Ivó, Milán
EUR 384,60 Ft
USD 363,09 Ft
5 °C
26 °C

Tárki: Fidesz-KDNP 65, MSZP 17 százalék

2011.01.26. 13:38
A Tárki Társadalomkutatási Intézet januári pártpreferencia-kutatása szerint kismértékben tovább csökkent a Fidesz-KDNP szavazótábora, miközben novemberhez képest csaknem másfélszeresére duzzadt a pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya.

A kormánypártok népszerűsége még mindig jelentősen meghaladja a hónapok óta rendkívül alacsony támogatottsággal bíró ellenzéki pártokét.

Kiemelik: a Fidesz-KDNP-től távozó szavazók továbbra sem másik pártot támogatnak, hanem a bizonytalanok táborát növelik.

Az ezer felnőtt megkérdezésével végzett - nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív - kutatás alapján a pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága a decemberi 67 százalékról 65 százalékra csökkent, míg a szocialistáké változatlanul 17 százalék.

A kormánypártok szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében 38 százalékra csökkent a decemberi 43 százalékról, míg az MSZP támogatottsága hónapok óta a januárban is mért 10 százalékos szint körül alakul.

A pártválasztók körében a Jobbik tábora 11 százalékra nőtt a decemberi 9 százalékról, az LMP-é viszont továbbra is 6 százalékot tesz ki, míg a Jobbikra a teljes népességen belül a választók 6 százaléka, az LMP-re 4 százaléka szavazna.

A nem válaszolók aránya 35 százalékról 40 százalékra emelkedett, vagyis tovább nőtt a pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya.

A Tárki szerint a parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF támogatottsága mozog a mérhetőség határán, de ez csak alig egy százalékot tesz ki a pártválasztók körében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás