Az ombudsman is vizsgálja a tibetiek ügyét

2011.06.27. 12:44

A Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetiek és szimpatizánsaik tüntetésének hatósági kezelésével, illetve az itt élő tibetiek adatellenőrzésével kapcsolatban indít vizsgálatot az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté sajtóhírekből értesült arról, hogy 2011. június 25-én, Ven Csia-pao kínai kormányfő budapesti látogatásának második napján, illetve azt megelőzően a rendőrség több helyszínen is fellépett a tibeti zászlókkal véleményt nyilvánítókkal szemben.

Szombaton a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adategyeztetésre rendelte be a Magyarországon jogszerűen tartózkodó tibetieket. Az ombudsman szerint a rendelkezésre álló információk alapján nem zárható ki a gyülekezési joggal, a véleménynyilvánítás szabadságával, a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, valamint a panasz előterjesztéséhez való joggal összefüggő visszásság. 

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezért hivatalból, soron kívüli vizsgálatot indított, az országos rendőr főkapitánytól és Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetőjétől tájékoztatást, valamint az iratok, videofelvételek megküldését kérte.  • Tippek
  • Lakáshitel