Ötödikek a magyarok a lerészegedési listán

2012.06.26. 18:47
A magyar fiatalok felmérésék szerint egyre többet isznak, drogoznak. Azonban az állam még a tavalyi iskolai prevenciós programokra szánt pénzeket sem utalta át a pályázóknak. A Kék Pont Alapítvány munkatársai a nagyobb nyári fesztiválokon is ott lesznek parti-szerviz programjukkal, hogy segítsenek azoknak, akik igényt tartanak rá.

Az európai fiatalok körében az alkohol- és kábítószerfogyasztás átlaga csökkenő tendenciát mutat, ezzel szemben Magyarországon a kannabisz-származékokat és alkoholt kiprobálók aránya emelkedik. Ez derült ki az ENSZ Kábítószer-ellenes világnapja alkalmából, kedden megrendezett sajtóbeszélgetésből, amelyen a résztvevők a 2011-es ESPAD-kutatás eredményeit összegezték.

A kutatásban magyar részről szerepet vállaló Elekes Zsuzsanna, a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársa nem tudott jelen lenni személyesen, ezért egy videóinterjú formájában ismertette röviden a kutatást. A 16 évesek megkérdezésével négyévente elvégzett kutatás eredményeiről korábban lapunk is beszámolt.

Ellentétes tendenciák Magyarországon és Európában

A felmérés szerint az előző hónapban nagy mennyiségű italt fogyasztó fiatalok aránya 45 százalékos volt Magyarországon, ami az 1999-ben mért érték duplája. Ezzel hazánk bekerült a vizsgált országok felső harmadába, sőt a lerészegedés szempontjából ötödik helyen állunk. Ráadásul egyre elterjedtebb a rohamivás a fiatalok között, amikor 2 óra alatt fogy el a lerészegedéshez szükséges alkoholmennyiség.

A fiatalok alkoholizálással kapcsolatos attitűdjéből kiderül az is, hogy a veszélyeket hajlamosak figyelmen kívül hagyni, míg az ivás pozitív körülményeit kiemelik.

Rácz József arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a marihuánát kipróbáló fiatalok arányának 15-ről 20 százalékra emelkedése nagyrészt annak tudható be, hogy a vidéki fiatalok körében is egyre elterjedtebb füvet szívni. A fővárosi fiatalok közt ugyanis nem nőtt jelentősen a kenderszármazékokat kipróbálók száma. A kannabisz és a szeszfogyasztás magyarországi arányai szintén meghaladják az európai átlagot. Más kábítószerek tekintetében is hasonló tendencia figyelhető meg.

A keddi beszélgetés résztvevői szerint az lenne helyénvaló, ha az egészségre törekvő drogpolitika szellemében az alkohol veszélyeire is felhívnák a figyelmet. A tinédzserek számára torz képet szolgáltathat, hogy egyik oldalon elbagatellizálják az alkohol káros hatásait, a másik oldalon pedig tovább szigorítják az amúgy sem enyhe törvényeket.

Iskolai prevenció helyett parti-szerviz

Barna Erika fontosnak tartotta kiemelni, hogy az iskolai prevenciós programokra kiírt 2011-es, előfinanszírozásos állami pályázatok pénzeit még mindig nem utalták át, az iskolai prevenciós programok nehéz helyzetbe kerültek. Az iskolapad helyett ezért a régóta működő parti-szerviz szolgáltatásukkal igyekeznek a fiatalokat megszólítani szórakozás közben – ezt már Burger Róbert önkéntes parti-szervizes mondta el. Így a Volton, a Balaton Soundon és a Szigeten is megtalálhatóak lesznek.

A parti-szerviz célja a szórakozás biztonságosabbá tétele és a bulizók egészségének védelme. Egy-egy rendezvényen vizet, szőlőcukrot osztanak, drogokkal kapcsolatos felvilágosítást is végeznek, segítő beszélgetéseket folytatnak, a láthatólag rosszul levőket felkutatják, mentőt hívnak szükség esetén. Emellett jogi információkat is nyújtanak, beszélgetnek szociális problémákról, megpróbálják a kezelőhely felé irányítani az arra rászorulókat.

Online terápia mobilon is

Ezen kívül az alapítvány 2010-ben, a Magyar Telekom támogatásával holland és brit mintára létrehozott, a fűfogyasztásról való leszokást, vagy annak mérséklését segítő kannabiszpont.hu oldaluk kétéves eredményeit is ismertette. A program során a füvezés előnyeit, hátrányait, annak mennyiségét, körülményeit, az azzal kapcsolatos érzéseket kell leírnia a résztvevőnek, valamint a sóvárgás mértékét, ha nincs lehetősége elszívni egy spanglit. Előzetes időpontegyeztetés után lehetőség van szakemberrel való csetelésre is.

Az oldal beindulása óta 576-an regisztráltak. A négyhetes programot megkezdők heti átlaga 15-20 fő. Bár rengetegen lemorzsolódnak, Rácz szerint ez nem feltétlenül baj, mert ha tudatosabb fogyasztóvá válik valaki szokásainak naplózása után, és ezáltal mérsékli az elpöfékelt gandzsa mennyiségét, már az is sikernek tekinthető. Az egyik legfontosabb feladat ugyanis a tudatosság erősítése. A hétfőn elfogadott Btk.-szigorítás azonban rossz hatással lehet az amúgy is rejtőzködő és a segítséggel szemben általában szkeptikus drogfogyasztókra - tette hozzá.

Merj kevesebbet!

A 2010-es Mértékletesség éve kampány szellemében a mertekletes.hu honlapjukat is újraindították. Dávid Ferenc prevenciós programvezető szerint a szex, a kocogás, az internetezés és a csoki is drognak számít, ha eléggé kitágítjuk a szó jelentését. A drogok szerinte örömforrások, amikkel együtt kell élni, még akkor is, ha nem feltétlen használjuk őket. A 20. század története azonban az illegális drogokkal szembeni álszent stigmatizálás korszaka. A megbélyegzett csoportot pedig a többségi társadalom igyekszik kirekeszteni, ahogy azt a dohányzásellenes törvény példája is mutatja. Szerinte helyes a dohányzást kitiltani zárt helyekből, azonban a dohányosok megbélyegzése nem tekinthető annak. Helyette inkább fel kéne hívni a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.

Arról is beszélt, hogy szerinte a legfontosabb dolog a mértékletesség, a belső kontroll kialakulása, ami a fogyasztásra ösztönző társadalomban forradalmi visszalépésnek tekinthető, pedig a mértékletesség a gyönyör fokozásának gyakorlata. Az önkontroll megtalálásában segíthet a kannabiszponthoz hasonló honlapjuk, ahol nem csak a fűfogyasztást, hanem bármit naplózhatnak és értékelhetnek a regisztrált felhasználók. Általa szembesülhetnek saját szokásaikkal, ami az első lépés az önkontroll kialakítása felé.

Annak fontosságáról is szót ejtett, hogy hogyan kommunikálják a kampányukat. Egyrészt nem szabad a hiteltelenség csapdájába esniük – ahogy az például drogellenes kampányok arcául szegődő rapsztárokkal lenni szokott –, másrészt el kell érniük a közvéleményt, hogy ne fajuljon pusztába kiabálássá az, amit csinálnak.

Végül az esemény mottójául szolgáló Merj kevesebbet! feliratú papírt helyezett Dávid Ferenc egy pálinkásüvegbe, amit a Duna vizébe dobott az A38 fedélzetéről.