A Vadregényes táj is megvan

2012.05.01. 09:31 Módosítva: 2012.05.01. 09:45

Újabb nagy értékű festményt találtak meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztályának nyomozói az I. kerületi Orom utca egyik lakásából ellopott képek közül – közölte a rendőrség.

D  MI20120501005
Fotó: Mihádák Zoltán

Szinyei Merse Pál hetvenmillió forintot érő Vadregényes táj című alkotására a főváros XX. kerületében, a Lajtha László utcában bukkantak hétfőn.

A nyomozók továbbra is nagy erőkkel keresik az ötödik ellopott képet, Kádár Béla festményét.

A 36 éves Sz. Norbert és a 43 éves N. Ferenc március 15-én éjszaka összesen 480 millió forint értékű képet vitt el a budai lakásból. Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című, 288 millió forintot érő festménye az egyik férfi apósának VIII. kerületi, Szigony utcai lakásából, egy szekrény mögötti, frissen befalazott rejtekhelyről került elő.

A rendőrség szerint az elkövetők tudták ugyan, hogy március 15-én értékes képekhez juthatnak, de csak a sajtóból értesültek, mekkora a pontos értéke a Csontváry-festménynek, ezért a gyanú szerint nem mertek vele megjelenni műkincspiacon, néhány hónapot vagy évet akartak várni, hogy elüljön a médiavisszhang.

Nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy megrendelésre loptak, és jelenleg lehetséges orgazdák után is folyik a nyomozás, valamint keresik az esetleges tettestársakat, bűnsegédeket.