új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A sort a szocialisták állandó felszólalója, Gúr Nándor kezdi, akit az érdekel, hogy mi lesz a magánnyugdíjrendszerrel. Másodikként a fideszes Pichler László kérdez alá Réthelyi Miklós humánerőforrás-miniszternek, hogy hogyan is mentené meg a kormány a kistelepülések iskoláit. Ugyanebben a témában kérdez alá a kereszténydemokrata Michl József is.

  • A parlament honlapja szerint hétfőn akár tíz interpellációra is sor kerülhet, de valószínűleg csak a kötelezően előírt hét interpelláció fog elhangzani. Már csak azért is, mert az első hét között van fideszes és kereszténydemokrata kormánypárti interpelláció is, a sorrendben a nyolcadik pedig a fideszes L. Simon László, aki a nap harmadik kormánypárti felszólalója lenne - az is ritkán fordul elő, hogy hétnél több interpelláció hangozzék el, nemhogy három kormánypárti.

  • A kormány felszólalásával kezdődik hétfőn a parlament ülése, Soltész Miklós, a nemzetierőforrás-minisztérium kereszténydemokrata államtitkára a "segítő kezekről" fog beszélni. Őt a jobbikos Balczó Zoltán követi majd, aki a Székely Nemzeti Tanács az országházban tartott gyűléséről beszél majd. Az elempés Ertsey Katalin a nők 40 év munka utáni nyugdíjba vonulásáról beszél majd, ami szerinte átverés. A fideszes Balla Mihálynak kérdései és sejtései vannak a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjáról. A szocialista Tukacs István a kormány gazdaságpolitikája apropóján vesztesekről és győztesekről beszél, míg a kereszténydemokrata Pálffy István a nemzeti kultúrát mutatná be a soros EU-elnökség idején.

  • Most pedig megvédik a jogállamot

    . Az elmúlt hetekben a parlament fő témáját a köztársaság jogrendjét megbontó, visszamenőleg adókat kivető, az Alkotmánybíróság jogköreit szűkítő javaslatok voltak. A héten a jogállamiság követelményeinek magas szintű érvényesítése a kulcsszó, lesz új törvény a jogalkotásról és a jogszabályok társadalmi konzultációjáról. Hétfőn megkezdik a költségvetést megalapozó törvények vitáját, csütörtökön folytatják a költségvetési vitát. Hozzálátnak a honvédség átalakításához, a tartalékosi rendszer kialakításához is.