Több jobb hírt szeretne az Országgyűlés

2010.12.13. 21:43
Legfeljebb húsz százaléknyi lehet a nagy kereskedelmi tévék és rádiók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi hírek aránya. A médiatörvény tervezetéhez érkezett és elfogadott jobbikos módosító javaslat indoklása szerint az ilyen hírek túlsúlya "depresszív, félelemkeltő és negatív hatással bír". A büntetések elleni fellebbezésnek az eredeti tervezettel szemben halasztó hatálya lenne.

Az Országgyűlés elfogadta azt a médiatörvény tervezetéhez érkezett jobbikos módosító indítványt (pdf), amely kimondja: a jelentős befolyásoló erővel rendelkező kereskedelmi televíziók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi tematikájú híranyag vagy tudósítás nem lehet hosszabb terjedelmű a hírműsor időtartamának húsz százalékánál.

Novák Előd és Pörzse Sándor javaslatát a Ház 298 igen szavazattal, 56 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá hétfőn.

A korlátozás a jelentős befolyásoló erővel rendelkező műsorszolgáltatókra, azaz az RTL Klub és a TV2 reggel hét óra és fél kilenc közötti, valamint este hat és kilenc óra között sugárzott hírműsoraira vonatkozna, és kiterjedne a Neo FM és a Class FM reggel fél hét és fél kilenc közötti hírműsoraira is.

A két jobbikos képviselő javaslatát azzal indokolta, hogy a nagy befolyásoló erővel rendelkező médiumok ne tudjanak "a bulvárhírek szintjére züllesztett bűnügyi tematikájú híranyagokkal kibújni" a törvényjavaslatban meghatározott kötelezettségeik alól. Indoklásuk szerint a bűnügyi tematikájú hírek túlsúlya "a társadalomra kifejezetten depresszív, félelemkeltő és negatív hatással bír".

A kormánytöbbség támogatásával a parlament számos további ponton módosította a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatot, amelyet a fideszes Cser-Palkovics András, Menczer Erzsébet és Rogán Antal nyújtott be.

Ezek egyike rögzíti, ha egy médiumot bírsággal sújt a médiahatóság, azt nem kell rögtön befizetni, hanem kérhető a bíróságtól a határozat végrehajtásának felfüggesztése. A módosító indítványt a kereszténydemokrata Pálffy Istvánnal együtt jegyző fideszes L. Simon László ezt korábban azzal indokolta: így jogilag is megszüntetik annak lehetőségét, hogy egy jelentős bírság előzetes befizetésével a lapkiadók ellehetetlenüljenek.

A módosítás ugyanakkor nem orvosolja azt a problémát, hogy a törvény hatálya alá tartozó szolgáltatók (tévék, rádiók, lapok, online híroldalak és blogok) által előállított tartalom kiegyensúlyozottságára és erkölcsiségére vonatkozó konkrét szabályokat (melyekre a bíróságoknak majd a döntéseiket alapozniuk kell) a tervezet szerint nem a parlament, hanem maga a médiahatóság alkotná meg a későbbiekben.

Ugyancsak elfogadta a Ház azt a kormánypárti módosító javaslatot, amelynek alapján a zenei rádiókban a műsoridő legalább 35 százalékában magyar zenéket kell sugározni. A kikötés szerint ezek minimum negyede nem lehet öt évnél régebbi felvétel.

Jóváhagyták a képviselők a közszolgálati médiumokban sugározható reklámok időtartamának növelését is, óránként hatról nyolc percre. Bekerült továbbá a médiatörvény tervezetébe, hogy a kereskedelmi televíziók levonhatják a társasági adóalapjukból a magyar filmalkotások támogatására kötelezendően fordítandó összeget, amit az éves reklámbevételük 2,5 százalékában állapít meg törvényjavaslat.

A három fideszes képviselő által benyújtott médiatörvényről jövő héten dönthet az Országgyűlés.  • Hírek
  • Bankszámla