Május 14-én ülhet össze az új parlament

2010.04.25. 20:14

Fontosabb részletek
  • A Fidesz kétharmados többséget szerzett.
  • Lendvai Ildikó és az MSZP elnöksége lemondott.
  • Orbán Viktor a régi rezsim békés megdöntéséről beszélt.
  • A második fordulóban a nem fideszes jelöltek közül csak Tóth József (MSZP) és Molnár Oszkár (független) nyert, Szanyi Tibor (MSZP) vezet.
  • Május 14-re tervezi összehívni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szekeres Imre köszönetnyilvánítással kezdte, szerinte azok, akik az MSZP-re szavaztak, „jól tették, mert választottak egy értékvilágot”. Külön köszönte annak a négy választókerület szavazóinak a szavazatait, ahol az MSZP visszalépet az LMP javára. „Több mint harminc százalék szavazat jutott a Lehet a Más Politika [sic!] pártra, ezek az MSZP szavazói” – mondta Szekeres. A szocialista választók szerinte a demokrácia iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot. A sajtótájékoztató végén ráoltották a villanyt, de amúgy sem akart kérdésekre válaszolni.

    kl
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A Jobbik eredményváró rendezvényén, az Európa Kongresszusi Központ előtt nyolc szimpatizáns álldogált, akiket nem engedtek be az épületbe. A nyolc közül este 8-kor öten hazamentek. „Azt mondták nekünk, hogy fél 8-kor bemehetünk, de végül nem engedtek be. Zártkörű rendezvény, pedig korábban eddig erről nem volt szó” – mondta távozóban egy ötfős csoport szomorú férfitagja. Azt is mondta, hogy most hazamennek, nem látják értelmét, hogy maradjanak. Három szimpatizáns maradt az épület előtt, ők Szolnokról jöttek csak a rendezvény miatt, őket sem engedik be.

     

    Megkérdeztük a rendezőket erről a helyzetről, és azt mondták, ebbe az épületbe nem lehet ezer embert beengedni. Felhívtuk a figyelmüket arra, hogy csak hárman vannak a szimpatizánsok, erre azt mondták, akkor sem jöhetnek be, hiszen a rendezvény zártkörű.

     

  • A város szavazókörzeteiben a  60-80%-os feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP jelöltjei (Sebestyén László, Csöbör Katalin, Nagy Kálmán, Zsiga Marcell) fölényesen vezetnek.

  • Több, az edelényi körzethez tartozó  településről, így Szendrőládról és Balajtról egyáltalán nem jött még be adat. Ezeken a településeken várhatóan sokan szavaztak a fideszes Daher Pierre-re. A stábunkat körbeálló romák szerint ezeken a településeken még megfordulhat az eredmény: jelenleg mintegy nyolcszáz szavazattal vezet Molnár Oszkár.

  • Három-négy százalékos előny kell ahhoz, hogy annak a bizonyos 48-as szavazókörnek az eredménye ne fordíthasson, mondta a 19. választókerületben kialakult szoros versenyről Szanyi Tibor tudósítónknak.

  • cikkünk a témában:

    A kétharmaddal majdnem mindent lehet

    A Fidesz-KDNP képviselői megszerezték az összes parlamenti mandátum több mint kétharmadát. Ez azt jelenti, hogy a szorosan együttműködő két párt az Alkotmány módosításán kívül bármilyen törvényt megszavazhat és bármilyen parlamentre tartozó személyi döntést meghozhat.

  • Semjén Zsolt, a KDNP elnöke tartott egy kis beszédet a Vörösmarty téren, amelyen bejelentette, hogy megvan a kétharmados felhatalmazás. Semjén az elkövetkező nyolc évről beszélt, és arról, hogy örül neki, hogy a Fidesz és a KDNP példátlan támogatással alakíthat kormányt. A pártelnök szerint nincs az a „gyurcsányizmus”, amit ez a szövetség ne hozhatna helyre.

  • 83%-os feldolgoottság mellett Molnár Oszkár bő hatszázalékos előnye behozhatatlannak tűnik. A stábunk körül csoportosuló roma érdeklődők egyre szomorúbbak, mindenki a saját szavazókörére kiváncsi. A hírek nem bíztatók.

  • Szanyi Tibor már az MSZP XIII. kerületi irodájában várja az eredményeket. Azt jósolta, hogy egy szavazattal megnyeri a választókerületét, ez azonban csak csütörtökön, a külföldön leadott szavazatok feldolgozása után fog kiderülni. Bár ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, de három választókör eredményeit ismeri, ebből egyben fordítani tudott, egy változatlan, a harmadikban pedig jobbak az arányok, de nem tudott fordítani, mondta tudósítónknak.

  • A szavazatok 44 százalékának összeszámolásánál az MSZP-s Tóth József majdnem tíz százalékkal vezet fideszes ellenfele előtt. Tóth Józsefre 52,5 százalék, Spaller Endrére 43,2 százalék szavazott. Harmadik helyen az LMP-s Vári György áll 4,3 százalékkal.

  • Már a Fidesz választási központjában van Orbán Viktor pártelnök, aki a tervek szerint este fél kilenc és kilenc óra között mond beszédet a budapesti Vörösmarty téren. A Fidesz elnöksége még az éjszaka ülést tart. (MTI)

  • A 13. kerületben Szalay Péter (Fidesz–KDNP) és Szanyi Tibor (MSZP) fej-fej mellett haladnak, szinte percenként változik az erdmény. A különbség a két jelölt között nyolc-tíz szavazat. Az LMP-s Tordai Bence 7,8 százalékkal a harmadik.

  • Mengyi Roland 52% feletti eredménnyel áll a szavazatok 93% feletti feldolgozottságánál, a jobbikos Balla Gergő (28%) és az MSZP-s Kovács Tibor (19%) követik.

  • Pillanatokkal ezelőtt tette közzé az OVB a bő ötvenszázalékos feldolgozottság melletti eredményt. Molnár előnye 4,5 százalékra csökkent. A fideszes eredményváró rendezvényen ismét optimista kezd lenni a hangulat. Rengeteg roma szimpatizáns várja az eredményeket, percenként kérdik, hogy van-e friss eredmény.

  • A szavazatok 37,08 százalékának összesítése szerint a Fidesz megszerezte a parlamenti mandátumok kétharmadát. A párt jelöltjei a még eldöntetlen 57 egyéni választókerület közül 56-ban első helyről várták a folytatást vasárnap.A politológusok szerint a Fidesznek kedvez az alacsony választási hajlandóság. Kósa Lajos Fidesz-alelnök szerint a baloldali szavazók számára nem volt tétje a második fordulónak, ugyanis teljes mértékben kizárt, hogy fordítani tudjanak az első fordulós eredményeken. A politikus hetven-nyolcvan százalékra tette annak esélyét, hogy meglesz a kétharmados többségük, amelyet „bónusz”-nak nevezett. (MTI)

  • A Jobbik a Kelet-Magyarországon történt, általuk feltételezett visszaélések miatt a választási bizottsághoz fog fordulni, mondta Duró Dóra. A szóvivő azt is elmondta, hogy bár nem lesznek kormányon, ez nem fogja őket meggátolni abban, hogy folyamatosan törvényjavaslatokat nyújtsanak be az országgyűlésben. Az ezekről szóló szavazáson véleménye szerint eldől az, hogy ki cselekszik „a magyar érdekek” szerint. (M1)

  • Nyolcvan százalék feletti feldolgozottságnál Demeter Zoltán 52% feletti eredménnyel vezet a jobbikos Bencs Gábor (27%) és az MSZP-s Varga László (22%) előtt.

  • Mivel az előzetes eredmények alapján pillanatok alatt eldőlt a Fidesz kétharmados győzelme, a szocialista politikusok visszavonultak. A csapat két részre oszlott, a vezetőség külön ül, az egyszerű képviselők a VIP-teremben hallgatnak.

  • Óriási piknik kezd kialakulni a Vörösmarty téren, van, aki pokrócot terített le a földre. A szimpatizánsok a Hír Tv-n követik az eredmények alakulását. A párt politikusai egyelőre nem vegyülnek, egy, a sajtótól elzárt helyiségben gyülekeznek.

  • Kezdenek szállingózni az LMP-s képviselőjelöltek, négyen-öten már egy különszobában várják a párt irodájában az eredményeket. Úgy tudni, főként azt figyelik, hogy hány helyen tudnak második helyre bejutni, ilyen választókerület lehet például Zuglóban. (M1)

  • A Fidesz szóvivője hetvenszázalékos feletti feldolgozottságnál hatvan százalék feletti eredménnyel vezet az MSZP-s Knizse Gyula és a jobbikos Kummer Ákos előtt.

  • A huszadik kerületben Hiller István nagyon lemaradt a fideszes Földesi Gyulától a szavazatok 56 százalékának összeszámolása után. Harmadik a Jobbikos Balog Barna, 9,3 százalékkal.

  • A Századvég Alapítvány mandátumbecslése szerint meglesz a Fidesz-KDNP pártszövetség kétharmados többsége az új összetételű Országgyűlésben. A jobboldali pártszövetségnek 175 egyéni mandátumot jósolnak, az MSZP egy helyen nyerheti el a mandátumot. (Duna tv)

  • A Fidesz–KDNP jelöltje hatvan százalékos feldolgozottságnál 58,81 százalékon áll, hatalmas fölénnyel vezet az MSZP-s Karsai József (26,54) és a jobbikos Dévényi-Dabrowsky Géza Dániel (14,86) előtt.

  • A huszadik kerületben a fideszes Vas Imre vezet, a szavazatok 55 százalékát kapta meg. Második helyen a szocialista Pál Tibor áll 35 százalékkal. Harmadik az LMP-s Erőss Gábor 10 százalékkal. A feldoglozottság 52 százalékos.

  • A szavazatok húszszázalékos feldolgozottságánál a Jobbik által támogatott független jelölt, Molnár Oszkár vezet, 43,6%-kal. A második a fideszes Daher Pierre a voksok 35 százalékát kapta, az MSZP-s Gúr Nándor 21,4 százalékkal  a harmadik. Az edelényi művelődési házban, Daher redményváró rendezvényén a várakozók meglehetősen csalódottnak tűnnek, de abban bíznak, hogy az eredmény még változhat. Daher Pierre első reakciója egy vállvonás volt.

  • A szavazatok 57 százalékának összeszámolásánál a 10. kerületben a FIDESZ–KNDP jelöltje, György István vezet 57,07 százalékkal. Ezzel megelőzi a szocialista Arató Gergelyt (36 százalék), a harmadik a Jobbik jelöltje, Farnady László.

  • Hetven százalék feletti feldolgozottságnál a fideszes jelölt 66,69%-kal vezet az MSZP-s Szakács László (26,04) és a jobbikos talált Tímea előtt (9,82%).