II. kerületi győzelemmel vigasztalódhat a Fidesz

2011.11.25. 16:32
Ha nem történik csoda, Láng Zsolt polgármester nyeri vasárnap a II. kerületi időközi országgyűlési választás. Az LMP-MSZP együttműködés nem valósult meg, de akkor se lett volna esélyük, ha a két párt összefog.
Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje szavaz az időközi országgyűlési képviselő-választáson
Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje szavaz az időközi országgyűlési képviselő-választáson
Fotó: Beliczay László

Vasárnap rendezik a II. kerületi időközi országgyűlési képviselőválasztások második fordulóját, melynek első fordulóját toronymagasan, 52,61 százalékkal nyerte meg Láng Zsolt polgármester. A szavazást azért kell megismételni, mert csak 38 százalékos volt a részvétel. A választás második fordulójában már nincs sem eredményességi, sem érvényességi küszöb, az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az országgyűlés a II. kerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta.

Az első fordulóban a Láng utána következő két kihívó együtt sem szerzett annyit, mint a polgármester: a szocialista Lévai Katalin 24,18, az LMP-s Karácsony Gergely 15,55 százalékot kapott. A jobbikos Bodor Zoltán 6,53, a JESZ-es (volt MDF) Kovácsics Ádám 1,13 százalékot kapott két hete.

Előzetesen a második forduló legizgalmasabb kérdése az lett volna, hogy visszalép-e az LMP-s jelölt az MSZP-s javára, ahogy azt előzetesen tervezték. A helyzet végül máshogy alakult. Karácsony nem lépett vissza, mert szerinte így sem lehetne legyőzni a Fideszt, az MSZP pedig csak a választási együttműködést szorgalmazza, a parlamenti együttműködést nem.

Más kérdés, hogy valóban a visszalépés esetén sem lett volna reális esélyük, és nem csak a számarányok miatt, hanem azért sem, mert az LMP támogatói aligha szavaztak volna át fegyelmezetten a szocialista jelöltre.

A két forduló között a várható végeredmény miatt nem is folyt túlságosan intenzív kampány a kerületben, pedig a politikai élet azért nem volt éppen eseménytelen az elmúlt két hétben. Az IMF-tárgyalások újrakezdése vagy a bóvlifejlemények akár meg is fordíthattak volna egy kiélezettebb versenyt. A jelöltek azonban mintha nem számítanának arra, hogy ilyen egyértelmű kormánypárti támogatottság meginoghatna az rossz gazdasági hírek hatására.

A Fidesz továbbra sem nevezte meg, hogy Láng Zsolt egyéni képviselővé választása esetén ki kerülne még a parlamentbe. Láng Zsolt ugyanis már jelenleg is képviselő (akárcsak az LMP-s Karácsony Gergely). Láng 2010-ben a budapesti területi listáról jutott be az országgyűlésbe. Ha megnyeri a választást a listás helyre egy új ember kerül, akit valószínűleg vasárnap este neveznek meg.