Mesterházy, Orbán, Vona, Bokros csodálatos húsz éve - 2004

2010.02.02. 10:59
Mi történt 2004-ben?
  • Vonatrobbantás Madridban
  • A Fidesz nyeri az európai parlamenti választást
  • Medgyessy Péter lemond, Gyurcsány Ferenc az új kormányfő
  • Érvénytelen a kettős népszavazás
  • Öt magyar sportoló vét a doppingszabályok ellen az athéni olimpián
 

Medgyessy Péter miniszterelnökségének utolsó hónapjaiban Bokros Lajos részt vesz az SZDSZ frakcióülésén, amiről Kuncze Gábor pártelnök így nyilatkozott: "Bokros Lajos felajánlotta, hogy eljön, mi pedig ezt szívesen vettük". Az államháztartási reformot sürgető Bokros szerint az SZDSZ képviselői rokonszenvvel fogadták ötleteit. Ősszel megválik világbanki tisztségétől, és a CEU professzora lesz, a közgazdasági tanszéken oktat makroökonómiát és gazdaságpolitikát. Az akkoriban felálló Gyurcsány-kormányban azonban nem vállal szerepet, bár a neve még pénzügyminiszterként is felmerül.

Mesterházy Attila fiatal, egyelőre igazi hatalom nélküli MSZP-s társaival életre hívja a Mozaik Klubot. Ennek a nyári kormányválság idején van igazi jelentősége, amikor egyre közelebb kerülnek a légüres térben mozgó Medgyessy Péter miniszterelnökhöz. Gyurcsány menesztése után ő az első számú jelölt a sportminiszteri posztra, ráadásul végre parlamenti mandátumot is szerez, a Brüsszelbe távozó Kovács László helyét foglalja el. Az MSZP-elnökségről is leköszönő Kovács helyére Mesterházyt is esélyesnek tartották – tizenharmadmagával, így ez kicsit komolytalanná is tette jelölését, amit végül nem vállalt. Mesterházyból végül úgy nem lett miniszter, hogy Gyurcsány kormányra kerülve megszünteti a tárcát, és létrehozza az Ifjúsági, Családügyi és Esélyegyenlőségi Minisztériumot, politikai államtitkárnak téve meg Mesterházyt. Ha a kormányban nem is sikerült magasabbra törnie, a pártban igen: bekerül az MSZP elnökségébe.

"Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára szerint ,"ha Orbán Viktornak valamit jelent a szavahihetőség vagy a politikusi hitelesség - ígéretéhez [2] híven - "tehetne a magyar nemzet számára egy szívességet, visszavonulhatna a politikától", mivel nem úgy alakult ez a népszavazás, mint ahogy ő szerette volna." (Részlet az Index tudósításából, 2004. december 7.)

Orbán Viktor az európai parlamenti választáson győzelemre vezeti pártját, de a határozatlan Medgyessy távozásának már nem örül annyira. Megjegyzést tesz Dávid Ibolya kalapjára, és belelavírozza magát egy olyan népszavazásba, amiből nem jöhet ki győztesen. Egy 1991-es, Nagy-Magyarország matricával díszített fehér Volkswagen Golffal jár, havonta 661 ezer forintot keres. A dakotahumort a népi bölcsességek váltják. És megszületik Flóra.

orban 2004

"Az új miniszterelnök, annak a kormánynak a miniszterelnöke, aki a szabad Magyarország történetében elsőként kerül hatalomra választási felhatalmazás nélkül, éppen Szent Mihály napján lépett hivatalba. Szent György napján, kihajtáskor, mindenki lehet pásztor, de Szent Mihálykor, behajtáskor csak az pásztor, aki elszámol." (Index, 2004. október 1.)

Az erősen EU-szkeptikus Jobbik elvi alapon bojkottálja az Európai Parlamenti választást, ezt utóbb Vona Gábor stratégiai hibának minősíti. A Jobbik határozottan távolodni kezd a Fidesztől, amellyel addig ellentmondásos volt a kapcsolata: a jobboldali néppárthoz köthető média által biztosított nyilvánosság-morzsákért cserébe aktivistái rendre ráerősítettek a fideszes tömegrendezvényekre és témákra, ugyanakkor a jobbikos politikusoknak kifejezetten rossz véleménye volt a korábbi kormánypárt politikájáról. A mind nyíltabb Fidesz-kritika és a radikalizálódó hangvétel miatt a Jobbik elkezd kiszorulni a mérvadó jobboldali médiából.

”Az EP választásokon valójában nem az a tét, hogy melyik pártra szavazunk, baloldalra-e vagy jobboldalra, a valódi tét az, hogy a részvételünkkel legitimáljuk-e a jelenleg kialakult csatlakozási feltételeket. Egy alacsony részvétel utolsó esélyt adhat a magyar nemzetnek arra, hogy Brüsszeltől a feltételek megváltoztatását követelje ki. Ezért mi a magunk részéről nem indulunk a választáson, és arra kérünk mindenkit, hogy távolmaradásával fogalmazza meg véleményét az uniós csatlakozás feltételeiről. […] Meggyőződésem, hogy az Európai Uniónak ebben a formájában néhány éve van csak az összeomlásig. Ezt számos szervezet, párt érzi már az EU-tagországaiban is, melyek közül nem eggyel van már kapcsolatunk.” (Chatszoba, Axel Springer lapok)

Többet tud nálunk?
  • Van egy jó, soha nem publikált sztorija Bokrosról, Mesterházyról, Orbánról vagy Vonáról? Írja meg nekünk!
  • Vannak soha nem látott képei is? küldje el!
 

Nézze meg, hogy mi történt főszereplőinkkel 2005-ben.