WSJ: Magyarország finomít a hangnemen

2012.01.26. 14:32

Terjedelmes cikket közölt Magyarországról az amerikai Wall Street Journal napilap, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök új békülékeny hangneméről és a korábbi harcos retorika feladásáról és háttérbeszorításáról írt.

„Készen állunk konzultálni minden témában” – mondta a lapnak Orbán Viktor. „Néhány nézeteltérés még fennáll, de nagyon optimista hangulatban vagyok. Úgy gondolom, közel vagyunk már a célunkhoz.”

A WSJ szerint a miniszterelnök az új jegybanktörvény eltörlését fogja kérni az Országgyűléstől, mivel az EU és az IMF szerint a törvény sérti az MNB függetlenségét. Az írás szerint Orbán hajlandó megfontolni az adózással és az államadóssággal kapcsolatos törvényi változtatásokat is.

A Magyarország és az EU és az IMF között támadt különbségek további bonyodalmakat okoztak az európai vezetőknek, akik a kontinens adósságválságát próbálták megoldani. Budapest viszont rákényszerült a nemzetközi szervezetekkel való kibékülésre, miután a forint árfolyama erősen gyengült és egyre nehezebben tudott külföldi hiteleket felvenni.

A cikk szerint Orbán Viktor február végére várja a szükséges törvényi módosításokat, és bizakodó, hogy március végére meglesz az IMF/EU-egyezség is. A pénzügyi piacok üdvözölték a fejleményeket és ennek hatására javultak az ország kockázati mutatói. A tárgyalások sebessége azonban nemcsak a magyarokon múlik, hanem azokon a szervezeteken is, amiket Orbán Viktor annyira kritizált, vissza akarván szerezni az ország függetlenségét.

A lap felidézte, hogy gazdaságpolitikai különbségek mellett Orbán Viktort Magyarországon belül és kívül is éles kritikával illették politikai döntések miatt is. Kritikusok szerint az új alaptörvény, amit előző évben fogadtak el és a „Fidesz hívei” írtak, túl nagy hatalmat ad a kormánynak és aláássa a demokráciát. További törvényi példakánt a médiaszabályozás, az adatvédelmi törvény, és a bírói nyugdíjazási korhatár megváltoztatását említették.

Orbán az adatvédelmi törvény terén nyitott volt a kompromisszumra, de a bírói korhatárcsökkentést megvédte és mivel az Országgyűlés több mint 360 törvényt fogadott el kormányfői kinevezése óta, jó aránynak tartja, ha az EU csak hárommal szemben emelt kifogást. Az MNB-vel kapcsolatos változások közül pedig volt, amiknek módosításába beleegyezett (a kormány jelöltjei a monetáris tanácsban), de volt, amibe nem (az MNB-elnök fizetési plafonja).

A Journal felhívta rá a figyelmet, hogy a szerdán közzétett IMF-jelentés szerint a költségvetési előrejelzés nagyjából megfelelő, de szükség van egy koherens adósságpolitikára és a pénzügyi felügyeleti szervek függetlenségének erősítésére.

„A politikai karrierem legnagyobb intellektuális kihívása előtt állok” – idézte a lap a cikk zárásaként Orbán Viktort. „Össze kell raknom egy olyan gazdaságpolitikát, ami csökkenti az eladósodottságot és 3 százalék alatt tartja a deficitet, miközben sok EU-országban recesszió van, otthon pedig gyenge növekedés”. Figyelembe véve az összes megkötést a miniszterelnök szerint jó úton halad Magyarország, de az EU-val és az IMF-fel való megállapodás kiemelt jelentőségű.