Orbán Ádert akarja köztársasági elnöknek

2012.04.16. 19:40 Módosítva: 2012.04.16. 21:09
Orbán Viktor a Fidesz hétfő esti frakcióülésén megnevezte államfőjelöltjét: Áder Jánost. A frakció egyhangúlag támogatta a jelöltet. Orbán horgonyszemélyiségnek tartja Ádert, olyasvalakinek, aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud teremteni. Áder megtisztelőnek tartja és elfogadja a jelölést. A jelölési folyamat kedden kezdődik, az országgyűlés május másodikán fog szavazni az új köztársasági elnökről.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatón jelentette be a párt frakcióülése után, hétfő este negyed kilenckor, hogy Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára, a frakció egyhangú támogatásával Áder János lett a párt államfőjelöltje.

A Fidesz alapszabályzata szerint a pártelnök, azaz Orbán Viktor joga jelölni a párt köztársaságielnök-jelöltjét. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Orbán az összes szóba jöhető jelölttel konzultált, és azért esett a választása Áder Jánosra, mert ő a legrátermettebb jelölt, "horgonyszemélyiség", aki biztonságot és kiszámíthatóságot tud teremteni. Szijjártó azt mondta: Orbán szerint Áder legfontosabb feladata államfőként az lesz, hogy megszilárdítsa az új alkotmányos rendet.

Lázár közölte: a jelölési folyamatot holnap kezdik meg, ez azt jelenti, hogy holnap kezdik összegyűjteni a jelöléshez szükséges aláírásokat. Lázár bejelentette, hogy május másodikán szavaz az országgyűlés az új államfőről. Lázár szerint Orbán többször is egyeztetett Áderrel, és Orbánnak Áder azt mondta, hogy vállalja a jelöltséget.

Áder János az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében azt írta: "megtisztelő számomra, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség engem jelöl Magyarország új köztársági elnökének". Az elmúlt napokban - folytatta - volt ideje szembenézni a feladat súlyával és személyes felelősségével, mindent alaposan mérlegre tett, és úgy döntött, a jelölést elfogadja, hazatér Brüsszelből, és lemond párttagságáról. "Ezt diktálja számomra a lelkiismeret parancsa és a hazám iránti hűség" - fogalmazott Áder János.

Hétfő este nem sokkal fél nyolc után kezdődött, és fél órával később véget is ért a Fidesz mai második, esti frakcióülése. Egy neve elhallgatását kérő képviselő az Indexnek azt mondta a frakcióülésről, hogy Orbán pár perces beszéde után kézfeltartással szavaztak a képviselők, nem volt se ellenszavazat, se tartózkodás. A képviselő azt mondta, hogy még pusmogás, mormogás sem hallattszott, amikor Orbán bejelentette Áder nevét. A szavazás után Lázár azt mondta: ez megér egy tapsot.

A Fidesz elnöksége péntek délutáni, zárt ajtók mögötti tanácskozásán szintén egyhangúlag támogatta Áder János jelölését.

Schmitt Pál április 2-án, hétfőn jelentette be a parlamentben, hogy lemond államfői posztjáról. (Minden a Schmitt-ügyről itt.) A lehetséges utódjelöltek közt először felmerült Martonyi János, Pálinkás József, Vízi E. Szilveszter, Trócsányi László és Tőkés László neve is, de kormánypárti képviselők aznap délután az Indexnek még arról beszéltek, hogy Kövér László házelnököt tartják a legesélyesebbnek az államfői posztra. Kedden már Áder jelölését tartották valószínűnek, feltehetően azért, mert Kövér visszakozott.

Áder János nagy stratéga, ezt leglátványosabban Sólyom László elnökké választásakor mutatott húzásaival bizonyította. Ő írta az új választási és bírósági törvényeket is tavaly, bár arról eddig szó sem volt, hogy hazajönne az Európai Parlamentből. Brüsszeli karrierje összefüggött azzal, hogy kiszorult a Fidesz vezetéséből, és az terjedt, hogy nincs már jóban Orbán Viktorral. Most azonban az ország legelőkelőbb állásába tér vissza. (Olvasson el mindent Áder Jánosról!)

Áder János közleménye

"Megtisztelő számomra, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetség engem jelöl Magyarország új köztársági elnökének. Az elmúlt napokban volt időm a feladat súlyával és személyes felelősségével szembenézni, mindent alaposan mérlegre tenni, és megfontolt döntésre jutni. A jelölést tisztelettel és a megbízatás iránti illő alázattal elfogadom. Úgy döntöttem tehát, hogy megválasztásom esetén hazatérek Brüsszelből, befejem az Európai Unió parlamentjében három éve elkezdett munkámat, és ezzel egyidejűleg lemondok párttagságomról. Ezt diktálja számomra a lelkiismeret parancsa és a hazám iránti hűség. Rendszerváltó politikusként az elmúlt 24 évben, bármilyen feladat elé is állított sorsom, mindvégig a magyar demokrácia szolgálatában álltam. Csornán születtem. 53 éves vagyok. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végeztem tanulmányaimat, feleségemmel több mint 27 éve élek boldog házasságban, négy gyermekünk van. Mindig igyekeztem úgy élni, hogy tisztán nézhessek gyermekeim szemébe. Tudatában vagyok annak, hogy Magyarország köztársasági elnökének a nemzet egységét kell megjelenítenie. Ezért az a célom, hogy hitet és reményt nyújtsak ahhoz, hogy mi magyarok, a világ nemzeteinek tizenötmilliós családtagjaiként mindig bizalommal tudjunk egymás szemébe nézni, tudjunk tiszteletet adni, tiszteletet ébreszteni, s ha kell, tiszteletet követelni. Ebben a munkában példaképemnek Deák Ferencet, a "haza bölcsét" tekintem. Nem azért, mintha azt hinném, hogy valaha is a haza bölcsévé válhatnék, azt viszont őszintén hiszem, hogy az ő egykori bölcsességére alapozva ma is sikeresebbé és derűsebbé tehetjük közös jövőnket és jelenünket. Ebben a munkában minden magyart, hazánk valamennyi polgárát szövetségesemnek tekintem és szövetségesemül hívom.
Brüsszel, 2012. április 16.
dr. Áder János"