Azért ellenőrizték szombaton a tibetieket, mert akkor érnek rá

2011.06.27. 11:40

Jogszerű rutinellenőrzés zajlott szombaton, írta az Index megkeresésére a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, miután arról érdeklődtünk, valóban hívtak-e be tibeti menekülteket a kínai kormányfő látogatásának napján a hivatalba. A hatóság azt állítja, azért hívták be szombatra a tibetieket, mert figyelembe vették, hogy hétköznap dolgoznak. Az ügyet az ombudsman is vizsgálja.

Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

A hivatal levelében azt írja: a "Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budapesti és Pest Megyei Regionális Igazgatóság Budafoki úti Kirendeltségén 2011. június 25-én 8.00 és 13.00 óra között jogszerű rutinellenőrzésre került sor. Az ellenőrzés nem csak tibetieket, hanem más afrikai, ázsiai külföldieket is érintett. A hatóság idézésére az érintettek többsége jogkövető módon megjelent az ellenőrzésre."

Mint írják, az ellenőrzésen a külföldieket szabadságukban nem korlátozták, az eljárást pedig azért szombaton végezték, mert "a hatóság figyelembe vette, hogy az érintettek hétköznap a munkahelyükön tartózkodnak."

choegyaltenzin.com nevű blog szerint viszont a valódi ok az volt, hogy a Tibetért tüntető aktivisták nemzeti zászlóikkal ne tudjanak a kínai miniszterelnök közelébe kerülni.

Ez egyszerűen hazugság

A Tibetet Segítő Társaság alapító elnöke, Hendrey Tibor szerint a hivatal eddig még soha nem tartott ellenőrzést szombaton.

"Ez egyszerűen hazugság, hogy a munkájuk miatt hívták őket hétvégén, főleg, hogy az egyik tibetinek szombaton is dolgoznia kellett volna. Álláspontunk szerint mindez azért történt, hogy a tibetiek ne mehessenek tüntetni. De még ha tényleg szombaton kellett bemenniük, akkor sem értjük, mért kellett reggel nyolctól délután egyig bent tartani az embereket.

Hendrey szerint összesen három tibetit hívtak be szombatra, akik közül ketten egyetemi tanárok, egyikük 10, másikuk 20 éve él Magyarországon, magyar állampolgársággal. A harmadik behívottnak hivatalos menekültstátusza van, és ő is tanárként dolgozik. Mindhárman részt vettek pénteken a tüntetéseken. Ezután keresték meg őket telefonon.

"Az egyik tanító elmondta, hogy vidékre megy tanítani szombaton, így őt elengedték, a másikat nem érték el, és így csak a harmadikat sikerült behívniuk. Őt megkínálták reggelivel, ami szerintem egy irodában szokatlan, majd ismételt kérdései ellenére sem foglalkoztak vele egészen fél egyig, amikor sikerült beszélnie egy illetékessel. A feltett kérdések tényleg teljesen rutinkérdések voltak, meg kellett mutatnia a papírjait, és el kellett mondania, hol dolgozik, hol lakik."

Az elnök tudomása szerint a hivatal mellett lakó szomszédok is csodálkoztak azon, hogy az épületben szombaton is mozgás van, a BÁH honlapján közölt ügyfélfogadási időpontok között pedig nem találtunk információt szombati nyitvatartásról, és arról sem tudni, hogy máskor ilyen előzékeny lett volna a hivatal.