Hétfőn dönt a Ház a közkegyelemről

2012.02.16. 14:09

Hétfőn az Országgyűlés elé kerül az a javaslat, amely közkegyelmet adna azoknak, akik részt vettek tavaly december 23-án az LMP által szervezett demonstráción, és büntetőeljárás indult ellenük – hangzott el a Házbizottság csütörtöki ülésén. A kormány, korábbi nyilatkozatai alapján, azt tartja méltányosnak, hogy akik részt vettek akkor az Országház körüli akciókban, és büntetőeljárás indult ellenük, részesüljenek közkegyelemben.

Szabó Tímea LMP-s képviselő, aki maga is részt vett a demonstráción, az Indexnek elmondta, hogy pártja ellenzi a közkegyelmi javaslatot. Az LMP szerint ugyanis attól, hogy a képviselők és a párt aktivistái a parlament autóbejáróihoz láncolták magukat, senkinek nem sérült a személyi szabadsága: a járdán szabadon lehetett közlekedni. A párt ezért azt tartaná helyesnek, ha az eljárások bűncselekmény hiányában szűnnének meg.

Ha az Országgyűlés megszavazza a közkegyelemről szóló határozatot, az érintett képviselőknek így is-úgy is el kall azt fogadni, ugyanis az ügyészség automatikusan megszünteti az eljárásokat.