Orbán Viktor vezeti a Fidesz-KDNP országos listáját

2010.03.12. 14:58 Módosítva: 2010.03.12. 15:00
A várakozásoknak megfelelően a a jobboldali pártszövetség országos listáját a Fidesz elnöke és miniszterelnök-jelöltje vezeti.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vezeti a Fidesz-KDNP országos listáját az áprilisi országgyűlési választáson. Ahogy azt korábban az Index megírta, könnyen előfordulhat, hogy a párt különösen nagy arányban tarol az egyéni választókerületekben és a területi listákon.

Ebben az esetben az a furcsa helyzet állhat elő, hogy az országos, azaz kompenzációs listáról – amelyre a választók közvetlenül nem szavazhatnak – a párt nem szerez mandátumot. Hogy Orbán Viktor képviselői mandátuma ne forogjon veszélyben, a pártszövetség Fejér megyei listáját is ő vezeti.

A hírt Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke jelentette be. Tájékoztatása szerint az országos lista első húsz helyén Orbán Viktor után sorrendben Schmitt Pál, Horváth János, Wittner Mária, Semjén Zsolt, Kövér László, Navracsics Tibor áll, őket követik a Fidesszel szövetséges szervezetek vezetői és a párt elnökségének tagjai.

Az országos lista 18. helyén szerepel Harrach Péter, őt követi Tarlós István és Kubatov Gábor. A választmány a megyei listákat is véglegesítette .