Május 14-én ülhet össze az új parlament

2010.04.25. 21:10

Fontosabb részletek
  • A Fidesz kétharmados többséget szerzett.
  • Lendvai Ildikó és az MSZP elnöksége lemondott.
  • Orbán Viktor a régi rezsim békés megdöntéséről beszélt.
  • A második fordulóban a nem fideszes jelöltek közül csak Tóth József (MSZP) és Molnár Oszkár (független) nyert, Szanyi Tibor (MSZP) vezet.
  • Május 14-re tervezi összehívni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nincs meglepetés a tizedik kerületben sem. György István (Fidesz–KDNP) 58,4 százalékot kapott, Arató Gergely (MSZP) 34,97 százalékot, Farnady László (Jobbik) 6,6 százalékot.

  • A Fidesz jelöltje, Vas Imre 54,5 százalékkal nyerte a választást, az MSZP-s Pál Tibor 35,6 százalékot, az LMP-s Erőss Gábor 9,9 százalékot kapott.

  • Szabó Tamás 58,31 százalékot szerzett, az MSZP-s Gedei József 26,69 százalékot. A jobbikos Murányi Levente itt 15,01 százalékot szerzett.

  • A város 8. számú körzetében Lukács László 60% feletti eredménnyel nyert a jobbikos Vizi István (21%) és az MSZP-s Szabó Károly (18,5%) előtt. A Fideszben Lukács László Szabó Erika helyett indult, aki 1998 óta zsinórban háromszor nyerte a választókörzetet.

  • A nyolcadik kerületben simán megnyerte a második fordulót Fónagy János (Fidesz–KDNP), a szavazatok 60,3 százalékát kapta meg. Ebben a kerületben csak két jelölt indult a második fordulóban, mert az MSZP jelöltje visszalépett. Az LMP jelöltje Moldován László 39,7 százalékot kapott.

  • Vona körvonalazta, hogy négy fő témájukban – adócsökkentés, családok kilakoltatása, elszámoltatás, közbiztonság – hajlandók az együttműködésre az új kormánnyal, ha ezeket minél hamarabb meg akarják oldani. „De ha a kormány ezeket el kívánja sumákolni, akkor a Jobbik kész minden parlamenten belüli és kívüli eszközzel véghezvinni ezeket.” (Hír tv)

  • Orbán: „A magánhatalmat építő politika napjai leáldoztak, és nem hagyjuk, hogy még egyszer visszatérjen. A nemzeti együttműködés rendszerében a győztesnek nem igaza, hanem feladata van. Az a feladatunk, hogy a győzelem lendületével folytassuk a megkezdett együttműködést.”

  • A város 4. egyéni választókörzetében Polics József csaknem 64%-ot szerzett a második Szakács László (MSZP, 26%) és a harmadik Talált Tímea előtt (Jobbik, 10%). 1994 óta mindig Páva Zoltán (MSZP), Komló polgármestere nyert. Páva most a megyei listán szerepelt, ellene hűtlen kezelés miatt nyomoznak, éppen Polics József jelentette fel.

  • Orbán: „Az új rendszerben merünk nagy célokat kitűzni, az oligarchák régi szabályai érvényüket vesztik, a nemzeti együttműködés lesz mindennek a mércéje. A nemzeti együttműködés mindenkinek felelősség, a nemzeti együttműködés részesei a határon túl élők is.”

  • Orbán: „Két hete elkezdtünk egy mondatot, és ma felkiáltójelet tettünk a végére, újra mertünk nagyok lenni, átléptük a saját árnyékunkat, mi vagyunk a szabad világ csúcstartói.”

  • Orbán: „A magyarok bebizonyították, hogy van értelme a demokráciának, ilyen horderejű változást régen csak a forradalmak hoztak. A rendszerváltás nagy tanúsága: rendszert váltani nem lehet, csak megdönteni és újat alapítani helyette. Ma ez történt. A magyarok ma rendszert buktattak, és újat alapítottak. A nemzeti együttműködés rendszerét alapították meg az oligarchák uralma helyett.”

  • A körzetet 57%- feletti eredménnyel nyerte a Fidesz–KDNP-jelölt Simonka György az MSZP-s Karsai József (28%) és a jobbikos Dévényi-Dabrowsky Géza Dániel (14%) előtt. A körzetben 1994 óta mindig az MSZP nyert (Tóth Sándor, majd 2002-től Karsai József), a 2009-es EP-választáson a Jobbik megelőzte az MSZP-t (22:16).

  • Orbán: „Az új csúcs magyar világsiker. A világ országai elszoktak attól, hogy demokráciában ilyen arányban győzzön egy párt. Ma forradalom történt a szavazófülkékben.” („Ria-ria-Hungária” – skandálta a tömeg.)

  • „Magyarország megerősítette demokrácia melletti elkötelezettségét. Köszönet azoknak, akik nyolc éven keresztül kitartottak a Fidesz, a KDNP és a polgári körök mozgalma mellett. A csúcsra Magyarország minden polgára felért, de a végig kitartók mentek elől.”

  • Orbán Viktor csak percekig tartó ováció után tudott megszólalni a Vörösmarty téren. A tömeg azt skandálta: „Megnyertük!” Orbán: „Örömmel jelentem, hogy a mai oxigénpalack nélküli csúcstámadás sikerült. A Fidesz és a KDNP a magyar parlmaneti mandátumok 68 százalékát szerezte meg.”

  • Taps hallatszik abból a teremből, ahol zártkörű rendezvényt tartanak az MSZP-sek, jelentette a XIII. kerületi MSZP irodájától tudósítónk. Feltehetően Tóth József polgármester győzelmét ünneplik, a másik kerületi választókerületben induló Szanyi Tibor még óvatos, a legutolsó szavazat beérkezéséig nem értékel. Ez várhatóan csütörtökön lesz, amikor a külföldön leadott szavazatokat is feldolgozzák. Jelenleg 90,69 százalékos feldolgozás mellett Szanyi 47,60 százalékkal vezet a 44,68 százalékon álló Szalay Péterrel, a Fidesz jelöltjével szemben. (A 19. választókerületben kialakult helyzetről bővebben)

     

    01-mszpbuli
    fOTÓ: sZÉCSI iSTVÁN

     

  • A város 3. és 4. egyéni körzetében is a Fidesz–KDNP jelöltje szerzett mandátumot. Szalay Ferenc 59,60 százalékkal, Jánosiné Dr. Bene Ildikó 55,64 százalékkal áll az élen. Mindkét körzetben az MSZP szerezte a második helyet, de jelentősen lemaradva a kétharmados rivális mögött.

  • Az edelényi körzetben Daher Pierre elveszítette a választást, és ezt el is ismerte. Ugyanakkor szerinte ha bejut, listás képviselőként is Edelény javára tehet majd. Az esti lakossági tájékoztatón a nyertes Molnár Oszkár és a saját küzdelmét a Molnár Oszkár mögött a Jobbikkal összefogó MSZP, illetve a tisztességes emberek összecsapásaként írta le. MInt mondta, összefogtak a kisebbségek és a külföldiek ellen, és be fogja perelni Molnár Oszkárt a kampány során elhangzott hazugságok miatt.

     

  • A 21. kerületben az MSZP jelöltje visszalépett a második forduló előtt, de ez sem segített megakadályozni a Fidesz–KDNP jelöltjének a győzelmét. Németh Szilárd 60,3 százalékot kapott, Hudák János (LMP) 39,7 százalékot.

  • Vona Gábor háromnegyed kilenckor tartott sajtótájékoztatót a Jobbik rendezvényén. Köszöntötte a megjelenteket és külön gratulált Molnár Oszkárnak, hogy egyéni parlamenti mandátumot szerzett. Bbejelentését taps fogadta. „Véget ért a választás, köszönöm azoknak, akik éltek demokratikus jogukkal és szavaztak, külön köszönöm azoknak a magyar embereknek, akik a szebb jövőt választották. Elkezdhetjük azt a munkát, aminek célja Magyarország megmentése.” Vona gratulált a Fidesznek, ugyanakkor a kétharmadot nagy veszélynek tartja, szerinte nem jó, hogy egy párt az ország közjogi berendezkedését egyedül felügyeli.

    „Hatvan év után olyan párt került a Parlamentbe, ami ténylegesen alulról szerveződik, így megjelenik a nép hangja.” Vona azt ígérte, hogy pártja óriási meglepetést fognak okozni az Országgyűlésben: „Nem fogunk megváltozni, járunk az egyenes, őszinte, bátor és magyar úton, amin most már egymillió ember jár velünk együtt. Be fogjuk bizonyítani, hogy a Jobbik egy tisztességes, a magyarokat képviselő párt, akiben érdemes lesz bízni.” A pódiumon a párt összes prominense mellette állt.

  • A város 11. egyéni választókörzetében – csaknem 99%-os feldolgozottságnál – a Fidesz–KDNP jelöltje 58% feletti eredménnyel vezet és győzött, második a jobbikos Holcman László (25,69), harmadik a volt titokminiszter, Gyurcsány Ferenc egyik bizalmasa, az MSZP-s Ficsor Ádám (16,13). A körzetben a szavazók 45 százaléka élt jogával. A Jobbik már a 2009-es EP-választáson is megelőzte az MSZP-t (33:20), és akkor csak hat százalékkal maradt el a Fidesztől.

  • Herman István 57,95 százalékkal szerzett mandátumot, a második helyezett Mirkóczki Ádám (Jobbik) csupán 24,37 százalékot kapott. Az MSZP itt Korózs Lajossal 17,68 százalékot ért el. A feldolgozottság itt 98,03 százalékos.

  • A huszadik kerületben Földesi Gyula (Fidesz–KDNP) magasan nyerte a második fordulót, a szavazatok 56,9 százalékát kapta, Hiller István (MSZP) csak 33,8 százalékot. A harmadik Balog Barna (Jobbik) 9,3 százalékot.

  • Az imént  vicces jelenet zajlott le az üvegpalota sajtótermében, ahová belépett Tőkés László népes kíséretével, majd gratulált a jelenlévőknek, köztük az Index tudósítójának is a Fidesz győzelméhez.

  • Mesterházy Attila utolsó szavait már távozóban mondta, az elnökség olyan tempóban vonult el, hogy a felháborodott „kérdezni nem lehet?” kérdés már csak a lépcsőházban visszhangzott utánuk.

  • Dr. Magda Sándor (MSZP) viszonylag jól megközelítette a Fidesz-KDNP jelöltjét, Balázs Józsefet, alig tizenegy százalék különbség van köztük (34,08% vs. 45,60%). Itt erős volt a Jobbik is, Vona Gábor 20,32 százalékot szerzett.

  • „A demokratikus erőknek együtt kell működni a parlamentben – mondta Mesterházy Attila, és felszólította a Fideszt, hogy egyeztessen döntéseiről az ellenzékkel is, amelynek vezető ereje az MSZP lesz. – Értenünk kell a választók üzenetét, és ahogy az elnök úrasszony elmondta, az MSZP érti is a választók üzenetét.” Szerinte az elmúlt húsz, nyolc, illetve négy év eseményeit kell objektívan értékelniük most. Konstruktív, kritikai ellenzékiséget igért. „Nyitott, nemzeti, demokratikus és karakteresen baloldali néppártként kell múködni” – foglalta össze krédóját a baloldal megújításáról, hiszen „számunkra a feladat csak most kezdődik”.

  • A 18. kerület mindkét választókörzetében a Fidesz nyerte a második fordulót. A 26. választókörzetben Kucsák László (Fidesz–KDNP) 55,5 százalékot kapott, Simon Gábor (MSZP) 37 százalékot, Makai Tibor (Jobbik) 7,5 százalékot. A 27. választóketületben Ughy Attila (Fidesz–KDNP) 57,3 százalékot, Mester László (MSZP) 34,7 százalékot, Gönczöl András (Jobbik) 8 százalékot kapott.