Verekedés lett az egyeztetésből Gyöngyöspatán

2011.06.13. 13:05 Módosítva: 2011.06.13. 19:34
Juhász Oszkár, a Jobbik gyöngyöspatai polgármester-jelöltje azt állítja, hogy az időközi választásra szintén készülő Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka verni kezdte vasárnap hajnali egyeztetésükön. A bilincselésnek ellenszegülő Eszest előállította a rendőrség, eljárás indult ellene.

A Jobbik gyöngyöspatai polgármester-jelöltje szerint vasárnap késő este megtámadta őt Eszes Tamás, aki a Véderő parancsnokaként szintén indulni akar a július 17-i időközi polgármester választáson. Eszest a rendőrség hétfőn hajnalban előállította.

Juhász Oszkár a Heol.hu-nak azt mondta, hogy az egyébként Eszes által kezdezményezett találkozón a község határában működő benzinkútnál egyeztettek volna a kampány nyugodt lebonyolításáról. Juhász azt mondta, hogy szóvá tette Eszesnek, amiért ő és támogatói a sajtóban és az interneten lejárató nyilatkozatok tettek közzé.

Eszes - Juhász szerint részegen - kiabálni kezdett vele, a veszekedéssé fajult megbeszélésen fojtogatni kezdte, ököllel az arcába vágott, majd hasba rúgta. Miközben ő hátrált, Eszest a jelenlévők megpróbálták lefogni, mondta a Jobbik polgármester-jelöltje. Az incidens után kórházi látleletet készíttetett, eszerint sérülései nyolc napon belül gyógyulnak, majd feljelentést tett a rendőrségen.

Eszes Tamás hétfőn délelőtt nem volt elérhető. Helyette Janicsek János, a Véderő "megbízott parancsnoka" vette fel a telefonját, és elmondta, hogy az országos parancsnok jelenleg a gyöngyösi rendőrkapitányság fogdájában ül. Janicsek azt mondta, hogy a történtekről nem tud nyilatkozni nem tud, mert nem volt jelen az esetnél.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a résztvevők nevének említése nélkül arról tájékoztatott, hogy a feljelentés után hajnalban garázdaság bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt próbáltak előállítani egy gyöngyöspatai háznál egy 47 éves szolnoki férfit (Eszes Tamást). A gyanúsított azonban a rendőri felszólításnak nem tett eleget, a bilincselés során ellenszegült, megkísérelte kivonni magát az intézkedés alól, mondta.

Az udvaron egy baráti társaságból egy 23 éves gyöngyöspatai férfi szintén próbálta akadályozni a rendőri intézkedést, és a vele szemben fellépő rendőrt is bántalmazta, aki így könnyű hámsérülést szenvedett. Mindkét férfit előállították a Gyöngyösi Rendőrkapitányságra, és eljárást indítottak ellenük.

Feszült a helyzet a faluban

Gyöngyöspatán hónapok óta feszült a helyzet a lakosság roma és nem roma része között. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a közel 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a községben.

Az április 22. és 24. közötti időszakra hirdetett a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a Véderő elnevezésű szervezet, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás napján ugyanakkor 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre.

A feszültség azóta sem csökkent a településen, április 26-án késő este, összeverekedtek a Véderő tagjai a helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt. Időközben lemondott a község független polgármestere és az időközi választást július 17-re írta ki a választási bizottság.