A hajléktalanok hatósági zaklatását bírálta az ombudsman

2011.01.23. 18:13
A hatósági szigor, a törvényi fenyegetés nem szünteti meg a hajléktalanságot, hívta fel a figyelmet vasárnapi közleményében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

A civil szervezeteknek köszönhetően nem romlott jelentősen a hajléktalanok téli ellátása, ám az elszegényedés körülményei nem szűntek meg, az ellátásra szorulók száma növekedhet, ezért az aluljárók "megtisztítása" nem vezet eredménye, közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté vasárnap."Nem szolgálja a probléma enyhítését az sem, hogy az önkormányzatok januártól szabálysértéssé nyilváníthatják a közterület életvitelszerű használatát" - olvasható Szabó Máté közleményében.

Az ombudsman szerint az utóbbi években jelentősen javult az együttműködés a hajléktalanok többsége és az ellátó szervezetek között, ha azonban az eddig rendelkezésre álló pénzösszegek csökkennek, és helyükre szigor, törvényi fenyegetés, hatósági zaklatás kerül, az sérti a hajléktalanok emberi méltóságát, nehezíti az ellátórendszerben dolgozók munkáját, és ez a tendencia hosszú távon nem jelenthet semmiféle megoldást. Az ilyen intézkedések nem szolgálják sem a hajléktalan emberek visszailleszkedését a társadalomba , sem a hajléktalanság megelőzését, legkevésbé pedig annak felszámolását, ami az Európai Unió által kitűzött cél, állapította meg az ombudsman. A jövőben is csak akkor kezelhető eredményesen a hajléktalanság és a hajléktalanok problémája, ha az ellátórendszer lehetőségei nem szűkülnek, hanem az érintettek által is elfogadható módon fejlődnek, közölte Szabó Máté.