Szonda Ipsos: A Fidesz Budapesten is utcahosszal vezet

2010.09.01. 09:12
Az önkormányzati választások előtt a Fidesznek a legerősebbek a pozíciói, de a tavaszi szinten tartja magát a szocialista párt és a Jobbik is, írja a Népszabadság a Szonda Ipsos augusztusi felmérésére hivatkozva.

A kormánypártnak különösen vidéken nagy az előnye a többiekkel szemben. Amíg az ország egészében háromszor annyi híve van, mint az MSZP-nek, a falvakban hatszoros az eltérés (43, illetve 7 százalék). A kistelepüléseken az országostól eltérő jelenség az is, hogy a Jobbik beágyazottsága nagyobb, mint az MSZP-é, 10 százalék, olvasható a Népszabadságban.

A kisebb és közepes városokban a Fidesz és a szocialista párt is az országos átlagnak megfelelő erőt képvisel, míg a Jobbik valamivel gyengébbnek látszik annál (36, 12, illetve 6 százalék).

A főváros politikai térképe jócskán eltér a vidékétől. Ennek egyik tényezője, hogy az MSZP-nek itt sokkal mélyebb a beágyazottsága, a budapestiek 18 százaléka velük szimpatizál.

A Fidesz fővárosi támogatottsága 28 százalékos, azaz másfélszeres előnnyel vág neki a kampánynak. A nemzeti radikális pártnak a főváros a gyengéje, ott csak 4 százalékot tud hozni. Ezzel az eredménnyel éppenhogy tartja a lépést az LMP-vel, amelyik a budapestiek 5 százalékának szimpátiáját élvezi.