Semmis az Emfesz eladása

2011.11.08. 16:53
Jogerős ítélet született az Emfesz eladása körüli perben: az Emfesz 2009-es eladása semmis, Góczi István ügyvezető igazgató nem adhatta volna el az ország negyedét gázzal ellátó vállalatot a tulajdonos tudta nélkül. A Dmitrij Firtas ukrán üzletemberhez köthető Mabofi nevű ciprusi cég várhatóan előbb-utóbb papíron is visszakapja az Emfeszt, csakhogy idő közben a vállalat már nem szolgáltat gázt.

A Fővárosi Ítélőtábla kedd kora délután kihirdetett ítélete szerint semmis az Emfesz 2009-es eladása. Az ítélet jogerős.

A Fővárosi Bíróság tavasszal első fokon már egyszer semmisnek ítélte az Emfesz eladását. A döntés – akkor még nem jogerősen – hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal 2009. április 29-én, egyetlen nap alatt kiadott engedélyét, amely lehetővé tette, hogy a gázforgalmazót egy teljesen ismeretlen tulajdonosi hátterű svájci offshore cég, a Rosgaz AG szerezze meg egy dollárért.

Ötéves felhatalmazást lobogtatott

Az eladást az Emfesz ügyvezető igazgatója, Góczi István vezényelte le egy korábban kiadott tulajdonosi felhatalmazást felhasználva. Góczi István a Fővárosi Bíróság döntése ellenére is azt állította, hogy a 2004. október 15-én, a Mabofi Holdings igazgatója által aláírt magyar-angol nyelvű meghatalmazás öt évvel később is feljogosította arra, hogy gyakorolja a tulajdonosi jogokat, és átruházhassa az Emfesz 100 százalékos üzletrészét. A Fővárosi Ítélőtábla értelmezése szerint azonban a felhatalmazás erre nem jogosította fel Góczit.

Tény, hogy ebben a kérdésben az ügyészség sem adott igazgat Góczinak, mégis megszüntette a nyomozást ellene. A Fővárosi Főügyészség idén nyáron egy másik, kifejezetten Góczi ellen irányuló feljenetés után, helyben hagyva a Nemzeti Nyomozó Iroda megállapításait, úgy szüntette meg a vizsgálatot, hogy az arról szóló határozatban leszögezte: „a nyomozás adatai alapján megállapítható, hogy Góczi István ....a Mabofi üzletrészét eltulajdonította”. Ennek ellenére az Emfesz ügyvezetője nem vádolható sikkasztással, vagy más vagyon elleni bűncselekménnyel, mert az ügyészség szerint nem bizonyítható, hogy az Emfesz az eladás pillanatában „valós értékkel bírt”. Márpedig – mondja a hatóság – vagyon elleni bűncselekmény esetében „az elkövetés tárgya csak értékkel bíró dolog lehet”.

Az ügy érdekessége, hogy az ügyészség úgy adott hitelt az emfeszes szakértőknek a cég nehéz helyzetét illetően, hogy köztudott volt: az eladás pillanatában 30 milliárd forintnyi dollár volt a cég számláján.

Elképesztően nyereséges

A HVG által publikált 500 legnagyobb nyereségű hazai cég listájából egyébként kiderül, hogy az Emfesz tavaly elképesztően jó évet zárt. A 2009-es évről ugyan valóban 13 milliárdos mínuszt mutat a táblázat, de 2010-ben, annak ellenére, hogy már nem az olcsó ukrajnai gázt forgalmazta a cég, mégis kimagasló, 22 milliárdos nyereséget tudott produkálni. Az Emfesz ezzel az eredménnyel 2010-ben dobogós lett a hazai energetikai cégek, és 20. az összes hazai cég között. Különös módon 2011 januárjában mégis pénzügyi nehézségekre hivatkozva vezettette ki magát a magyar gázszolgáltatói piacról.

Az ítélőtábla keddi döntése még nem adja vissza automatikusan az Emfeszt a Mabofi-nak. A bírói indoklásból az derült ki, hogy ebben az ügyben az illetékes cégbíróságnak a mostani ítélet megismerése után még külön el kell járnia. A Mabofi képviselői most azért aggódnak, hogy mire házon belül lesznek, addigra az Emfesz kiürül.

Az Emfesszel kapcsolatban Ausztriában még egy rendőrségi nyomozás folyik. Ott azért vizsgálódnak, mert az Emfesztől néhány év alatt közel 20 milliárd forintot utaltak át egy Virgin-szigeteki offshore cégnek, amelyet valójában Innsbruck mellől irányítottak, és ahonnak mintegy két tucat, főként karibi bejegyzésű offshore cégnek küldték tovább a pénzt.