Simicskától az abortusztablettáig

2012.05.21. 14:24

Tizenkét törvényt fogadhat el hétfőn a parlament, a kormánytöbbség viszont biztosan leszavazza a fideszes oligarchákat vizsgáló bizottságot, hiába állt össze a témában a Jobbik az MSZP-vel és az LMP-vel.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szocialisták nevében az egyik Simon Gábor, a budapesti, a volt malévesek "elszállt" járandóságairól kérdez interpellációjában. Nyitásként mégis inkább arról beszélt, hogy kevesebb repülő jár Budapesten, a repülőtér elvesztette idegenforgalmi és gazdasági szerepét. Majd mégis rátért témájára, hogy a volt malévesek nem kapták meg felmondási idejükre járó fizetésüket és végkielégítésüket. És bár a felszámolás alatt álló cég elismerte a követelések jogosságát, ígéretet nem tett azok kifizetésére. Ezután újra a repülőtérről, azon belül is az 1-es terminál bezárásáról beszélt.

    14
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Nemcsak Cséfalvay államtitkár tudja kivágni a rezet a klasszikus műfajban. Íme egy részlet a Nemzetgazdasági Minisztérium kormany.hu-n közölt öninterjújából. Aki válaszol: Hidvéghi Balázs nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár:

    – Gyurcsány Ferenc volt kormányfő 2005-ben leterroristázta a szaúdi futballválogatottat. Emlékeznek még erre?

    – Az ilyen megnyilatkozások nyomot hagynak. Érzékeny emberekről és országokról van szó, a bizalom újbóli kiépítése pedig időt vesz igénybe.

    via herczeg márk

  • "Tudom, hogy önök rendkívül idegesen reagálnak a múlt időre, de engedje meg, hogy emlékeztessem önöket arra, hogy a légitársaságot keresztfinanszírozó repülőteret nem mi adtuk el, hanem önök" - válaszolta Fónagy, aki arra is emlékeztetett, hogy a szocialisták adtak törvénytelenül százmilliárdos támogatást a Malévnak, ami azért ment csődbe, mert ezt vissza kellett fizetni. A bérgarancia-szabályokat is a szocialisták alakították ki, így azokat sem a kormányon kéne számon kérni. Ráadásul a felszámoló tájékoztatása szerint az eddigi járandóságokat kifizették, és a még hátralevő összegeket is ki fogják fizetni a bérgarancia-megállapodásban foglaltaknak megfelelően.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    15
  • Gyenes Géra borzasztóan hosszan, négy sorban tette fel a kérdését, hogy mikor adnak több pénzt az egészségügyi dolgozóknak. Felszólalása elején elfogadta a kijelölt válaszadót - erre az azonnali kérdéseknél volna amúgy csak lehetősége, interpellációra válaszol, aki válaszol. Ezután felolvasta borzasztóan hosszú kérdését: „Mikor kívánják az egészségügyi pályához között feladatok ellátóinak munkáját úgy »beárazni«, hogy reálisan tükrözze a képzettség megszerzésére tett erőfeszítéseiket, a munkájuk iránti keresletet, a munkájukkal járó felelősséget, fizikai és pszichikai megterhelést, hogy fedezze munkaerejük újrateremtésének költségeit?”

    16
  • Kövér László egyelőre még szavazásra sem tette fel a Házban Közgép ügyeit is vizsgálni kívánó vizsgálóbizottság ügyét, de a sikeres magyar céget ez sem tudta kizökkenteni. A K-monitor friss posztja szerint megint sikerült megnyerniük egy tendert, ezúttal szeméttározót építhetnek a Heves megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás megbízásából 3,77 milliárd plusz áfáért.

  • A kormány nevében válaszoló Halász János államtitkár szerint a kormány kiemelte fontosnak tartja az egészségügyi dolgozók helyzetét, ezért "lépésekre építkező folyamatban" rendezi a rendezendőket. De sok a baj, mert az elmúltnyolcév számos problémát hagyott maga után. A kormány szerinte már eddig is sokat tett a bérrendezésért, tavaly például 3,5 milliárd forintot osztottak szét az egészségügyben dolgozók között pluszpénzként, idén pedig 30,5 milliárd forintot osztanak szét bérfejlesztésre. Ezt még a rezidensszövetség elnöke is az elmúlt évtized legfontosabb egészségügyi intézkedésének nevezte, pedig előtte még felmondási akciót szervezett. A jövőben minden dolgozó bérét meg akarják emelni, de ehhez még nem szereztek forrást.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    17
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Az LMP interpellálója, Szél Bernadett helyi döbrögikről és rabszolgákról beszél interpellációjában. "Általában nem járok sikerrel" - vallott először is munkájáról, amit a foglalkoztatási bizottságban végez. Ott ugyanis a közmunkaprogramok működését vizsgálná, de "a helyi oligarcháktól" nem kap kellő tájékoztatást. De még így is információkhoz jut, Pusztaottlakán például magukkal a közmunkásokkal beszélt, akik közül sokan fizikailag károsultak, mégis hajolgatással járó munkát kell végezniük. És nem kapnak vizet a melegben, melegedőt a hidegben. "Nyomorúságos helyzetben vagyunk, és ezt gyalázatos módon kihasználják" - idézett egy közmunkást.

    18
  • A kormány nevében válaszoló Tállai András szerint a közmunkaprogram célja az értékteremtés és az egyedi adottságok kihasználása. Másrészt cél, hogy a közfoglalkoztatás átmeneti állapot legyen, harmadrészt pedig anyagilag is ösztönözni akarják a közmunkást. Például azzal, hogy a valódi munkapiacon többet lehet keresni. A konkrét problémával kapcsolatban elismerte, hogy a fizikai munka megterhelő, és "adott esetben hajlongással jár". Az is igaz, hogy a fóliasátorban meleg van. Védőitalt viszont igenis kapnak a közmunkások, legalábbis a munkaügyi ellenőrzés szerint. Tállai szerint Szél az írásban benyújtott interpellációjában azt is kifogásolta, hogy a földeken nincs angolvécé. "Hát ez már csak ilyen" - mondta.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    19
  • amit nem közvetítünk.

  • A szocialista Lukács Zoltán a nemzeti kormány Nemzeti Galériájáról kérdez. Mint mondta, egy húszmilliós beszállítói tartozás miatt végrehajtási eljárás indult a Nemzeti Galéria ellen, amely a kormányzati elvonások miatt amúgy is nehéz anyagi helyzetben van. Ráadásul az előírt leépítések költségeire sem kapott fedezetet a Galéria, ahol a végrehajtó nyolc festményt le is foglalt. Lukács amúgy példátlannak nevezte, hogy végrehajtó jár a Nemzeti Galériában, bár épp maga mutatta be a példát. Értesülései szerint a Nemzeti Galéria adóssága kétszáz millió forint, és a számláján inkasszó van. "Várhatjuk-e azt, hogy Csontváry, Munkácsy, Szinyey képeit leakasztja a végrehajtó?" - kérdezte.

    20
  • "A szocialisták sosem szerették a kultúrát, hol tűrték, hol tiltották, hol saját céljaikra használták. Most is így van ez" - kezdte válaszát Halász János, aki szerint a szocialisták rejtették a csontvázat a szekrénybe, mert Gyurcsány Ferenc adósította el az országot. "Önök, szocialisták, milyen módon tehetnék jóvá azt a hibát, hogy Hiller István olyan igazgatót nevezett ki a Nemzeti Galéria élére, aki százmilliós hiányt halmozott fel" - fogalmazta meg Lukács helyett a szerinte helyes kérdést Halász, aki Csák Ferencet még néven is nevezte. Aztán lehazugozta Lukácsot, mert Csontváry egyik képét sem akasztották le a falról - igaz, Lukács nem is állított ilyet. "Államtitkár úr, van a tévében egy műsor, az okosabb vagy, mint egy ötödikes. Ezen ne induljon, mert súlyos szövegértési problémái vannak" - utalt ugyanerre Lukács.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    21
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A jobbik második interpellálója, Farkas Gergely szerint kizsigerelik a diákmunkásokat, ez ellen pedig fel kéne lépnie a kormánynak. A diákok amúgy azért dolgoznak, mert családjuk az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt nehéz helyzetbe került, mondta. Illetve mert a tandíjra is kell a pénz. Ezután a problémákat sorolta. Sokszor előfordul, hogy a diák más munkát kap, mint amire jelentkezett. Problémás az órabér megállapítása, ahol nem részletezik, hogy mi az órabér és mi a teljesítménybér. De előfordul az is, hogy a fiatalkorú munkavállaló nem viheti haza a szerződést, hogy szüleivel is elolvastassa. És a kormány mindezt tétlenül nézi.

    22
  • A kormány nevében Cséfalvay nemzetgazdasági államtitkár válaszolt. Szerinte fontos, hogy a diákok dolgozzanak, mert ez előkészíti későbbi belépésüket a munkapiacra, ráadásul az öngondoskodást is segíti. A diákmunka amúgy kiemelt védettséget élvez, a szabályok szerint munkavédelmi oktatás is kötelező, és folyamatos az ellenőrzés. A munkák köréről előzetesen kell megállapodni, ahogy a bérezésről is. A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai szerint a munkáltatók javarészt betartják az előírásokat, illetve nem sértik meg jobban a diákmunkavállalók jogait, mint általában a munkavállalók jogait. Ha Farkas jogsértést tapasztal, "válassza a jobbik megoldást, és forduljon a munkaügyi hatósághoz", zárta szóviccel válaszát.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    23
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Ennél bénább szöveg még a Házban is régen hangzott el, pedig itt magyar politikusat engednek beszélni hetente többször, több órában:

    Államtitkár úr, van a tévében egy műsor, az Okosabb vagy, mint egy ötödikes?. Ezen ne induljon, mert súlyos szövegértési problémái vannak

  • Az utolsó interpelláló, a jobbikos Z. Kárpát Dániel a népesedési mélyrepülésről kérdez. Ennek apropóján rögtön azzal kezd, hogy növekedett a szülések száma, ami jó, ráadásul még Matolcsy is jól vázolja a problémakört a népesedési tervében, de. De nem akadályozza meg, hogy a rossz társadalmi minták tovább áradjanak mindenhonnan. Utána valamiért a Nokia-gyár bezárásáról beszélt. Majd arról, hogy fizetni kell az óvodáért. Azt is szeretné, hogy "az úgynevezett gazdagok" felajánlhassák családi pótlékukat a szegényeknek.

    24
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A kormány nevében Halász János válaszolt, szerinte Z. Kárpát lemaradásban van a statisztikák szerint, mert több gyermek született az elmúlt kilenc hónapban, mint korábban - Z. Kárpát sem mondott mást. "A kormányváltás óta időarányosan kevesebben haltak meg, mint korábban" - mondott egy érdekes adatot Halász, de nem vont le belőle következtetést. Abban azért egyetért Z. Kárpáttal, hogy a jelenlegi helyzet még nem nevezhető bébiboomnak, de szerinte kialakulóban van egy fordulat. Utána elmúltnyolcévezett, mert a szocialisták családellenesek voltak, ellenben a kormánnyal, amely családbarát.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament pedig határozatképtelen volt.

    25
  • Az előző négy ellenzéki interpellációra adott választ már 193-nál kevesebb kormánypárti képviselő támogatásával fogadta el a parlament, így újra lehetőség nyílt arra az ellenzéki kellemetlenkedésre, hogy a szavazástól távol maradva határozatképtelenné tegyék az ülést. Másodára már elég kormánypárti képviselő ült be a helyére ahhoz, hogy meglegyen a határozatképesség, és el is fogadták a választ. Ezzel a trükkel búcsúzunk is, az azonnali kérdéseket a héten nem közvetítjük.

    A parlament ma 12 törvényt fogadhat el és három törvényjavaslat módosító indítványairól is szavaz, ezekről hamarosan megjelenő összefoglalónkban fogunk beszámolni. Addig is olvassanak el egy érdekes cikket a demográfiai helyzetről.