzati választás óta nem volt alpolgármestere Esztergomnak, október 21-én a Fidesz képviselőcsoportja levetette a saját maga által kezdeményezett rendkívüli közgyűlés napirendjéről a kérdést.

Az alpolgármesterré választott Batyikné Csőke Ágnes társadalmi megbízatásban látja el feladatait, az oktatás és az ifjúságvédelem területén segíti a polgármester munkáját, díjazása 251.000 forint.

A polgármester a csütörtöki ülés elején szóban ismertette, hogy több száz millió forint hiányzik az Esztergomban született gyermekek támogatására létrehozott Szent Miklós Alapból. Tétényi Éva leszögezte, a bejelentést azért tette, mert a Fidesz levetette a napirendről az alapról szóló tájékoztatót.

Az MTI birtokába került összesítés szerint a Szent Miklós Alapba 2009 harmadik negyedéve óta nem fizette be az önkormányzat a születendő gyermekek utáni 500 000 forintot. Ez a tétel 340 újszülött után 170 millió forint hiányt jelent. Ezen felül hiányzik a "születésnapi kiegészítés" címén járó 22 millió forint, ami 457 fiatalt érint.

A kimutatás egyik sorában továbbá "a banktól kölcsönvett, visszautalásra vár" megjelöléssel 209 millió forint szerepel, azaz a Szent Miklós Alap hiánya eléri a 400 millió forintot.

Tétényi Éva azt mondta, a későbbiekben részletesen kivizsgálják az alapból hiányzó pénz hollétét, illetve a pótlás lehetőségét, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a volt polgármester, Meggyes Tamás (Fidesz-KDNP) szívesen emlegette gyermekbarát városként Esztergomot, éppen a Szent Miklós Alapra hivatkozva.

A Fidesz-KDNP-frakció az esztergomi faültetésről szóló tájékoztatót is levette a napirendről. Az ügyről a polgármester az ülésen elmondta, a választások előtt az önkormányzat 2010 fát rendelt meg, azokra azonban a jelenlegi helyzetben nincs pénze a városnak, az ültetéshez viszont 209 gödröt már kiástak, amelyekkel kezdeni kellene valamit.