Bohócnak öltözött rendvédelmisek tüntetnek

2011.06.16. 08:10
Bohócnak maszkírozva tüntetnek a korkedvezményes nyugdíjak tervezett megvonása ellen csütörtök délután a rendvédelmi szakszervezetek. A tüntető rendőrök és tűzoltók visszavonják a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatokat, amelyeket este elvisznek a Sándor-palotához. Emellett négy szakszervezeti konföderáció országos tüntetéseket és autós demonstrációkat tart.

A csütörtök valószínűleg nem Nagy Imre kivégzésének és 1989-es újratemetésének évfordulójáról szól majd, hanem a szakszervezeti tüntetésekről. Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint csütörtökön mintegy harminc rendezvényt tartanak a szakszervezetek az országban.

A korkedvezményes nyugdíj megvonása miatt hetek óta tartó szakszervezeti tüntetések, eredménytelen tárgyalások után a fegyveres és rendvédelmi testületek szakszervezetei csütörtökön déltől tüntetnek az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca találkozásánál.

Megemlékezések Nagy Imréről

Csütörtökön reggel 8 órakor katonai tiszteletadás mellett koszorúzzák meg Nagy Imre szobrát a Vértanúk terén. A megemlékezés után a terén szabadtéri filmvetítés lesz 11 és 16 óra között. Nagy Imréről a Magyar Demokratikus Charta is megemlékezik, délelőtt fél 11-kor a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál.

A szakszervezetek június 7-én, az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott eredménytelen tárgyalás után jelentették be újabb demonstrációjukat. Az országgyűlés június 6-án módosította az alkotmányt, amely lehetővé teszi a korkedvezményes nyugdíjak felülvizsgálatát és adott esetben megvonását.

Jelenleg mintegy 30 ezer olyan egykori rendőr, vámos, pénzügyőr, tűzoltó, büntetés-végrehajtási dolgozó vagy tűzszerész van, aki már nyugállományú, de nem érte el a nyugdíjkorhatárt. A Pintér Sándor belügyminiszter által nemrég elkészített javaslat szerint az 57 évesnél fiatalabb szolgálati nyugdíjasok önkéntesen dönthetnek arról, visszatérnek-e dolgozni. Választhatnak, hogy magáncégnél dolgoznak, visszatérnek a testülethez könnyített szolgálatba, esetleg a közszférában vállalnak állást. Aki mindezek ellenére korhatár alatti nyugdíjban marad, annak 16 százalékos adót kell fizetnie. Ha kiderül, hogy emellett feketén dolgozik, bukhatja a nyugdíjat.

A kormány szerint megengedhetetlen, hogy életerős emberek ne dolgozzanak, nyugdíjuk kifizetése (évi kb. 50 milliárd forint) pedig súlyos terhet ró az eladósodott államra. A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy visszamenőleg akarják megvonni tőlük szerzett jogaikat, a korkedvezményes nyugdíjat.

Visszavonják a szavazataikat

A rendvédelmi szakszervezetek csütörtökön szavazófülkéket állítanak fel az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca találkozásánál, ahol jelképesen lehet majd voksolni arról, hogy visszavonják-e a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatokat. Árok Kornél az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, a „bohócforradalom” célja, hogy görbe tükröt tartsanak a kormánynak egy nem reprezentatív felmérés keretén belül. A demonstrációra a rendvédelmisek mellett bohócnak maszkírozott embereket is várnak, akik szintén leadhatják szavazataikat. (A bohócvonal onnan jött, hogy a rendvédelmisekkel folytatott egyeztetésen az érdekvédők szerint Orbán, arra a kérésre, hogy jöjjön ki a tüntetőkhöz a Kossuth térre, azt válaszolta, hogy majd kiküldi a bohócügyi államtitkárát.) Este kilenc óra után a tüntetők fáklyás menete Schmitt Pál hivatalához, a Sándor-palotához vonul, ahol kihirdetik a délutáni voksolás eredményét.

A demonstrációt Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke magánemberként hirdették meg. Korábban mindketten elnökölték a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságát. Az egység nem teljes. Négy szakszervezet, a Honvédszakszervezet, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szakszervezeti Szövetsége, és a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete közleményben tudatta, nem vesznek részt a „bohócforradalmon”.

A szervezőket több támadás érte amiatt, hogy éppen június 16-ára időzítették a bohócforradalmat. Kónya Péter és Árok Kornél egy közleményben azt írta: ők is tisztelettel és kegyelettel emlékeznek Nagy Imrére és mártírtársaira, de június 16-a, nemcsak az ő újratemetésüknek az évfordulója, hanem az új magyar demokrácia születésének is a napja. "Mi most ezt érezzük veszélyben, ezért kívánunk görbe tükröt állítani, mind a kormánynak, mind Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a demokratikus Magyar Köztársaság megszületésében."

A tüntetést annak ellenére is megtartják, hogy a Független Rendőr Szakszervezet szerint az ORFK csütörtökre fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el és a tüntetés napjára reggel héttől éjfélig szolgálatteljesítésre rendelte az összes rendőrt, aki nincs szabadságon vagy betegállományban. Még azt is megtiltották a rendőröknek, hogy ezen a napon saját mobiltelefonjaikat maguknál tartsák.

Országos demonstrációk, autós felvonulások

Ugyancsak csütörtökre jelentette be tüntetését és autós demontrációját a négy együttműködő szakszervezeti konföderáció, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

A kormány munkavállalókat sújtó intézkedései, a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése, a Munka törvénykönyvének átalakítás ellen tüntetők Budapesten és a legtöbb megyeszékhelyen autós demonstrációt, négy városban (Miskolcon, Egerben, Kaposváron és Tatabányán) pedig nagygyűlést tartanak.

Budapesten az autós felvonulás 15 órakor a Hősök teréről indul az Andrássy út – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Döbrentei tér – Lánchíd utca – Clark Ádám tér – Lánchíd – Széchenyi tér – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere útvonalon.

A Corvinuson virrasztottak volna

Az oktatási államtitkárság májusban napvilágot látott, a felsőoktatás jelentős átalakítását célzó tervei elleni tiltakozásul akartak egyetemi és főiskolai hallgatók beszélgetéseket, vitafórumokat rendezni este nyolctól reggel nyolc óráig a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában. A programot azonban az intézmény vezetése az utolsó pillanatban nem engedélyezte, ugyanis nem értettek egyet azzal, hogy politikai természetű demonstrációt rendezzenek az egyetemen. A tiltás ellenére a szervezők a Facebookon azt kérték támogatóiktól, hogy menjenek el az egyetemre.