Fizikai bántalmazást gyanít a gyermekotthonban az ombudsman

2011.04.19. 12:19
Súlyos hibákat tárt fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Cseppkő utcai gyermekotthonban, amelynek két lakója is meghalt tavaly, és ahonnan rendszeresen hazavitt két kislányt egy nevelő. Az ombudsman szerint a durva verbális agresszió mellett annak a gyanúja is felmerült, hogy az intézményben fizikailag bántalmaznak gyerekeket. A gyerekek jogai amiatt is sérülnek, hogy nem foglalkoznak velük eléggé, szervezetlen a szabadidejük, és az étkeztetésük is kifogásolható.

A gyermeki jogok és az emberi méltósághoz fűződő jogok sérelmét állapította meg a Cseppkő utcai gyermekotthonban Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, miután az ombudsmani vizsgálat során a szakértők durva verbális agressziót tapasztaltak a gyerekekkel szemben, és felmerült a fizikai bántalmazás gyanúja is.

Az ombudsman azután indított újra vizsgálatot a budapesti gyermekotthonban, hogy sajtóhírek felvetették a gyermeki jogok sérelmének gyanúját. Ahogy arról az Index cikksorozatában beszámolt, tavaly ősztől kezdődően néhány hónap leforgása alatt a gyermekotthon két lakója meghalt, és kiderült az is, hogy egy nevelő rendszeresen hazavitt két kislányt, és egy ágyban aludt velük.

Szabó Máté közleménye szerint szakértőik munkáját a jogbiztonságot sértő módon hátráltatta, hogy a kért adatokat, névsorokat, számszaki mutatókat az intézmény csak többszöri kérésre, késedelmesen adta át nekik.

Az ombudsmani vizsgálat - melynek során a munkatársak a helyszínre is ellátogattak - megállapította, hogy a 2010 októberi vezetőváltást követően nőtt a fluktuáció az intézményben, és a pszichológusok időbeosztásuk miatt keveset foglalkoznak a gyerekekkel. (Az elvándorlás okairól korábbi cikkünkben olvashat.) A vizsgálat feltárta azt is, hogy az ügyeletes csoportban tartózkodó gyerekekkel érdemben nem foglalkoznak, a csoportok jelentős részében nem érezhető az összetartozás, a gyerekek közötti agresszió nem múlt el, a vezetői kontroll nem megfelelő, és a szabadidő szervezetlen.

Szabó Máté javulásként értékelte, hogy legutóbbi ellenőrzése óta az új igazgató mennyiségi, minőségi és gazdaságossági szempontok alapján felülvizsgáltatta a gyerekek és dolgozók étkeztetését, gondoskodott a változatosabb és egészségesebb étrendről, és az étlap összeállításához már kikérik a gyerekek véleményét is. Az ellátás tehát összességében javult, ugyanakkor a szakértők szerint még mindig kevés a gyümölcs és a zöldség, a reggelit és a vacsorát többször gyengének, egysíkúnak találták.

Kerestük az intézmény igazgatóját, hogy megkérdezzük az ombudsman megállapításairól. Későbbre ígért tájékoztatást.

A gyerekotthoni csoportokban a szülői felügyeleti jogok gondozási-nevelési feladatait a gyerekekkel foglalkozó nevelők, felügyelők gyakorolják, míg törvényes képviseletüket, vagyonkezelésüket a szakmai egység vezetője látja el. Az ombudsman a nemzetierőforrás-minisztertől azt kérte, vizsgálja felül a gyermekvédelmi törvény rendelkezéseit, mert azok szerinte ebben a vonatkozásban nem egyértelműek.

Szabó Máté azt is várja a minisztertől, hogy támogassa a szakemberek kiválasztására és képzésére vonatkozó nemzetközi ajánlások és hazai módszertani gyakorlatok megvalósulását, mivel szerinte az állami gondozásban alkalmatlan embereket is foglalkoztatnak, ami veszélyezteti a gyerekek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogát.

A gyerekek gyámjainak, gondozóinak munkáját ellenőrző szakszolgálat ha a gyermeki jogok megsértését tapasztalja, a hatályos szabályozás alapján nem tehet javaslatot igazgatási bírság kiszabására, se egyeztetés összehívására, se a jogsértő személy továbbképzésére. Az ombudsman ennek orvoslására is a jogszabály felülvizsgálatát javasolta.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójához is kéréssel fordult az ombudsman a vizsgálat befejezése után. Azt kérte, vizsgálja felül a létszámbővítés lehetőségét, mivel a gyermekjogi képviselők a szükségesnél kisebb létszámuk miatt jelenleg nem tudják maradéktalanul ellátni feladataikat.