A Zöld Pardon megépítette a Szeparét is

2012.04.27. 12:33
A Zöld Pardon nem fellebbezett az elutasított építési engedélye miatt, de közben megépítette az ideiglenesnek szánt szórakozóhely második szintjét, a zártkörű Szeparét is. A tulajdonosoknak egyre több hivatallal gyűlik meg a baja, mégis azt mondják, néhány nap múlva nyitni fognak.

Több mint egy hete halasztja a szezonnyitóját a Zöld Pardon, mert nem kapta meg a nyitáshoz szükséges engedélyeket, a betervezett fellépők koncertjei számára pedig új színhelyeket kellett keresni.

A XI. kerületi szabadtéri szórakozóhely építési engedély kérelmét április 18-án utasította el az eljárás lefolytatásra kijelölt XII. kerületi önkormányzat. A ZP azóta sem fellebbezett a döntés ellen.

A nemrég módosult eljárásrend szerint a fellebbezés után másodfokon a Pest Megyei Kormányhivatalnak kell kézbe venni az ügyet.

P1060202

Az elutasított engedély és az építkezési munkálatok leállításáról szóló XII. kerületi határozat ellenére a ZP építésén az elmúlt napokban dolgoztak. Elkészült többek között az elvileg ideiglenesnek szánt faszerkezetes központi építmény második szintje, ahova a ZP zártkörű klubját, a Szeparét helyeznék. De építették a szórakozóhely vízellátását biztosító csatornát is.

A csőfektetés során átfúrtak a Rákóczi híd háromsávos lehajtója alatt, és feltörték a szomszédos irodaház parkolóját.

A tulajdonosok az árokásás miatt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel is konfrontálódtak, mert kiderült, hogy az állami tulajdonban lévő földterületen végzett csatornafektetési munkálatokhoz sem kértek hozzájárulást vagy engedélyt. Az MNV Zrt. soron kívüli birtokvédelmi eljárást kért a XI. kerülettől, így végül rendőrök állták útját a ZP munkagépének.

IMAG1032

Közben tovább folytatódott a ZP és a környékbeli német érdekeltségek küzdelme is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szétküldte a szórakozóhely ügyében érintett önkormányzatoknak a szórakozóhellyel szomszédos Infopark nagy részét tulajdonló cég, az IVG Hungary Kft. levelét, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szórakozóhely működése káros hatással lehet a magyar gazdaságra, sőt a német-magyar gazdasági kapcsolatokra is.

A Zöld Pardon tulajdonosa szorongatott helyzetük ellenére is optimista. Kővári Zsuzsa az Indexnek elismerte, hogy nem fellebbeztek az építési engedély miatt, és idő közben visszavonták a rendezvénytartási engedélykérelmüket is, de a cégvezető úgy véli, mégis van lehetőség arra, hogy két héten belül megnyissanak. A XII. kerület alpolgármestere a múlt héten azzal kommentálta az engedély megtagadását, hogy a szabályok egyértelműek, mint az egyszeregy, Kővári viszont azt állítja, hogy a nyitáshoz szükséges eljárás inkább egy több megoldásos egyenlethez hasonlítható, amelyben egy alternatív úton már előrehaladott megoldási elgondolásuk van.