Provokátoroktól óvják a lengyel vendégéljenzőket

2012.03.14. 14:01
Vagy húsz teljesen megtömött vagonnal indult el szerda délután Budapestre Varsóból a vonat, amely a március 15-i állami ünnepségre hozza az Orbán Viktorral szimpatizáló lengyel tüntetőket. A Budapest térkép hiánycikk lett Varsóban.

A javasolt költőpénztől kezdve a lesétálandó kilométerek számáig minden fontos tudnivalóra felkészítik a budapesti nemzeti ünnepre induló lengyeleket a Nagy utazás címmel indított lengyel honlapon. Az Index múlt héten írta meg, hogy a Gazeta Polska című lengyel jobboldali hetilapban megjelent felhívás a magyar kormány melletti szimpátiatüntetésre buzdítja a lengyeleket. Varsóból különvonat indul emiatt Budapestre, de a szervezők szerint jönnek majd buszokkal, kocsikkal is, óvatos becslések szerint is akár összesen kétezren.

A vonatúton a szervezők ígérete szerint a résztvevők frissítőket kapnak majd és egy üveg magyar bort is. Lehetőségük lesz arra is, hogy beszélgessenek az utazás közben a Gazeta Polska főszerkesztőjével Tomasz Sakiewicz-zel. Az oda-vissza vonatút 340 zlotyiba, azaz nagyjából 24 ezer forintba kerül a honlapon olvasható információ szerint.

Tömve a vonat

A vonat szerdán 13:45-kor indult Varsóból, és Kielce, Krakkó, Tarnów és Nowy Sącz érintésével március 15-én reggel 6 óra 50 perckor érkezik meg a Nyugati pályaudvarra. Az Index információi szerint 18-20 vagon indult el teljesen megtömve, nem tudni, hogy fognak tudni felszállni az útba eső vidéki állomásokról. Nagyon sok újságíró volt kint az állomáson, a Reuterstől is jöttek, a részvevők szívesen nyilatkoznak.

A Nyugatinál csütörtök hajnalban a lengyel honlap szerint magyar barátaik várják és köszöntik őket reggelicsomaggal és tizenhat általuk bérelt busszal. Mivel a program a Gazeta Polskában és ugyanazon a honlapon belül több, különféle verzióban is szerepel, nem teljesen világos, hova viszik őket a buszok, csak a szállásokra, vagy elmennek-e a Kossuth téri zászlófelvonlásra. Az biztos, hogy kilenckor a Nemzeti Múzeumnál meghallgatják Tarlós István főpolgármester beszédét, a lengyel vendégek nevében pedig Tomasz Sakiewicz is beszédet mond majd.

Tízkor elindulnak a budai Várba, a szervezők megjegyzik, hogy 4,5 kilométeres sétára kell számítani. Azokat a vonattal utazókat, akik pihenni szeretnének egy kicsit, tízkor a szállásaikra viszik egy rövid pihenőre. A Várban különböző helyszíneken különféle előadásokat nézhetnek meg délután egyig. Közben a pesti Polgárok Házában is lesz program: a Gazeta Polska és 300 klubjának képviselői szerződést írnak alá a Civil Együttműködési Tanácskozással (CET) a "Patrióta Európa Mozgalom”-ban történő együttműködésről. Beszédet mond Csizmadia László, a CET elnöke; Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska klubok elnöke, Bodó Barna, a CET alelnöke, az Erdélyi Magyar Civil Szövetség elnöke; Thomas Sakievicz, valamint Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője. Stefka és a Gazeta Polska a két lap közötti együttműködést jelent be. A Gazeta Polskából egyébként holnap egy magyar nyelvű számot is nyomnak, és osztogatni fogják Pesten.

Sokat kell sétálni

Délután egykor kezdődik a gyülekező a Várban a Dísz téren. Negyed kettőkor indulnak át a Duna túlpartjára, a Kossuth térre (a lengyel szervezők 4 kilométeres sétára figyelmeztetnek). A felhívás szerint abban a megtiszteltetésben lehet részük, hogy közvetlenül a huszárok mögött vonulhatnak. Útközben, a Magyar Tudományos Akadémiánál találkoznak a Békemenettel, onnantól kezdve együtt vonulnak majd az állami ünnepségre meghallgatni Orbán Viktor miniszterelnök beszédét. A program azt ígéri, hogy Orbán köszönteni fogja őket, előtte pedig hivatalos fogadáson lesznek a parlamentben, ahol a magyar kormány magas rangú vezetői fogadják őket. Az nem derül ki a szövegből, hogy oda mindannyian mennek-e, vagy csak néhányan közülük.

Az egyik programverzióban szerepel, hogy fél öttől vacsora lesz három turnusban az egyik minisztériumban. A szöveg belügy-és közigazgatási minisztériumot említ, de ilyen nem létezik, csak Belügyminisztérium vagy Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Ezt a vacsorát a Gazeta Polska nem említi. Este mindenki maga megy haza a szállására.

A vonat március 16-án este hétkor indul vissza Lengyelországba. A Nyugati pályaudvarra ismét busszal fognak eljutni, útközben egy gyors buszos városnézés is bele fog férni a szervezők szerint.

Logóról ismerni meg

A nem vonattal érkezőknek azt javasolják, hogy érkezéskor a Nyugati téren parkoljanak a buszokkal vagy az autóikkal. A lengyelek elvileg könnyen megismerik majd egymást a Nagy utazás logójáról, amit a szervezők a mellényükön fognak viselni. A logót érdemes feltenni a buszok, kocsik szélvédőire is, ajánlják a lengyel honlapon. Az utazóknak azt ígérik, hogy a magyar szervezők is készülnek, lesznek helyi segítők, akik mindkét nyelvet ismerik.

Az utazóknak – a honlap szerint magyar segítséggel – szállást is szerveztek. A fizetős választék ez volt: Munkavállalói Hotel a Maglódi úton, a Hotel Flandria a Szegedi úton, a Hotel Queen Mary a Kertész utcában, a pomázi Tara, az Örs vezér téri Reménység szigete, amely az Erdélyi Gyülekezet szállása. A lengyel honlap szerint száz embernek ingyenes szállás is jut Solymáron, családi házakban.

A honlapon a lengyel szervezők igyekeznek minden szükséges információt megadni, például jelszavakat is ajánlanak a tüntetők figyelmébe, Ezek szövegét angolul, lengyelül és magyarul is közlik. Ilyen például: „Semmit rólunk, nélkülünk”, „Lengyel és magyar - két jó barát együtt harcol, s issza borát”, "A Haza nem eladó", "Isten, Becsület és Haza".

Nyilatkozni csak óvatosan

A Mennyi pénzt hozzak? kérdésen tűnődők kedvéért összeszedték néhány alapdolog pesti átlagárát, bár kellemetlen meglepetés érheti azt, aki ezekhez igazítja a költőpénzét, mert mintha kicsit alulbecsülték volna az árakat. A lengyel honlap szerint kenyérre 130, egy liter tejre 120, szalámira 2000-4500, fél liter sörre 150-400, 0,75 liter borra 350, kávéra 220-500 forintot kell számolni, teát 200 forinttól lehet kapni Budapesten, egy ebéd egy átlagos étteremben 900-1600 forintba kerül, a McDonald’s-ban pedig 500-800 forintért lehet enni.

A szervezők felkészítik a lengyeleket arra is, hogy valószínűleg nem mindenkinek tetszik Budapesten az ő érkezésük. A honlapon figyelmeztetik őket arra, hogy találkozhatnak provokátorokkal, akik majd igyekeznek zavart kelteni, és olyan szervezetlen csoportnak állítani be őket, akik azt se tudják, miért jöttek. Ha ilyet látnak, jelentsék a szervezőknek, kérik a honlapon. Arra is kitérnek, hogy érdemes óvatosan nyilatkozni a médiának, mert mindent ki lehet forgatni.

Az Index információi szerint mostanra már hiánycikk lett Varsóban a a Budapest térkép, tegnap már megjelentek a Varsói Magyar Intézet kávézójában is érdeklődők Budapest térképet keresve.