Rózsaszín törvényasztallal és virrasztással küzdenek a hajléktalanokért

2011.12.01. 15:03
Kocsis Máté józsefvárosi polgármester hivatala előtt felállították a hajléktalantörvény rózsaszín asztalát, aminek apropóját az adta, hogy civilek a hajléktalanokat sújtó szigorítások életbe lépésének napján éjszakai akcióba kezdenek.

Ma egyetlen tüntető sem tört be Kocsis Máté irodájába, helyette sokkal lanyhább módon tiltakozott a Börtön Helyett Lakhatás (BHL) elnevezésű csoport a szabálysértési törvény módosítása ellen. De akkor sem értjük, hogy miért pont egy rózsaszín abrosszal leterített asztalka és egy hasonló színű cserepes virág akarta szimbolizálni a hajléktalantörvény asztalát a polgármester, egyben hajléktalanügyi referens hivatala előtt. A civilek sajtóeseményén arra sem kaptunk választ, amit a meghívó ígért: mit rakhatna a polgármester a hajléktalantörvény asztalára?

A VIII. kerületi önkormányzat Baross utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón viszont elolvashattuk a ma éltbe lépő szabálysértésről szóló törvény módosításának részletét. A szigorítást már mindenki kívülről fújja, miszerint az életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése esetén 150 ezer forintos pénzbírsággal vagy akár 60 napos elzárással sújtják azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül kétszer vonnak felelősségre azért, mert a közterületet életvitelszerű lakhatásra használják, illetve azokat, akik az ingóságaikat közterületen tartják.

Emiatt a civilek ma este országos demonstrációt tartanak. Akik nem fázósak, azok este nyolc órától hajnal ötig Budapest több terén (köztük a Széll Kálmán, a Blaha Lujza, a Kálvin, a Bakáts, a Móricz Zsigmond téren), Debrecenben, Ózdon és Pécsett is szolidaritásukat fejezhetik ki a hajléktalanokkal. Akik éppen a franciaországi Lyonban vagy az angliai Oxfordban tartózkodnak, azok se csüggedjenek, a hálózat az említett két városban is megtartja a szolidaritás éjszakáját.

Javaslatok a netről

Kopiás Attila, a Börtön Helyett Lakhatás Állampolgári Akciócsoport szóvivője elmondta, a demonstrációval azt szeretnék elérni, hogy a kormány vonja vissza a hajléktalanokat sújtó intézkedéseket, és folytassanak tárgyalásokat az érintettekkel és a szakmai szervezetekkel.

Fotó: Szigetváry Zsolt

„Az üzenetük egyértelmű, követeljük a hajléktalanokat büntető törvények azonnali eltörlését, az érintett és szakértői szervezetekkel a folyamatos kormányzati egyeztetést, szakértői javaslatok alapján átgondolt hajléktalanügyi, szociális és lakhatási stratégia kidolgozását” – mondta a szóvivő.

A BHL az internetről gyűjtötte össze különféle szervezetek összesen 1500 oldalanyi javaslatait, köztük a szociális bérlakáshálózat fejlesztéséről, az emberhez méltó hajléktalan-ellátásról és albérlet-támogatási rendszerről. „Ezek mindenki, így a kormány számára is elérhető” – érveltek.

Ezután következett az addig keveset mondó sajtótájékoztató csúcspontja. Kopiás mondandójához hozzátette, hogy azt akarják mindezzel elérni, hogy új irányba induljon el a politika, a hajléktalanokat kriminalizáló politika ötlete pedig kerüljön a kukába. Majd a szóvivő spontán módon megragadta a szabálysértési törvényt, összegyűrte, és kivágta a mellette lévő szemetesbe.

Majd az újságírók kérdésére elmondta, a szolidaritási akciót nem tartják feleslegesnek még akkor sem, hogy szigorítás ma már életbe lépett, viszont egyértelművé akarják tenni a kormány számára, addig akarják folytatni akciójukat, amíg le nem térnek a „hajléktalankriminalizáló Kocsis Mátéi útról”, és el nem kezdenek minden állampolgár lakhatásáért dolgozni.

Szabálysértési eljárás indult

Hogy mekkora lesz az esti akciójuk látogatottsága, elképzelésük sincs, de „roppantul érdekli őket”, hogy hány embert tudnak majd utcára hívni. Kopiás bizakodó, hiszen azt látja, hogy az országban van annyi felháborodott ember, hogy a kormány be fogja látni,  a törvényekkel nem érnek el semmit.

Az esti demonstrációkat ugyan bejelentettek a szervezők, de nem tudják kizárni a rendőri intézkedések lehetőségét. Emiatt mondta Kopiás, hogy a sajtótájékoztató előtt a rendőrségtől és a közterület-felügyelőktől is „intenzív érdeklődést” tapasztaltak, akik igazoltatták a sajtótájékoztató szervezőit, és szabálysértési eljárást helyeztek kilátásba az asztal miatt, amely aztán így nem is maradt ott sokáig: a sajtóesemény után gyorsan elvitték.