A jelölt emberei lelkesek a kampány végén

2010.04.09. 13:25

A blogról

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az MDF-SZDSZ és az LMP pártok aktivistáinak a választásokig fogunk a nyakában lihegni. Ott leszünk, amikor kopogtatócédulát gyűjtenek, a hátuk mögött állunk, amikor a járókelőket győzködik a Flórián téri aluljáróban, lesben állunk, amikor lakossági fórumot szerveznek, és akkor is, amikor kacagnak vagy sírnak a választási eredmények felett.

Február eleje óta követjük a budapesti harmadik kerület pártaktivistáinak életét. A két hónap alatt sok minden történt, a Fidesz aktivistáját például eltiltotta a szerepléstől a párt, az MDF aktivistája pedig egy-két botrány után kilépett az MDF-ből. A maradék három bulizni fog a választás éjszakáján, de csak miután delegáltként a helyi választási bizottságokban ellenőrizte, hogy minden a rend szerint halad. A jelöltek emberei értékelik a kampányt.

Jobbikos Miklós
Jobbikos Miklós

Jobbikos Miklós elsődleges célja az volt a kampány során, hogy beülhessen a választási bizottságba, és vigyázó szemei felügyeljék a törvény betűjét. „A kampány előtt úgy hittük, hogy a kopogtatócédulák összegyűjtése lesz a legnehezebb, és az aktivistákat is erre készítettük fel. Azonban nem várt gyorsasággal túlestünk a gyűjtésen, mely után az aktivisták egy része hátradőlt vagy szétszéledt. Alapvetően sikeresnek ítélem meg a helyi tevékenységünket. Hosszú hónapokig terveztük annak a stratégiáját, hogy mi legyünk a leggyorsabb párt és elsőként delegálhassunk valakit a választási bizottságba” – mondta Jobbikos Miklós, akinek a kampány komolyan hátráltatta tanulmányait. „Sajnos a kampány a tanulás rovására megy. Máshonnan nem tudok időt elvenni, de esténként mindig forgatom a mechanika példatárat.”

Ugyanez a helyzet MSZP-s Ádámmal és LMP-s Eszterrel is. Ádám másoddiplomás közlekedésmérnöki tanulmányait függesztette fel ebben a félévben. „Napközben dolgozol, aztán délután és este kampányolsz, néha még hétvégén is: szombat déltől hétfő reggelig marad időd a kikapcsolódásra, pihenésre. Ilyenkor tanulod meg igazán megbecsülni a szabadidőt, amikor csak egy-egy szabad délutánod vagy estéd van, egy mozira, egy bulira. Egy dolog viszont nagyon fontos: jó a csapat, az aktivisták, akikkel együtt kampányolsz, és egy jó társaságban szívesebben töltöd az időt. Épp ezért az is előfordult, hogy együtt töltöttük a szabadidőt” – idézte fel az elmúlt hónapokat.

LMP-s Eszter
LMP-s Eszter

LMP-Eszter is sikeresnek ítéli a kampányt, úgy érzi, pártja derekasan helyt állt. „Helyi specifikumként említhető például az, hogy ebben a budapesti kerületben található a legtöbb panelház – ez egyszerűbbé tette a választókhoz való eljutást. Érdekesség, hogy a szükséges mennyiségű ajánlószelvény sikeres összegyűjtése nagyban megnövelte az emberek érdeklődését.” A magánélete azonban alaposan háttérbe szorult a párttevékenység miatt. „Persze, nyilván kellett a magánéletemre is némi időt fordítanom, azonban igyekeztem, amennyit csak lehetett, részt venni a kampányban. Szabó Timi folyamatos személyes részvétele a házról házra járó kopogtatásban, kitelepüléseken, és az egész 3. kerületi csapat szüntelen lelkesedése példa értékű volt a kampány során. Egyértelmű volt, hogy ebből nem akarok kimaradni. ”

Arra is megkértük a jelöltek embereit, tippeljék meg a választás eredményét. LMP-s Eszter azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy 5 százalék alatt végezne a pártja, de akkor sem szomorkodik, ha mégsem jutnak be a parlamentbe. „Lesz még lehetőségünk bőven, akár ha csak az idei önkormányzati választásra gondolunk. Felkerültünk Magyarország politikai térképére, és ez most a leglényegesebb.” Jobbikos Miklós nem mert jóslásba bocsátkozni: „A korábbi választások eredményére pillantva látható, hogy a III. kerületben minden párt erős. Itt kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, mint országosan, ezért valószínűleg lesz második forduló, ahol a Fidesz és a Jobbik között dől el a verseny. Százalékos eredményt nem mondok, mert az EP választáson is alulbecsültem magunkat, most meg már mindenfélét hallani. Sportszerű emberként csupán annyit kívánok, hogy győzzön a jobbik.”

MSZP-s Ádám
MSZP-s Ádám

MSZP-s Ádám szoros eredményt vár Óbudán. „Az országos átlagnál jobb eredményre számítok, mindig is sok baloldali élt a kerületben. Az utcán, a kampányban is sok pozitív visszajelzést kaptunk az emberektől. Hiszek Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltünk szavaiban: többen vagyunk, mint azt bárki gondolná. Szoros eredményt és 25-30% körüli eredményt várok a kerületben az MSZP-től.”

A választások után a jelöltek emberei visszatérnek az iskolapadba. Jobbikos Miklós például egyenesen Lenin elvtárs szavait idézte: „Tanulni, tanulni, tanulni, ahogy hajdanán mondotta szorgos népünk állítólagos nagy barátja. Ha sikerül túljutnom a szigorlaton, akkor a szakdolgozat a következő lépés. Utána meg már itt is van az önkormányzati választás.”

MSZP-s Ádám a választások után is pártjára koncentrál, aktivistatársaival közös programokra vágyik. „Jól fog esni egy nagy szusszanás a második forduló után. Egy hatalmas bulit mindenképp tervezek az azt követő hétre. Aztán pedig itt a nyár, s lesz jó néhány Societas rendezvény és tábor. A kampány összekovácsolta a csapatot, az aktivistákat, és egy nagyon jó kis társaság alakult ki, a választások utáni hétre biztosan szervezünk egy pizzázást, vagy egy lángosozást a Római parton.”