Ez a poszt a következő Percről percre része:

Jogaikért vonulnak a melegek

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tudósítónk szerint az ellendemonstrálók közé keveredett pár amerikai turista, akik sokáig nem tudták, hogy miért is kerültek ilyen veszélyes helyzetbe. A demonstrálók közt viszonylagos nyugalom van, páran peterdákat dobálnak a tüntetők felé, egy lány elsírta magát, mert valaki egy rendőrkutyát talált el a petárdával, sokan a Burger King melletti csemege boltban vásárolnak sört, de a fagylaltos hiába van nyitva, három órája nem adott el egyetlen fagylaltot sem.

  • Egyre feszültebb a helyzet az Oktogonnál: sokan a kordonon át dobálják a rendőröket, időnként a rendőrök a kordont megbontva berohannak, hogy elkapják a rendbontókat.  Egy-egy ilyen rohamban húsz-harminc rendőr hatol be a kordon mögé rendőrkutyákkal, és könnygázt is használnak.

     
  • Az ellentüntetők a Blaha Lujza tér felé, a Nagykörúton elhagyhatják az Oktogont. A közel háromszáz fős, folyamatosan skandáló tömeget rendőrök kísérik.

  • Az ellentüntetők egy része a Király utcán vonulva most érte el a Deák téret. A mocskos buzik és a mocskos zsidók mellett felhangzik az Orbán takarodj is.

  • A meleg méltóság menete már az Arany János utcánál halad a Bajcsy-Zsilinszky úton. A hangulat teljesen békés. Az úton és az ablakokban sok ember áll, sokan integetnek a felvonulóknak. A rendőrségi elterelésnek köszönhetően a felvonulók alig érzékeltek valamit az Oktogonnál gyülekező ellentüntetőkből, csak néhány távoli "mocskos buzik" bekiabálást hallottak, ezért most sokan meglepve olvassák telefonjukon az ott zajló összecsapásokról szóló híreket.

     
  • A Hold utcában, közel a Szabadság térhez,a  templomban éppen esküvőt tartanak. A rendőrök a násznépet átengedik a kordonon, másokat azonban nem.

  • A szigorú biztonsági intézkedések miatt a meleg méltóság menetéhez sehol nem lehet csatlakozni. A rendőrség a felvonulás útvonalán az összes keresztutcát lezárta. Az egyik felvonuló tudósítónknak azt mondta: ismerősei később érkeztek, szerettek volna felvonulni, de a rendőrök nem engedték be őket. A menetben így csak azok vonulnak, akik már a legelején ott voltak a Hősök terénél.

  • Több száz rendőr várakozik a Kossuth tér és az Alkotmány utca környékén, itt ér véget a melegfelvonulás. Tudósítónk, aki ott volt az Oktogonnál zajló összecsapásoknál, és a könnygázból is kapott, azt jelentette: néhány ismerős arcot lát itt az Oktogonnál balhézó tüntetők közül, de a rendőrök abszolút erőfölényben vannak.

     
  • Az Alkotmány utca-Kossuth tér találkozásánál felállított kordon egyik oldalán ellentüntetők skandálnak. "Mocskos buzik, mocskos zsidók" - kiabálják a rendőrsorfal előtt. A kordon másik oldalán áll a melegfelvonulás színpada, ahol éppen beszédeket mondanak. A melegfelvonulás számos résztvevője azonban nem a beszédeket hallgatja, hanem a kordon felé húzódott, és visszavág a kiabáló tüntetőknek: "Nácik, haza!"


    Meleg Méltóság Menete nagyobb térképen

  • A Kossuth tér-Alkotmány utca találkozásánál három nagyobb csoportba álltak össze a rohamrendőrök. A háromszögön belül áll és kiabál a melegek felé az 50-60 ellentüntető. Tudósítónk szerint a kérdés hamarosan az lesz, hogyan biztosítja a rendőrség a melegfelvonulás résztvevőinek hazajutását.

  • Szervezettnek látszanak az ellentüntetők. A melegfelvonulás végeztével egy harminc negyven fős csoport indult el a Kossuth téri metrómegálló felé. Élükön tudósítónk Kiss Róbertet, a Magyar Gárda korábbi kapitányát fedezte fel. A mellette haladó 6-8 ember fekete bakancsot, fekete katonai nadrágot és fehér inget viselt. Amikor egy csoport rendőr haladt feléjük, Kiss Róbert a következő titokzatos parancsszót adta ki: "körül, körül". Erre a negyven fős csoport a Kossuth téri fotókiálítás felé indult, valószínűleg azért, hogy azt megkerülve menjen a metrómegállóhoz. A csoportban az egyik ember arra a kérdése, hogy most mit csinálnak, azt mondta: "elkapjuk őket".

  • Bár nagyon sok rendőr sorakozott fel a Kossuth téren, a melegfelvonulás résztvevői nem arra, hanem ellenkező irányba, a Bajcsy-Zsilinszky út felé hagyták el az Alkotmány utcát.

  • A Bajcsy-Zsilinszky út egyik oldalán harminc-negyven fős csoport álldogál. A melegfelvonulásról jönnek, buszra várnak, nagyrészt németül beszélnek. A Bajcsy másik oldalán egy harminc fős, ellentüntetőkből álló, homofób csoport áll és feléjük kiabál, leginkább azt, hogy "mocskos buzik". Itt van Kiss Róbert a Magyar Gárda egykori kapitánya is.

    A buszra váró, melegekkel szimpatizáló csoportot rendőrök védik, az ellentüntető csoportot pedig igazoltatják. Miután megérkezik a busz, a melegtüntetésről távozó csoport felszáll és elmegy.