Ez a poszt a következő Percről percre része:

Elfogadják újra, amit Áder visszaküldött

Ez az a nap, amikor bármi megtörténhet a Parlamentben: van, aki életről és halálról kérdez, van, aki észrevette, hogy mások szemét étkezési utalvánnyal szúrják ki, megint mások pedig rájöttek, hogy az alaptanterv nyilas.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kormány nevében válaszoló Répássy Róbert emlékeztetett arra, hogy Magyarország több nemzetközi szerződést is aláírt, amely tiltja a halálbüntetést. De a magyar Alkotmánybíróság is alapjogellenesnek minősítette a halálbüntetést és az alaptörvény sem teszi lehetővé az élethez való jog minőségi korlátozását. Márpedig, ha valakit kivégeznek, az jelentős minőségi korlátozása az élethez való jognak.

    Apátit mindez nem hatotta meg, nem fogadta el a választ. A kormánytöbbség viszont igen.

    13
  • Az elempés Dorosz Dávid az előzőekhez képest szűk szakkérdést kívánt megtárgyalni. A járási központok kijelölését, mert a járásközpontokat a tervek szerint a kormány jelöli majd ki, de állítólag a kiszemelt központokat 96 százalékban a települések is támogatják. Dorosz viszont azt állítja, hogy sok önkormányzatot nem kérdeztek meg, és ha megkérdezték volna, nem értett volna egyet az új központtal. Dorosz úgy véli, a kormány aktuális politikai célokból épít ki új hatalmi központokat. Kétszer is elhangzott, hogy narancsuralmi rendszer, még kétszer az, hogy narancsos.

    14
  • Rétvári egyből azzal ekézi Doroszt, hogy a kérdést a belügyminisztériumhoz nyújtotta be, pedig tudhatná, hogy a járások kialakítása a közigazgatási minisztérium dolga. A közigazgatást fokozatosan alakítják át, négy lépcsőben, három év alatt. "Ennél fokozatosabban végrehajtott folyamatra példát sem találhat a képviselő úr" - mondta. A járástérképet már január elején nyilvánosságra hozták. 69 esetben kérték észrevételezők, hogy más járási központot jelöljenek ki.

    Dorosz csúsztatással vádolta Rétvárit és nem fogadta el a választ. A kormánytöbbség viszont igen.

    15
  • amit annak ellenére sem közvetítünk, hogy a magyar vetőmagról szól.

  • Hanem a Fidesz frakciójában is. Nemrég írtunk erről cikket, borzongjunk együtt a keményvonalasokon!

  • az online lakosságot is megviselte, még Frady Endre, az ismert vonali költő is ilyen szétesett verset írt róla, Hétfői hőguta címmel:

    Hője van e nyári hétfőnek,
    Agyamban atomok szétfőnek.
    Arcomon szénorr és hamuszáj,
    Well done-ra átsülök, ha muszáj

    Higanyszál meglódul – hegymenet! –
    S könnyedén viszi a negyvenet.
    Ötvenet délután, ha veri,
    Hangulat nem lesz túl haveri.

    Vashíd is izzad majd reve-lét,
    S átélhető lesz a teve lét.
    Ó, bárcsak állhatnék jégesőn,
    S mondhatnám átfagyva: Vége, schön!

  • A szocialisták frakcióvezető-helyettese, Lukács Zoltán szerint a kormány Erzsébet-utalvánnyal akarja kiszúrni a dolgozók szemét. Interpellációja elején megemlékezett róla, hogy az új állami utalvánnyal eleinte csak a Fidesznek kedves CBA hálózatában lehetett vásárolni. Már ha egyáltalán kap valaki cafetériát, mert az idén tíz százalékkal kevesebb cég ad ilyet dolgozóinak. Talán ezért is akarhatja a kormány Erzsébet-utalványra váltani a rászorulók pénzbeli segélyét. Lukács olyat is hallott, hogy az utalványt a patikákban is bevezetnék, sőt, nyugdíjat, nyugdíjszerű járulékot is utalhatnának Erzsébet-utalványban. Igaz ez, kérdezte a kormánytól.

    16
  • "A társadalomban erősödik az a vélekedés, hogy a szociális juttatások egy részét nem megfelelően használják fel. Ezért a szocialisták programja az, hogy a gyermekek után járó juttatások egy részét nem pénzben, hanem természetben kéne kifizetni" - tromfolt Lukácsra az MSZP 2010-es választási programjából idézve Rétvári államtitkár, majd még három szocialista képviselőtől is idézett, akik szintén elgondolkoztak a segélyek átalakításán. Lukács pedig szerinte egy hamis levélre hivatkozott, ami kiderül a Népszabadság helyreigazításából is. A lényeg mégis az, hogy a szociális segélyt valóban lehetne részben Erzsébet-utalványban is adni.

    Lukács nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

    17
  • A jobbikos Volner János szociológusok számításaira hivatkozik interpellációjában! A téma amúgy a létminimum alatt élők száma, ami mostanra elérte a négymilliót. Ezen belül is "a kifejezetten szegények" száma 1,2 millió, mondta. "A rendszerváltás óta eltelt időszak folyamatos kudarc volt" - egyszerűsítette le a helyzetet. A kormány szerinte a középosztály kettészakításán dolgozik, mindössze 15 százalék jár jól az adórendszerrel. Innen eljutott az emigráció témájához is. Legyen vége a megszorításoknak, követelte végül.

    18
  • Az nyugodjon meg: a színfalak mögött minden másképp van! Aki mindezt leleplezte, az már megint Szarvas.

    post
  • "Önökről azt gondolták a választópolgárok, hogy nem a segélyek emelését, hanem a munkából élést támogatják" - kezdte válaszát Halász János, akit szintén meglepett, hogy Vollner szociológusokra hivatkozik. Amúgy pedig a nemzeti konzultáció eredményeire hivatkozva védte a segélyeket csökkentő politikájukat. "A tények megismerése, a valóság pontos leírása sosem volt a Jobbik erőssége" - mondta, majd azt állította, hogy ponthogy nem romlott, hanem javult a magyarok életszínvonala.

    Vollner nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

    19
  • sem közvetítjük.

  • Hiába nem tetszett ez a kormánypártoknak, a házszabály szerint havonta egyszer a független képviselők is felszólalhatnak, így most kénytelenek lesznek végighallgatni Vadai Ágnes és Molnár Csaba "Nyilas Alaptanterv" című felszólalását. A kórusban szónoklás helyett Molnár Csaba olvasta fel papírból a felszólalást. Az irodalmi tanterven, csak úgy laikusként végignézve, Wass Albert és Nyírő József szerepén gondolkodott el. Mindkettejüket antiszemitának nevezte. Meg Páger Antalt is, akit viszont cserébe nagy színésznek tart. Elvileg ezért azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Wass és Nyírő is méltó arra, hogy az alaptantervben is szerepeljenek. De nem így van, az irodalmárok Nyírőt és Wasst - "fűzfapoéta, lektűríró" - is gyengének tartották.

    20
  • A kormány nevében Halász János válaszolt, kíváncsiak vagyunk rá, hogy tehetnek erről is a szocialisták. Mint kiderült, sehogy. Az alaptanterv nem nyilas, csak célja a hazafias nevelés és az erkölcsi értékek hangsúlyozása. Ennek nyilván kötelezően része Wass Albert és Nyírő József ismerete. Amúgy is, még Kosztolányi is antiszemita volt, hát még a reformkoriak, mondta Halász. "Wass Albert meséi irodalmi értéknek mondhatók" - jelentette ki, és még arra is hivatkozott, hogy sokan szavalják műveit. És három könyve is bekerült a Nagy Könyv című vetélkedőben a legjobb ötven közé, hivatkozott váratlanul a televízióra, mint értékmérőre. "A tanterv nem nyilas, mérleg" - tréfálkozott végül a tanterv születési idejére utalva.

    Vadai nem fogadta el a választ, a kormánypártok igen.

    22
    Fotó: Huszti István
  • A barna felhőszakadással búcsúzik is a parlamenti élő közvetítés. Orbán Viktor Nagykátán ad át fürdőt, ezért azonnali kérdésekre ezen a héten nem válaszol. Így mi sem közvetítjük a kérdéseket. Ma sok szavazás is lesz, hogy miről döntenek, arról itt olvashatnak bővebben. Az eredményekről hamarosan megjelenő összefoglaló cikkünkben számolunk be.