Meghallgatták Kiss Pétert a moszkvai ingatlanügyben

2011.04.06. 12:31 Módosítva: 2011.04.06. 14:46

Szerdán délelőtt meghallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség Kiss Péter volt kancelláriaminisztert a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggő nyomozásban.

Kiss a meghallgatás után újságíróknak elmondta: azért idézte be az ügyészség, hogy igazolja: valóban ő hitelesítette azt a 2008-as dobogókői kormányülésen készült jegyzőkönyvet, amely alapján a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálta az ügyet.

A szocialista politikus elmondta azt is, hogy azon a kormányülésen valóban szó volt három külföldi ingatlan, köztük a moszkvai kirendeltség hasznosításáról is, azonban Kiss Péter nem gyanakodott szabálytalanságra.

A nyomozóhatóság Kiss Péter után Iváncsik Imre titkosszolgálatokért felelős államtitkár meghallgatását is elkezdte az ügyben. Szerdán Ficsor Ádámot, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnökét is beidézték, aki nem nyilatkozott az újságíróknak.

Az ügyben február végén tanúként már meghallgatták Göncz Kinga volt külügyminisztert is.

A 2009 novembere óta tartó eljárás három gyanúsítottját – Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét és Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet – februárban vették őrizetbe, majd szabadlábra helyezte őket a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A gyanúsítottak a nyomozóhatóság szerint – az árfolyamveszteséget is belekalkulálva – összesen csaknem 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a moszkvai ingatlanügylettel a magyar államnak.

A megalapozott gyanú lényege szerint az akkori moszkvai magyar nagykövet – a Külügyminisztérium mint vagyonkezelő nevében eljárva – érvényes felhatalmazás hiányában, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabályok megkerülésével 2008. március 14-én szerződést írt alá egy ismeretlen tulajdonosi hátterű, külföldi bejegyzésű társaság képviselőjével a magyar állam tulajdonát képező, a külügyi tárca vagyonkezelésében lévő moszkvai kereskedelmi képviselet elidegenítéséről.

A szerződés 23,6 millió amerikai dollár vételárat tartalmazott, amely jóval kevesebb az ingatlan moszkvai piaci forgalmi értékénél. A vevő cég közvetlenül a szerződéskötés után a vételárból 21,3 millió dollárt utalt át a magyar állam részére, ezt az összeget az MNV Zrt. értékesítési bevételi számláján írták jóvá, és 3,5 milliárd forintra váltották át.

Az ügyészségen szintén tanúként meghallgatott Iváncsik Imre az ügyészség budapesti épületéből távozóban a várakozó újságíróknak azt mondta: azért hallgatták meg, mert jelen volt azon a 2008-as dobogókői kormányülésen, amelyen egy jegyzőkönyv készült a moszkvai ingatlan ügyében.

A szocialista politikus közölte: a kérdések, amelyeket feltettek neki, erre a kormányülésre vonatkoztak, de ő nem tudott az ingatlaneladásról és arra sem emlékszik konkrétan, mi hangzott el az említett kormányülésen. Mint mondta, hetente voltak kormányülések, nem emlékezhet több tízezer oldalnyi szövegre, csak arra emlékszik, ami az ő hatáskörébe tartozott, vagyis a titkosszolgálatokat érintő ügyekre.