L. Simon, Hammerstein, Baán

2012.06.13. 09:30
Szőcs Géza kulturális államtitkár helyére L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, Hammerstein Judit helyettes kulturális államtitkár, illetve Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója esélyes. Forrásaink szerint azonban a legvalószínűbb, hogy L. Simon válthatja Szőcsöt, aki szerdán jelentette be a távozását.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke, Hammerstein Judit helyettes kulturális államtitkár, illetve Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója lehet esélyes Szőcs Géza helyére a kulturális államtitkárság élén - értesült az Index fideszes forrásokból. 

Szőcs szerdán az MTI-hez eljutatott közleményben hozta nyilvánosságra, hogy távozik az államtitkári posztról. Ebben többek között azt írta, hogy "három megfontolás szól amellett, hogy ugyanazt folytassam, amit az elmúlt két évben végeztem, ennél sokkal több - huszonhat - szempont pedig amellett érvel, hogy változtassak”. Az MTI arról azonban nem számolt be, hogy ki válthatja Szőcsöt.

Szőcs távozása már azt követően felmerült, hogy májusban közepén Balog Zoltán váltotta az Emberi Erőforrás Minisztérium élén – amely többek között a kultúráért is felel – Réthelyi Miklóst. Balog kinevezése után többször beszélt arról, hogy személyi változásokat is tervez a tárca vezetésében, erről azonban akkor részleteket nem akart elárulni.

Egy első interjújában Balog azonban utalt arra, hogy nem elégedett Szőcs tevékenységével. Május 12-én a Hír TV-nek Balog azt mondta, hogy csomó minden "kézen-közön elszivárgott ebből az államtitkárságból", és újra erős államtitkársággá kell tenni. Azt mondta, hogy a személyi döntését úgy fogja meghozni, hogy aki most vezeti a kulturális államtitkárságot alkalmas-e arra, hogy sokkal jobban koncentráljanak erre a területre.

Szőcs lehetséges utódjaként a minisztercsere idején L. Simon László neve merült fel, aki az Országgyűlés kulturális bizottságát vezeti. L. Simon akkor kitért az erre vonatkozó kérdések elől, még Balog kinevezése előtt az Indexnek azt mondta: ha a miniszter letette az esküt, akkor érdemes a kinevezésről beszélni. Az Index információi szerint L. Simon a legesélyesebb jelölt, úgy tudjuk, hogy a minisztériumban szerda reggel már elterjedt, hogy biztosan ő lesz Szőcs Géza utóda. L. Simont a mobiltelefonján próbáltuk elérni, egyelőre sikertelenül.

Ugyancsak felmerült a lehetséges jelöltek között Hammerstein Judit, a  kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár neve. Egyik fideszes forrásunk szerint Hammerstein jó munkát végzett Szőcs mellett, ráadásul Balog is ismeri, mivel együtt dolgoztak a Polgári Magyarországért Alapítványnál. Balog a Fidesz pártalapítványának a vezetője, Hammerstein pedig 2010 júniusáig külügyi igazgatóként dolgozott ott. Nem sikerült elérnünk telefonján a helyettes államtitkárt sem.

Szóba jöhet jelöltként Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is. Baánt Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztossá nevezte ki. Baánt a Szépművészeti Múzeumon keresztül próbáltuk elérni, egyelőre sikertelenül, környzetéből azonban úgy értesültünk, hogy Baán elégedett a jelenlegi főigazgatói és kormánybiztosi pozíciójával. A forrás hozzátette:nem tudják, hogy ki dobta be Baán nevét, szerintük azonban L. Simon az esélyes az államtitkári posztra.