Ezerötszáz MSZP-s állt át Gyurcsányékhoz

2011.11.23. 06:48

Egyelőre valamivel több mint négyezren írtak alá szándék- vagy belépési nyilatkozatot a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalícióba (DK), közülük 1300-1500-an korábban az MSZP tagjai voltak, írja a szerdai Népszabadság. A pártnak mindegyik egyéni választókörzetben sikerült önálló alapszervezetet alapítania, van, ahol csak öt, máshol közel száz fővel.

A napilap szerint a DK elsősorban Szabolcs-Szatmárban, Baranyában, Veszprémben és Budapesten látszik erősnek, a fővárosban az egykori szocialista főpolgármester-jelölt Gy. Németh Erzsébet és támogatói is átálltak. A DK vezetői jelenleg tagtoborzó körutat tartanak, december közepéig összesen több mint ötven helyszínt járnak végig. A rendezvényekre átlagosan 150-200-an mennek el.

Varju László, a DK pártigazgatója a Népszabadságnak azt mondta: a pártalapítás folyamata egy január végi kongresszussal zárul le. Addig a DK-platformot egykor támogatók mindegyikét személyesen keresik fel, tette hozzá. Varju szerint egyébként nem az a céljük, hogy minél több MSZP-s átcsábítsanak, hanem új támogatókat akarnak megnyerni a baloldalnak. Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója szerint „komplett alapszervezetek egységes kilépéséről szó sincs". A napi működésben, a politikai cél meghatározásában nem okozott semmiféle zavart a DK kiválása, mondta.